Assalamualaikum. Selamat berhujung minggu semua. Sebelum tuan tanah kluar gi berpoya2 kat pasar tani, meh layan Apam Balik @ Bun Jian Kuih ni, dah lama dok peram resepi ni..baru semalam Mas buat untuk sarapan. Jadi dah abiss yerk..he..he..
Resepi diambik dari Kak Hana yang tentu tengah sibuk dengan macam2 urusan, apa lagi Kak Hana dah mula mengajar....rindu bangat kat akak...resepi asal dari lydia@skyblue.
Apam Balik @ Bun Jian Kuih
Sumber : Kak Hana
Bahan-bahan :
Batter :
Batter :
- 1 cwn tepung naik sendiri - SRF
- 2 sb gula
- 3/4 cwn susu segar or less - resepi asal 1 cwn tp agak cair
- 1 sk esen vanila
- 1 biji telur
- ¼ sk baking soda
- ½ sk baking powder -nih hana add - x buh pon xpe sbb dh guna SRF
- Secubit garam - jika gune butter bergaram, abaikan ni
- 1 sb minyak masak@butter cair
Topping :
- ½ cawan kacang tanah panggang - tumbuk kasar - Mas tak letak
- 2 sb gula - add or less - leh campur skali dgn kacang
- ¼-½ cwn jagung cream
- Sedikit butter
Cara membuatnya :
- Dalam mangkuk besar pukul telur dan juga gula sehingga gula hancur.
- Masukkan 1/2 cwn susu dan kacau sebati.
- Masukkan tepung, baking soda, baking powder. Kacau.
- Masukkan baki susu (jika terlalu pekat) dan juga minyak. Kacau lagi sebati.Perap sekejap lam 15min.
- Panaskan kuali non-stick dgn api kecil. Tuang adunan sesenduk. Tutup sebentar.
- Buka dan taburkan kacang, jagung, gula, dan sedikit butter.
- Biarkan sebentar. Kemudian angkat dan lipat. Sejukkan dan potong.
salam....
ReplyDeleteapam balik 1....inti kacang ada ka?
Apam Balik 3!!! ;)
ReplyDeleteNak inti lebih2 please!
Dear, you've been awarded! Pls stop by to collect from me ya! ;)
nak apam balik satu..inti durian ada tak?
ReplyDeleteasyik poya2 jek..nyampah aku..hukhuk
ReplyDeletegebunya ko buat mas..mcm nak amik jer sepotong..bak aku 5 potong udah laa..
ReplyDeleteana..ko teruskn je poyo2 kat umah tu..huhu
comel2 apam balik ko tu mas. poya2 lagi? naik stress aku! huh
ReplyDeleteweh amik award poya2 kat umah aku ek..hahaha
Assalamualaikum Mas,
ReplyDeleteGebunya apam balik Mas ni..akak suka yg gebu...kalau suami akak suka yg tipis...tapi kalau dah depan mata,Ngappp je terus...lagi2 perut dah laporrrrr...bedal jek...roti kat bawah ni pun gebu dan lembut jek...rajinnya wat roti mcm2..geram je tngk....
mr mama,
ReplyDeletedah abiss la mr mama..
mas buat masa bekpes semalam..he...he..
♥LOVE2COOK♥ ,
ReplyDeletelove, terima kasih atas award yang cantik tu..
mas dah ambik...
dah abiss la love apam balik tu...he..he..
Nazrah Bakery & Dunia Kuih,
ReplyDeleteakak...mas letak jagung jerk kak...
insyaAllah klu rajin nak try juga yg inti doyan tu..he...he...,
Anna Qawina,
ReplyDeleteanna...bunyi ayat jeless jerk...muahaha..
HaSue,
ReplyDeletehmmm..memang gebu sue..sedappp..
kau try la buat..kau kan rajin...
mana ada dah apam balik ni...dah abiss la..he..he..
Izah,
ReplyDeletememang aku sajerk buat kecik2 ijah...
senang nak ngap..he..he..
maceh atas award tu..aku dah ambik..he..he.
Kak Yatie,
ReplyDeletehaa..sama la ngan laki mas...
bila dah ada depan mata,,makan juga kan..he..he..