Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 26, 2011

Bun Inti Coklat



Alhamdudillah, siap dah bekal Ain ngan Daniel ari ni. Bebudak ni bawa bekal Bun Inti Coklat lak. Intinya Mas guna Chocolate Filling yang Mas tunjuk tadi. Sedappp wehhhh....Rotinya lak Mas guna resepi Basic Dough resepi dari Kak Nor. Memang terbaikk resepi Basic Dough ni.. boleh buat macam jenis roti...semuanya lembut dan gebu jerk.....ari tu tengok Kak Nor buat Bun Inti Coklat, tu yang teringin gak mencuba. Memang sangat sedappp roti ni...
Oleh kerana Mas rajin, Mas masukkan lagi resepi basic dough ni supaya senang nak tengok resepinya. 

Bun Inti Coklat 
Bahan :
  • 380gm tepung high protein ( tepung roti ) 
  • 3 sudu besar susu tepung - tak letak
  • 80 gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 biji telur A
  • 100 ml air - Mas guna susu segar suam sikit
  • 100g m water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30 gm butter - Mas guna marjerin
  • 30 gm shortening

Inti :
  • chocolate filling secukupnya

Resepi Water Roux :
  • 25 g tepung gandum
  • 125 ml air

Cara membuat water roux :
  • masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Kaedah 1 -  jika menggunakan BM:
  1. Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
  2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
  3. Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan / mematikan yis.
  4. Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening.
  5. Biarkan proses menguli hingga selesai.
  6. Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.
  7. Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
  8. Boleh dibentuk ikut citarasa sendiri.
  9. Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C dengan api atas bawah lebih kurang 20 - 25 min  atau sehingga masak.
  10. Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)

Kaedah 2 - Jika menguli menggunakan tangan :
  1. Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
  2. Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
  3. Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
  4. Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
  5. Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
  6. Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
  7. Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no8 dan seterusnya.
## sori la ya,kaedah nampak agak panjang sbb K.Nor tak reti nak buat pendek2. Rasa cam tak complete jer kaedah buat roti kalau main pendek2. Kang nanti org yg tak pandai or tak pernah buat roti tak faham cara nk buat roti ni. Bagi yg dah biasa, dah expert dgn kerja2 buat roti, gerenti dah faham dan tak perlukan kaedah membuat tu. Semua step buat roti biasanya sama jer kalau main campak dlm BM cuma yg tak biasa jer mungkin nampak cam cerewet jer nak buat roti.


30 comments:

  1. kak Nazrah Bakery & Dunia ,

    akak nak gi mana bawa bekal roti ni...he..he..

    ReplyDelete
  2. Kak Mas,
    Meh kita tuka ngan kek nak x?Nmpak gebu jer roti tuh..Yerla kan dah dpt gelaran ratu roti,hihi..

    ReplyDelete
  3. mas......
    tu dia.. tentang hal2 bun nie ayu angkat 10 jari... terbaiklah...

    PS: tadi nak dc..nak ke citarasa rinduan.. bila perasan entry mas... daku terus klik tanpa ragu2.. hahahha
    bak sepuluh ketul yer mas... buat minum petang karang

    ReplyDelete
  4. woi mas..ko nih takde kerja lain ke asyik wat roti jek..ghajinbebenor ek..aku nih filling yg buat smlm dah pupus..roti nak yg tu..biskut pun nak guna tuh..huhu...

    ReplyDelete
  5. Zaliedana,

    amboiii..memandai jerk mek ni..he..he..
    meh tukar ngan kek..
    wat kek apa tu...

    ReplyDelete
  6. Citarasa Rinduan,

    ayu..amboiii..nampak jerk roti terus patah balik yerk..he..he..
    meh datang petang ni..
    kita cicah roti ngan nescafe...he..he..

    ReplyDelete
  7. Anna Qawina,

    wehhhh...suka ati aku la...muahahaha...
    kata aku..kau pun selalu meroti...sebat montot anna...

    ReplyDelete
  8. Rasa tadi baru tgk filling coklat...eh! eh! dah jadi roti pulak dah....Wah! hebat2....nampak gebu n comey roti ni....:-)

    ReplyDelete
  9. sonok je kan klu ade BM, anytime jer leh wat roti klu ade bhn cukup :)

    ReplyDelete
  10. cik cek ,

    haaa..betul la tu..
    dah ada inti..kene le meroti..muahaha

    ReplyDelete
  11. izahdaut,

    aku suka basic dough....terbaik...

    ReplyDelete
  12. StarAnise,

    tu la pasal...cian bibik tu menguli...he..he...

    ReplyDelete
  13. mas lembuttttnya nampak roti mas tu...akak punya BM, belum pecah dara lagi..bilalah nak start gunakan pun tak tahu..belum ada nak dah ada tengok aje ..hehe

    ReplyDelete
  14. Kak Ayu,

    muahahaha.....lawak la kak ayu ni..
    apa kata rasmikan dengan resepi basic dough ni...
    terbaik tau roti ni...
    best sangatt...

    ReplyDelete
  15. Kak Ayu,

    muahahaha.....lawak la kak ayu ni..
    apa kata rasmikan dengan resepi basic dough ni...
    terbaik tau roti ni...
    best sangatt...

    ReplyDelete
  16. Mas memang rajin, beruntung anak2 Mas, bleh jimat duit poket dorg masuk dlm tabung

    ReplyDelete
  17. anisess,

    memang best makan roti panas2...he..he..

    ReplyDelete
  18. anisess,

    memang best makan roti panas2...he..he..

    ReplyDelete
  19. kak Sari Yusa Ibrahim,

    akak....bebudak ni seronok bawa bekal..makan ramai2 ngan kekawan..he..he..

    ReplyDelete
  20. mas..cun jek roti ko nih..mentang2 ade assistant kn..hihi..
    aku nk meroti2 nih lmbt sket..tp nk mkn kalo ko ajak tu aku nk jer..hehe..

    seronok laa anak2 ko x memilih nk bekalkn ape2 pun..kalo ank aku ade gak songeh nya kdg2 tuh

    ReplyDelete
  21. Dapat cicah dengan nescafe ni pasti malatops!

    ReplyDelete
  22. amboi meroti lagi mas...gebus sungguh rotimu... bak mai 5 ketoi nk cicah milo ni..hehe

    ReplyDelete
  23. HaSue,

    tu la sue..senang nak meroti klu ada bibik ni..
    kau pun tangkap la satu..he.he..
    haa..tinggal sebiji jek tu..nak ke..lepas tu cicah ngan milo..he..he..

    alhamdudilah, dah sekolah ni dah kurang ragam tentang makan...klu dulu..pening gak kepala aku...

    ReplyDelete
  24. MamaFaMi,

    mama..petang tadi mas cicah ngan nescafe...bestttt

    ReplyDelete
  25. kak nieza,

    ha..buat bekal bebudak kak..
    tinggal pun seketul jerk kak..he..he..

    ReplyDelete
  26. kak nor,

    cikguuu....dah tinggal sebiji jerkk...he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...