Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 26, 2011

Chocolate Filling



Assalamualaikum. Ari ni meh layan Chocolate Filling yang best ni. Sedapp tau...Mas buat petang semalam sambil masak untuk makan malam. Chocolate filling ni sesuai untuk inti roti, pau atau kuih apam yang berinti. Resepi asal dari Kak Alina Alias@kongsi resepiKak Nor pun dah buat filling ni. Untuk filling choc ni, Mas tambah 3 sudu tepung gandum sebab Kak Nor ngan Anna cakap filling ni agak lembik, agak susah nak dijadikan inti roti, jadi filling choc Mas ni elok jer jadinya, tak terlalu lembik...senang nak gentel2 dan masukkan dalam doh. Maceh pada Kak Nor dan Anna yang memperkenalkan resepi filling choc ni...maceh juga pada tuan resepi yang tak lokek berkongsi resepi....

Chocolate Filling
Sumber : Anna dan Kak Nor
Bahan :
  • 250 ml susu sejat / susu cair
  • 180 ml air suam
  • 125 gm gula halus atau gula kastor..boleh tambah sedikit jika nak manis
  • 60 gram mentega
  • 60 gram serbuk koko
  • 40 gram tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Mas tambah 3 sudu besar tepung gandum untuk dapat filling choc yg pekat sikit

Cara membuatnya :
  1. Campurkan susu,koko, air suam, tepung gandum dan tepung jagung.Kacau sebati.
  2. Tapis ke dalam bekas berisi gula..Ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
  3. Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
  4. Kacau sampai pekat
  5. Campurkan mentega dan esen
  6. Kacau sebati dan tutup api..sejukkan


29 comments:

  1. ko tambah tpg gandum ek..aku tambah tpg jagung terus jd 70grm..sdg2 elok gak..huh..jap lg ada le tuh roti inti coklat tuh....

    ReplyDelete
  2. leh cuba ni, nak abiskan tepung pau tu..tq mas..:)

    ReplyDelete
  3. Anna,

    haaa..kan kau cakap ngan kak nor kat fb semalam tepung gandum kan...
    ok jerk jadinya...
    dah 2 suap masuk mulut aku..muahaha

    ReplyDelete
  4. Kak Bee,

    sedapp tu wat inti pau....he..he..

    ReplyDelete
  5. eh! boleh cuba ni mas... selalu akak letak nutella aje... kalau ada resepi ni leh cuba... hihi jimat kos!
    buat pun mcm senang aje kan..

    ReplyDelete
  6. kak mas!! laju betul laa akak nih.. susah nk kejar.. hihi.. tun dh berkurun save resepi filling ni dr dapur kak anna..xbuat2 lagi..

    ReplyDelete
  7. salam.. ok gak kan buat sendiri leh simpan dlm peti,, nak buat kuih boleh guna.. buat sapu pada roti pun sdp rasanya ye.......

    ReplyDelete
  8. ye la mas..akak pun nak buat gak..senang buat stok apa2...

    ReplyDelete
  9. Mas, ni kalau anak akak rasanya tak smpat nak buat filling pun, hehehe, Mas, nt jawab tag dari akak ya.. http://sariyusa.blogspot.com/2011/04/tag-dari-puan-yang-sangat-comei.html

    ReplyDelete
  10. kak AZLITA AZIZ,

    betul tu...1 adunan ni dapat banyak tau kak.....
    boleh buat macam2 inti...he..he..

    ReplyDelete
  11. tun_telani,

    yang ni guna enjin bas...
    kak mas pun baru nak buat...lama gak simpan resepi ni..he..he..

    ReplyDelete
  12. Sheila Shafeareen,

    tu la..senang kan buat sendiri..dapat pun banyak,.
    tapi kalau nak sapu kat roti, tak yah tambah tepung gandum tau,.,

    ReplyDelete
  13. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    hmmm..betul tu kak...buat dan simpan..nak buat roti kuih dah ada inti coklat....he..he..

    ReplyDelete
  14. Sari Yusa Ibrahim,

    akak..anak2 mas tak perasan mas buat filling ni...'
    kalau tak..dah bersedok tu...he..he..

    ReplyDelete
  15. kak zarin,

    akak...try la buat..
    senang jerk...

    ReplyDelete
  16. dah buat makcik. sedap ek. nak buat gak..tk terbuat2 lagi..cantik nampaknya tu

    ReplyDelete
  17. izahdaut,

    buat cepat makcik...
    best tau filling choc ni.....

    ReplyDelete
  18. izahdaut,

    buat cepat makcik...
    best tau filling choc ni.....

    ReplyDelete
  19. nampak cam best ni...amik resepi jangan tak amik....leh buat utk inti rotikan....tq mas kongsi2 resepi....

    ReplyDelete
  20. cik cek,

    haaa..ambik resepi tu....
    lepas tu buat cepat2 tau..he..he...
    memang best filling choc ni...
    selamat mencuba yerk...

    ReplyDelete
  21. Kak Mas,
    Uii sapu ngan roti best nih..Bkn bebudak jer suka,mak bapa budak pong tumpang ngap sama,hihi..

    ReplyDelete
  22. wah dah mcm nutella dh rupanya ni...sedap nanti boleh cuba ni..:)

    ReplyDelete
  23. Zaliedana,

    ct..kalau nk sapu kat roti..tak yah letak tepung gandum tau..he..he..
    memang best filling ni...

    ReplyDelete
  24. Kak Nieza,

    akak...tapi tak leh lawan la ngan nutela...muahaha
    memang sedapp filling choc ni kak...

    ReplyDelete
  25. huh! nak buat gak la nanti, TQ share recp...klu ni leh sapu kat roti gak ni ganti nuttella yg mahal tu hehehe

    ReplyDelete
  26. staranise,

    selamat mencuba..
    klu nak sapu kat roti..tak yah letak tepung gandum yerk..he..he,.,

    ReplyDelete
  27. mesti best jer sapu kat roti nih..

    ReplyDelete
  28. hasue,

    best sue..tapi klu kau nk sapu kt roti..tak yah letak tepung gandum tau...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...