Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, December 24, 2010

Roti Paun Nekma



Tengah hari tadi sempat gak buat Roti Paun untuk hubby Mas. Stok roti dah abisss, last semalam dah jadi Agar2 Roti..hu..hu...nak gi kedai malas...jadi Mas buat Roti Paun untuk santapan hubby sebab hubby Mas jarang makan nasi. Lagi pun lama dah tak buat Roti Paun ni...jadi teringat lak kesedapan roti ni. Untuk lihat Roti Paun sebelum ni, boleh lihat DISINI dan DISINI. Resepi asal dari Meow Myresepi. Maceh untuk tuan resepi atas resepi Roti Paun yang lembut, lembab dan gebu ni...

Roti Paun Nekma
Sumber :  Meow@myresepi.com
Bahan  ( 2 - 3 loyang sederhana ) :
  • 1 sudu kecil yis - kalau nak cepat naik taruk 2- 21/2 sudu kecil.
  • 1cawan air suam
  • ½ cawan gula pasir
  • ½ cawan marjerin @ butter
  • Tepung gandum bergantung di taruk masa menguli.
  • sedikit minyak untuk dilenserkan diatas roti

Cara membuatnya :
  1. 1 cawan air suam dicampurkan dengan yis dan biarkan seketika hingga larut. Sediakan besen tarukkan sedikit gandum lebih kurang ½ cawan kedalamnya. Kemudian masukkan air suam yg bercampur yis tadi kedalam besen yg berisi tepung gandum.
  2. Kemudian masukkan pula gula pasir dan kacau hingga gula hancur. Kemudian masukkan marjerin @ butter kedalamnya dan kacau sampai sebati.
  3. Sesudah itu di letak sedikit demi sedikit tepung gandum ke dalam adunan sampai boleh diuli. Jangan diisi terlampau banyak tepung takut jadi keras. Cuma agak2 boleh diuli dengan tangan dan tidak melekat ditangan sahaja sampai menjadi doh yg lembut.
  4.  Kemudian doh direhatkan sehingga ½ jam - 45 minit.. kemudian boleh dibentukkan bulat2 (ikut suka hati) dan di susun ke dalam loyang yang telah dialas baking paper (mcm MIL buat dia alas daun pisang-fuhyo naik dan bangkit bau dia) - Mas sapukan marjerin jer atas dulang  untuk dibakar.
  5. Dibiarkan naik sampai 2 kali ganda, lepas itu dilenserkan minyak ke atas roti yang dah kembang kemudian bolehlah dibakar dengan kepanasan 180C selama 10-15 minit dalam oven yg telah di panaskan terlebih dahulu..Sapukan marjerin @ butter atas roti setelah roti dikeluarkan masa roti masih panass...
  6. Selamat mencuba. Senang banget ni.....
Nota ( berdasarkan pengalaman Mas meroti ) :
  • Api yang digunakan untuk membakar segala jenis roti ialah api atas bawah, baru cantik garingnya atas roti tu dan diletakkan kedudukan atas sekali semasa dalam oven supaya kerak roti yang bahagian bawah tu tak tebal.
  • Setelah roti masak @ roti dah kecoklatan, tutup plak jika masa membakar masih berbaki dan biarkan roti dalam oven sekejap baru keluarkan dan sapukan marjerin @ butter atas roti semasa roti masih panas supaya roti cantik, berkilat dan lembab. 

14 comments:

  1. salam kak mas, terbau roti baru masak kt jepun ni aa, tu yang dtg ni, sedapnye nampak kak, gebus mulus tu, nak try gak lah nnt , sure se dap ni kan kak

    ReplyDelete
  2. Salam Mas,
    Apa khabar? Sorry ya akak lmbt singgah...busy sikitlah dan ada urusan penting 2/3 hari ni....bnyk menu yg sedap2 kat sini akak terlepas....kejap lagi nak skodenglah ni.....

    ReplyDelete
  3. ros
    try la buat ros, lagi pun ros kan pakar meroti, gerenti menjadi punya...bahan2 pun simple jer kan, tapi hasilnya dapat roti yang memang best....

    Kak Seri
    tak pe kak...biasa la tu, janji akak ingat kat mas...he..he..akak nak skondeng yer.....nanti mas mengintai akak lak..he..he..

    ReplyDelete
  4. alamakkk..mas tersilap...bukan kak seri, tapi kak yati, seri tu anak akak kan...sebab tu mas tengok muka seri tu mcm pernah tengok jer...anak kak yatie laaa...he..he...cantik seri tu...brpe umur tu...akak dah ada anak dara dah...

    ReplyDelete
  5. Salam..ye la kak sedapnye tgk..gebusssssss..he klu ada kerajinan nnt nk try jgk laa ;)

    ReplyDelete
  6. salam mas.... sedapnyer mas klu dpt roti nih! Akak suker... cicah kopi fuhhhh bestnyerrrrr...

    ReplyDelete
  7. Wah gebusnya roti....rajinnya org kat sana buat roti yer...bila nk rajin juga ni...tq sharing resepi nanti leh try buat..:)

    ReplyDelete
  8. slm Mas..fuhh.dpt juga ke sini..lama tak chat2 ngan mas kat cini,wahh gebuss montel tgk roti Mas ni..sedap tu mkn panas2 & dicicah ngan air kopi,

    ReplyDelete
  9. Lianna
    puuuhh..puuhh..tiup sikit biar rajin meroti..he..he..try la buat liana..sedapp tau...

    Kak Hana
    betul3...mas pun suka cicah ngan kopi masa roti ni panas2.....anak2 mas lak makan macam tu jer...he..he..

    Nieza
    ni sorang lagi, jap yer..puhhh..puhh..tiup angin meroti kt nieza lak, try la buat nieza...sedapp tau..bahan2 pun simple jer...

    Kak Ida
    tu la kak, kak hana ngan mas pun suka cicah ngan kopi...sedapp kan kak, sedar2 dah abis 4 biji...he..he..

    ReplyDelete
  10. cantiknya roti mas tu... terrer awak meroti ye! saya sungguh tk confident nak meroti hukhuk...eh, nak pi beli roti ni lah...cicah kopi ni sedap nih :D

    ReplyDelete
  11. zarin, try la buat, mas dulu pun tak pandai, sejak berblogging ni baru beranikan diri meroti dan menjadi tau, lagi pun ada banyak tips2 yg boleh diambil....nnti zarin dah buat dan menjadi, mesti seronok nak meroti lagi....he..he..
    nnti beli roti lebih yer, boleh anto sini sikitt..he..he..

    ReplyDelete
  12. tepung tu anggar2 bnyk mana cik puan mas....saja aku sik nk buat soalan je hari ni..mental jugak ni

    ReplyDelete
  13. Setuju dengan mas.. cicah ayaq kopi best nih.. ngan teh pon jalan jugak.. :)

    ReplyDelete
  14. izah,
    aku layan jer soalan2 kau ari ni,tepung tu makcik letak 1/2 cawan dulu, kemudian tambah sikit2 masa uli sampai adunan tu tak lekat kat tangan masa makcik uli...

    Hann
    betul3...he..he...pandai hann..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...