Petang semalam mendonat lagi, kali ni try ikut resepi Kak Hasiah dari myresepi lak, sedap tau donat ni, lembut, gebu dan donat ni tak berminyak tau. Kali ni letak topping coklat lak, gara2 tengok Izah mentopping Donut Kentang Ros ngan coklat...jadi tergoda lak. Mas ada simpan donat ni untuk difrozenkan, bila digoreng balik tadi, hasilnya donat ni tetap lembut, gebu dan tak berminyak sama macam petang semalam. Maceh Kak Hasiah atas resepi donat yang best ni.
Donat Hasiah
Sumber : Kak Hasiah
Bahan :
- 600 gm tepung gandum
- 80 gm marjerin
- 60 gm gula halus
- 1 biji telur
- 2 sudu susu pekat manis - Mas guna sudu besar
- 1 paket yis
- Air suam secukupnya
- Gula kastor - untuk menggaul
- MInyak - untuk menggoreng
Cara membuatnya :
- Air suam dicampur dengan gula, susu dan yis. Biar sampai kembang.
- Gaul tepung, marjerin dan telur. Masukkan bancuhan yis tadi, gaul sebati.
- Tambahkan air suam sedikit-sedikit sambil diuli menjadi doh yang licin, perapkan selama 20 - 25minit.
- Kemudian, bahagikan adunan kepada beberapa bebola kecil mengikut saiz yang dikehendaki.
- Bentukkan bebola tersebut menjadi donat dengan menebuk lubang ditengah - tengah.
- Susun di dalam dulang yang ditabur dengan sedikit tepung, biarkan naik lebih kurang 20-25 minit lagi.
- Goreng hingga masak, bila agak suam barulah gaulkan dengan gula kastor.
Salam K.Mas... hu hu hu coklat.. nyum2 nak juga.. nampak gebus lah kak...mintak 3 ketui..pppssttt ingt K.Hana jek ader snow.. umah akakpun.. tapi camana nak main baling snow ha ha ha ha..
ReplyDeleteSalam kak mas,
ReplyDeleteDonut ni macam memanggil-manggilku saja... geram la tengok. pisang blom dapat beli lagi, nampak donut pulak. nak cari yis dalam gobok. :D
mas...lion ngan monkey kat belakang tu dah tunggu nak ngap donut..hehee..tak berminyak tu maksudnya cemana ek...saja buat soalan jugak pagi ni..kikiki... tul gak buat banyak2 memang bleh frozenkan kan.
ReplyDeletetak suka tengok..huhu....sobs..sobs...mintak 4 ketul...
ReplyDeletesalam mas..
ReplyDeletedatang nak sarapan donut nih? bley tak? ader cekelat lg la peberet!
erma
ReplyDeletehaa..memang gebu erma, sedapppp..cukupp 3 ketoi...he..he....ehhhh...mana snow tu..
indah,
try la buat indah, sedapp tau...lembut dan gebu ...aitt..pisang tu nk wat pe...cokodok ke..he..he.
izah,
kau ni memang byk soalan betoi la, sesuai ngan keje kau dulu....he..he...
tak berminyak tu, donat tu tak berminyak la..susah betoi nk terangkan....aaaa....kau pegang donat tu, tngn tak berminyak...ada pahamm ka...
lion ngan momkey tu tengok jer, tuan dia yg nk ngappp...
betoi tu makcik, senang bila frozenkan donat tu, nk mkn goreng jer....
anna
anna...jngn tengok donat tu, rasa jer..sedapp tau....nah 4 ketoi....cukupp kan..he..he..
kak hana
bolehh...lngkh kanan akak, mas bru nk sarapan, bihun goreng ngan donut....jommm sila2.....
kak mas nih,mcm blh baca je pe yg terlintas d lubuk hati mie ni. mie mmg cdg nak buat donut pn pagi ni,ingt nak apply ilmu yg kak mas ajar..tapi lps dh lantak burger sebijik, hasrat ditangguhkan..tapi kalau kak mas anto brg 5 6 bijik,mmg xkan tolak punya..wahahahha
ReplyDeleteala mimiey, kenyang kejapp tu, ptg nnti wat donat tau, anto sini sikittt, nahhh akak kasi 2 biji jer, bebudak tak leh mkn byk2...he..he..
ReplyDeletesalam mas..xtahan nye tgk donut yg meleleh dgn coklat tu...mesti anak2 suka ni..mcm donut big apple gitew...
ReplyDeleteSalam Mas,
ReplyDeleteAduuuhhh tgk cekelat yg meleleh dkt donut tu air liur anie pun ikut meleleh ni...hehehez ;) sedapnyaaaa
Kak kzai
ReplyDeletehaaaa...big apple lagi sedapp kak....tapi donut ni pun sedapp tau...
Anie
aniee..lap cepat2 air liur tu..he..he....donut letak coklat ni memang disukai ramai kan....
Salam Mas,
ReplyDeletekalau margerine diganti butter still ok ke?
Salam Mas,
ReplyDeletekalau margerine diganti butter still ok ke?
yeeehaaaaaaa!!! hari donut sedunia! hehe
ReplyDeleteyan,
ReplyDeleterasanya boleh..lagi pun marjerin ngan butter, butter lagi sedapp kan....try la buat yan.....
kak nor
yeaaayyy...mari kita ramai2 mengdonatt.....
salam..selamat tengahari mas
ReplyDeletetu dia...gebu ko donutmu
ayu setuju kalau kita simpan donut..semakin cantik bila digoreng
so..buat banyak2 simpan dalam peti ais..seminggu boleh dimasak utk makan ptg or sarapan..
kdgkala cuti sekolah nie..ada je tetamu bertandang..
dah senang kan????
lama akak tak buat donut. Tadi pun beli jer kat jusco..uyooo..mahal tu, rm1.80 sebijik..satu bukan cukup..
ReplyDeleteayu
ReplyDeletehaa...betul tu ayu, senang kan,nak makan jer boleh terus goreng....he..he..mesti ayu pun selalu buat donat frozen kan...
kak Norma
tu la kak..buat sendiri baru puas makan....sedapp lak tu..he..he...puji sendiri lakk..
salam kak mas nak tanye...
ReplyDeletekalau nak frozen kene goreng sikit dulu ke?
pastu coklat tu akak wat cane?de resepi x?
p/s:budak2 br belajar..uhuhu
salam diana....
ReplyDeletek.mas nak jawab tentang donat frozen yg diana tnya tadi, donat tu diana goreng kejap jer,api sederhana...kekuningan macam tu....bila dah sejuk baru frozenkan, masa nak goreng yg frozen, biar kat luar dulu( suhu bilik ) baru goreng tau..dengan api sederhana...coklat tu, diana masukkan 1/2 cawan susu pekat manis + 1 sudu besar serbuk koko + 1 sudu kecil butter@ minyak..sebatikan dlm periuk dan kacau hingga pekat dengan api perlahan..selamat mencuba yer diana...