Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, April 4, 2011

Strawberry Cheese Tart & Tips Dari Kak Azita


           

Strawberi Cheese Tart lagi. Jangan ada yang jemu lak yer....sebab Mas sekeluarga memang gemar ngan cheese tart ni. Sedappp tau. Kali ni Mas ikut resepi Kak Azita lak. Ari tu nampak Kak Niza dan Hasue pun try resepi ni. Tak banyak perbezaan dengan resepi sebelum ni, boleh lihat Disini, cuma untuk resepi Strawberry Cheese Tart ni, Tart Crust / Shell menggunakan marjerin dan rasa shell tu rapuh2 lembut gitu. Sedapp tau dan kali ni Mas dapat dalam 30 biji menggunakan acuan 5.5 cm.  Meh tengok resepi dan tips2 dari Kak Azita. Untuk teknik membuat lorekan di atas cheese tart boleh dilihat  DISINI, ditunjukkan oleh cikgu Hasue yang tengah bercuti tu, maceh cikgu...he..he..

Strawberi Cheese Tart
Resepi asal : Kak Azita
Sumber : Kak Niza dan Hasue

Tart Crust / Shell .
Bahan-bahan :
  • 170 gm marjerin
  • 50 gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuatnya :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling
Bahan :
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon - Mas letak esen vanila
Cara membuatnya :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.


  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Mas menggunakan strawberi filling untuk lorekkan atas cream cheese tu, jadi Mas picitkan jer strawberi filling yang telah dimasukkan dalam pipe bag tu atas cream cheese. Sila abaikan no 7  dan no 8 jika menggunakan strawberi filling.
  7. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  8. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  9. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  10. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  11. Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

30 comments:

  1. Mas....adeh..kak Ayu dah terlepas mee ketam.....mm yum3!!!

    Thanx for the tips shared ye....mmm ada lagike dlm freezer tu....dtg nak negndeng ngendeng nih.....:)

    ReplyDelete
  2. Kak Ayu Safieza,
    dua2 dah abiss kak..he..he... cis tart ni memang laku kat rumah mas....

    ReplyDelete
  3. Comeynya cis tart Mas ni...bilala kak cek nak try buat ni...he he

    ReplyDelete
  4. feberet kita ni..... ira pun ada buat semalam tp tak sempat nak ngap gambar. sempat ngap mulut je....

    ReplyDelete
  5. wahhh.. makcik cantik cistat ko tuh..bila aku nak menciss cis kau neh.. haha.. maleh betul kerja ronyeh gini.. tunggu anak aku beso dulu lah.aci tak?

    ReplyDelete
  6. Cik cek,
    bergegas buat cepat cik cek...sedapp tau cistart ni,
    nanti dah start buat..mesti nak buat lagi..he..he..

    ReplyDelete
  7. Wanieyra,
    puas hati kan buat sendiri...anak2 puas makan...
    mas pun dah seronok buat cistart ni....

    ReplyDelete
  8. Izah,
    wehhhh..makcik..aku syorkan baik kau buat cistart ni, tak payah tunggu anak kau besar...alasan jerk tu...muahahaha...

    seronok la makcik buat cistart ni...kau try buat dulu....
    rugi kau lambat buat cistart ni...
    betul tak sue....

    ReplyDelete
  9. mas ... rajinnya.. suka gak mkn cistat ni .. tapi part nak membuat shell tu yg den lomah ... alahaiii.. kalau beli shell ready made tu, x syok plak ;)

    ReplyDelete
  10. Kak Ain,
    hmmm..mas masa mula2 pun agak malas nk membuat shell tu..tapi lepas2 tu dah seronok la buat cistart ni...
    sedapp lak tu...
    puas hati buat sendiri...

    ReplyDelete
  11. amboi buat cis tart lagi Mas...rajinya tul la....bai mai 5 ketoi..hehe sedapnya kalau akak buat akak sorang pun leh abiskan. memang suka...nampak cun dah tu....memang terbaik...akak hari tu buat tak sampai 30 biji maybe acuan tak sama saiz kot.

    ReplyDelete
  12. Kak Nieza,
    haaa..try resepi tart dari akak lak..memang best cistart ni..
    mas guna acuan kecik kak..tu yg dapat 30 biji.....
    akak nak ke..dah abiss la...cistart ni memang laku kat rumah mas....

    ReplyDelete
  13. mas, aku cilok 1 cistat nko ni, nak wat bekal g umah mokcik izahdaut..eehehehe.. pink tu, i loikkkee..!~ ngeee...

    ReplyDelete
  14. wawawawa... dah tayang suda... cantik Mas...

    ReplyDelete
  15. Kak mas,
    Uii rajin betoi wat lagi cistat,kan dah ok lorekkan tuh,mesti ikut tips dari cikgu hasue kan,ngee..Akak mee ketam kat bawah pong sodap,cistat nih,lagi la sodap,nak ckit kak..

    ReplyDelete
  16. Memang d best la cistart ni Mas...nampak gebuz jer cheese dia tu..munga pun cantik sangat sangat...

    ReplyDelete
  17. noorsha,
    dah abiss la sha..kau dah buat ke belum cistart ni..he..he...
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  18. Sari Yusa Ibrahim,
    cantik yer kak..he..he..maceh..ni kali ke2 buat baru ok..

    ReplyDelete
  19. Zaliedana,
    ct lambat..dua2 dah abiss...
    tengok gambar jerk la yer..nanti dah tergoda boleh ct buat lak..he..he..

    ReplyDelete
  20. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,
    hmmm..memang sedap nurul..tapi dah abiss la..he.he...
    tengok gambar jerk la yer..he..he..

    ReplyDelete
  21. Nazrah Bakery & Dunia Kuih,
    akak dah buat yer..best kan cistart ni...
    mas suka sangat...
    sedapppp...

    ReplyDelete
  22. Mas

    santek arr tart tu...ishhh kena ngan filling dia...akak suker..

    ReplyDelete
  23. Yat Maria,
    akak..buat la cistart lak..
    akak kan rajin...
    mesti cantik cistart akak tu...

    ReplyDelete
  24. Mas, kbee pun dok ikut cara2 kak ita gak baru la cictat tu montok2 jdnya..sebelum nih tgh mcm mendap je..:)sepanjang minggu ni mmg cubaan, dok ngadap cistat hari2...oooo tidak!!!

    ReplyDelete
  25. Salam kak mas,
    Wah.... memang terpegun saya tengok cheese tart kak Mas. Cantik dan nampak gebu. Kembang hati saya melihatnya :))

    ReplyDelete
  26. Mas,

    Tiut, tomey n sure tedap tart tu... nk tikit....

    ReplyDelete
  27. Assalam Mas,
    Rajinnya wat cheesetart...cute pulak tu...geram akak tngk...kalau dpt 10 ketoi,uwaaa mmng best....mee ketam kat bawah tu pun menyelerakan sungguh...kari kepala ikan kat atas tu lagilah buat akak laporrrr.....semuanya mmng besttttt...

    ReplyDelete
  28. salam kak mas sayang, wah cun nye tart ni kak, terguda lah, nnt ros nak try lah kak, tunggu cheese tart dari ros pulak ya : )

    ReplyDelete
  29. mas..tart utk aku takde ke?hihi..dah jumpa ya fillinf stoberi tu mas?sedap kan kann..lorekan pun dah cun tuh..lagi banyak garis lagi cantik jadinya..bak aku sepuloh!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...