Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 12, 2011

Roti Benggali



Assalamualaikum. Berjumpa lagi dipagi Selasa. Meroti lagi..he..he..projek pagi semalam, buat Roti Benggali lak untuk dicicah ngan Bubur Durian yang Mas buat semalam. Memang lembut tahap gaban roti ni walaupun tak diletak bahan2 pelembut dan telur. Walaupun dah sehari Mas buat roti benggali ni...hari ni roti ni tetap menteng lembutnya....sukanya....
Resepi diambik dari Myresepi, tengok respon ramai yang dah buat. Jadi sape2 yang tak try lagi..apa kata cuba roti benggali ni lak....sapu ngan jem, nutella, kaya pun sedappp tau.

Roti Benggali
Resepi asal : Sofinar@myresepi.com
Bahan  A :
  • 350g tepung roti
  • 1 sudu besar shortening
  • secubit garam
Bahan B :
  • 120 - 160 ml air suam - Mas letak 120 ml
  • 1 sudu makan yis serbuk
  • 2 sudu makan gula castor


Cara membuatnya :
  1. Bahan B digaul bersama
  2. Semua Bahan A digaul sebentar
  3. Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
  4. Perap hingga naik 2 kali ganda. kira- kira 30 - 40 minit
  5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 bahagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
  6. Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20 - 30 minit
  7. Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.

Cara Mas :
  1. Mas masukkan semua bahan A dan bahan B dalam breadmaker, tekan start dan biarkan hingga doh naik.
  2. Keluarkan doh, tumbuk - tumbuk untuk buangkan angin, bentukkan dan susun dalam loaf roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
  3. Sapukan atas roti dengan kuning telur + susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 170 c bergantung pada jenis oven yerk dengan api atas bawah. 
Petua untuk senang keluarkan roti dari bekas :
  • Mas sapu merjerin pada acuan dan letakkan kertas minyak dan sapu lagi marjerin pada kertas minyak tu baru letakkan adunan roti. Kertas minyak tu biar sampai dinding acuan yer supaya apabila kita nak kluarkan roti tu..cuma tarik kertas minyak tu, roti akan keluar sekali.

22 comments:

  1. habesla benggali takleh cari mkn dah..

    heheh...mas..takyah boh ap2 pelembut ek? loyang besar mana mas?

    ReplyDelete
  2. Anna Qawina,

    anna..kasi benggali tu rehat dulu..muahaha...

    memang tak yah letak apa2 bahan pelembut...telur pun tak letak...

    memang lembut tau roti ni...
    tak caya tanya kak nor sebab kak nor pun pernah try..he..he...

    ReplyDelete
  3. lembut ye mas.. buat roti burger pun ok kot..benggali burger..wahh..hehe

    tunggu roti tepung ada dulu. roti tepung aku dah yilek

    ReplyDelete
  4. aduss.. rajin betol kak mas meroti. jeles laa tun camnih.. tun baru beli tepung roti ^^ (1st time beli tepung roti, teruja lak.. hihi..).. doa2 menjadi laa roti nnti.. (kene exercise tangan nk menguli nih..)

    ReplyDelete
  5. izahdaut,

    ijah....bagus idea kau..benggali burger yerk..
    apa kata kau buat dulu..he..he..

    ReplyDelete
  6. tun_telani,

    insyaAllah...menjadi roti tu nanti..
    buat roti pe tu....

    ReplyDelete
  7. Rajinnya meroti...nape ye di namakan roti benggali.....agak2 kalau benggali tau ni, dia suka atau marah yek????...apa pun mmng nmpk lembutlah Mas, ada lagi tak, nak sikit, akak masak kari ikan ni..nak cicah dngn roti Mas tu..leh kan..

    ReplyDelete
  8. Yalah..ngape namanya roti benggali...he he...kita yang buat kena letak nama roti mas la pulak...kan kan kan Mas...

    ReplyDelete
  9. wahhh rajin sungguh meroti...bai jual roti x laku lagi le heheheh
    mmg npk sunguh lembut dlm nya...cicih gan milo panas leeee
    nak 2 ketul buat rasa hehehehe

    ReplyDelete
  10. abis benggali nk mkn apa mas?dh ko gi amik roti dier nih ha..
    best yer mas..korang buat laa roti byk2 yer..aku tumpng tgk pun jdlah..hehe

    ReplyDelete
  11. Kak Yatie,

    akak..dah lama mas simpan resepi ni...he..he..
    baru semalam mas try..
    memang lembut kak...sedapp tu cicah ngan kari..he..he..

    akak..kene tanya tuan resepi la..he..he...
    agaknya sebab benggali selalu jual roti ni kot..sebab tu nama roti benggali...he..he..

    ReplyDelete
  12. cik cek,

    muahaha...tu kene tanya tuan resepi...
    hmm..betul3...roti mas yerk..he..he..

    ReplyDelete
  13. Sheila Shafeareen,

    tu la pasal..bai tu tak jual roti kat rumah mas...
    kene la buat sendiri...he..he..
    menang lembut roti ni...
    cicah ngan milo pun sedapp tu....

    ReplyDelete
  14. HaSue ,

    benggali tu tak makan roti ni..dia
    jual jerk...muahahaha....

    tumpang tengok jerk sue..
    meh la meroti sekali....he..he...

    ReplyDelete
  15. amboi..besaqnya roti beggali tu...sedap wat cecah....

    ReplyDelete
  16. Owh dik Mas.....Selamat Hari Ulang tahun blogging ya....ada ucapan buat mas kat blog akak....:)

    Tahniah....!!

    Seronok dpt kenal DUNIAKU....:)

    ReplyDelete
  17. Memang sedop kalu makan dgn bubor tu...kita pun dah tanya hb..bila nak beli durion ni!!!!!

    ReplyDelete
  18. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..roti benggali kan besaq..he..he..
    meh jemput cicah,..he..he..

    ReplyDelete
  19. Amy Syaquena,

    selamat mencuba amy...
    memang best roti benggali ni..
    lembut jerk....he..he..

    ReplyDelete
  20. Kak Ayu Safieza,

    kak ayu..maceh yerk...
    nanti mas gi rumah akak tau..
    mas pun seronok kenal akak...
    muahhhhh....

    ReplyDelete
  21. Wanieyra,

    ira..beli doyan cepat..nanti bila buat bubur doyan..buat roti benggali sekali..baru best mencicah..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...