Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, April 5, 2011

Kuih Keria



Projek nak menghabiskan baki keledek yang Mas buat Talam Ubi Kekedek ari tu, Mas buat Kuih Keria lak. Tengok keledek tu dah nak tumbuh pokok lak. Baik habiskan cepat2 riwayat keledek tu. Lagi pun kuih keria ni memang peberet Daniel, Ain kurang sikit ngan kuih keria ni. Tapi tukang buat ni memang suka. Hmmmm..sedapp tau. Mas suka buat sendiri kuih keria ni sebab kekadang yang dibeli agak banyak tepungnya, jadi kuih keria tu jadi agak liat. Kalau Mas buat sendiri, memang Mas lebihkan keledek, baru terasa keledek tu dan lembut jerk keria ni.....baru sedap kan. Resepi hasil skondeng kat Myresepi...maceh syahmi

Kuih Keria
Bahan :
  • 500 gm keledek
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula dan sedikit air -  untuk salut keria 
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara membuat keria :
  1. Kupas keledek dan rebus ubi keledek hingga empuk dan toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
  2. Lenyek sampai hancur sementara ubi keledek masih panas.
  3. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi keledek betul2 sejuk.
  4. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
  5. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
  6. Setelah siap digoreng, masak gula dengan air dalam kuali lain yang bersih.
  7. Didihkan gula hingga pekat  dan kemudian masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
  8. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
  9. Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
  10. Jom kita makan.



25 comments:

  1. sedap makan ni campur dgn nescafe smbil layan movie..heheeee

    ReplyDelete
  2. masih ada lagi ker...kita nak wat pakai labu boleh tak...??

    ReplyDelete
  3. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    ijahdaut buat keria labu ari tu kak...
    resepinya sama jerk..cuma tukar keria ngan labu jer,
    he..he..try la buat kak..

    ReplyDelete
  4. wah Mas..rajinnya buat keria..akak nak juga nih..lapo2 mlm gini.

    ReplyDelete
  5. Assalam mas,
    wah kuih kereria..hubby akak punya favourite..dah lama juga tak buat..hehe bak sini apa yang tinggal tu buat bekal sarapan esok..hehe

    ReplyDelete
  6. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi ,
    dah abiss la cayang..kak mas buat petang tadi..he..he..

    ReplyDelete
  7. Deliah's Deli ,

    Kau suka yer del..aku pun suka..
    sedappkan kuih ni....

    ReplyDelete
  8. Kak Ezadlieza,
    akak..memalam makan kuih keria..he..he..
    dah abiss la...

    ReplyDelete
  9. Kak Ayu,
    yer ke kak..hubby mas tak suka sangat kuih2 manis ni...
    daniel jerk yg suka...
    mas pun suka gak...
    sedapp tau kuih ni..tapi dah abiss la...

    ReplyDelete
  10. wah kuih keria pula...lama dh tak buat ni...rajin betul la mas..akak ni jer yg malas..dh bz tu penat jer rasa bdn ni nak msk pun main yg simple2 jer.

    ReplyDelete
  11. mas, adik ipar kak guna minyak masa meleburkan gula dia buat cantek bila kak ilah cuba hancussss tak pernah menjadi dah beberapa kali buat.. pernah cuma sekali jer jadi cantek.. pastu utk sekian kalinya jadi melekit..terus patah hati.. huhu.. mas punya gula cantekkk..

    ReplyDelete
  12. Kak Nieza,
    mas pun lama tak buat kak..tetiba teringat keria bila tengok keledek tu....
    hmmmm..sedappp tau...he..he..

    ReplyDelete
  13. Kak ilahjy ,
    hmmmm...mas tak pernah lak guna minyak.....
    alhamdudillah menjadi gak gula tu..risau gak masa nak buat air gula tu...he..he..

    ReplyDelete
  14. Mas, bestnya makan kuih keria pg2 nih...dah siap masak nasi dan lauk pauknya nih yu yg malas nakmbuat kuih dah..meh la sini 4-5 ketul mas...:)shah alam ngan rawang dekat je...

    ReplyDelete
  15. Maaaaaaaaaaaaaassssssssssssssss!!!! ko blom bangun lg ke? hah..budak nih...bak kuih tuh 4 bijik...

    ni nak tanya..kalo buat frozen leh ke? nak buat & simpan siap2 tuk bekal anak2 elok gak kan..?
    pastu ko uli main ngan tgn je? bkn guna BM? highi..soklan org ,malas..tlg JAWAB!!!

    ReplyDelete
  16. Mas
    I heart ini kuih keria dari kecik sampai lah akak kau ni dah tua kerepot hahaha.. if u were to ask me to choose between keria and donut.. keria sure menjadi idaman ku.. tak yah tunggu craving.. nampak aje terus beli hahaha

    ReplyDelete
  17. Mama fobia sket nak buat kuih ni bila tiba part nak sira dengan gula tu. Tapi kalau suruh makan, tak fobia la pulak... hahaha...

    Ada award untuk Mas kat blog mama ye. Kalau sudi dan kalau ada kesempatan, sudi-sudikanlah collect ye...

    http://mamafami.blogspot.com/2011/04/cutie-strawberry-rolls.html

    ReplyDelete
  18. Owh Mas....keria ni peberet akak...sejuk2 pun suke..panas2 pun suke.....:)

    ReplyDelete
  19. Mas....kuih dulu2 ni memang sedapkan...ngap..ngap...sedo2 abis dah...he he..

    ReplyDelete
  20. Kak mas,wah puas mkn la mama dia,ain ngan daniel xsuka..Sedap kan kak,kalo keria wat sendrik,sbb letak tepung sikit jer,keria pong lembut aje..

    ReplyDelete
  21. Mas akak pun buat kuih ni utk minum petang ni.. Kejap lagi baru nak goreng...

    ReplyDelete
  22. kak mas.. rajinnyer! tun kurang rajin sket wat keria ni. sbb selalu melekat2 kt tangan.. hihi.. nk makan yg akak wat je la =)

    ReplyDelete
  23. cantik jek keria ko mas..aku saspen sikit part nak menyira keria nih..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...