Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, April 16, 2011

Kentang Putar




Assalamualaikum.
Hari ni buat lagi kentang putar untuk dimakan dengan oblong burger. Tu menu lunch Mas sekeluarga. Malam baru makan nasi. Teringin pulak nak merasa oblong burger keluaran Ramly Burger tu. hmmm...sedapp tau...Nanti Mas sambung cerita pasal oblong burger tu yerk, kita cerita pasal kentang putar dulu. 
Kentang Putar ni memang peberet family Mas. Kalau pergi KFC, mesti order kentang putar yang saiz besar. Tapi bila dah jumpa resepi Sos kentang Putar kat MyResepi, selalu juga Mas buat kentang putar sekarang, resepi sos kentang putar ni memang sama rasa macam kentang putar KFC. Sedappp tau, tengok respon kat myresepi, ramai juga yang dah mencuba. 
Untuk kentang tu, Mas beli serbuk kentang segera kat kedai bakery, cuma ditambah air panas, kacau sebati dan tambah sedikit susu segar dan butter jerk. Boleh tengok DISINI untuk kentang putar yang Mas buat sebelum ini. Izah dan Kak Hana pun pernah try kentang putar ni.


Resepi Gravy @ Sos Kentang Putar

Bahan :
650 ml air
5 sudu besar stok ayam maggi  - guna kiub ayam pun ok
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
40 gm mentega
20 gm tepung gandum - bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam - Mas tak letak sebab dah cukup masin



Cara membuatnya :
Masak air dengan stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih. Renihkan dalam 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk. Ambik air rebusan jerk.
Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. 
Masukkan butter, sos tomato, kicap ( bergantung kehitaman yang dikendaki ) dan sos tiram. Kacau sebati.
Kemudian masukkan blackpepper.
Masukkan garam jika perlu. 
NOTE: 
Rasa dulu baru letak garam sebab stok ayam dan sos tiram dah masin.
Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. 
Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan dengan whise. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
Curahkan ke atas kentang putar.


Untuk kentang putar :
Basuh kentang dengan air suam dan rebus hingga kentang empuk, buang kulit dan lenyek halus kentang tu, masukkan sedikit susu segar dan butter, sebatikan dan boleh dihidangkan dengan sos kentang putar. 
Boleh juga guna kentang putar segera, caranya gaul serbuk kentang dengan air panas dan masukkan sedikit susu segar dan butter, sebatikan. 


14 comments:

  1. wah!sodap nyo..
    dari hari tu saya nak try buat kentang putar...tak buat2 jugak...hadei...nak sikit,kak mas =0).

    ReplyDelete
  2. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    try buat nurul...memang rasa sebiji macam kentang putar kfc...
    sedappp tau...
    dah abiss la cayang, kak mas buat tengahari tadi....he..he..

    ReplyDelete
  3. ni kira x pyah pegi kfc dh ni? hehehe....jimat2. owh skrg ramly dh ada dging burger oblong yer. mahal tak? klu brand ramly mesti mahal sket kn dr brand lain..?

    ReplyDelete
  4. salam mas...
    minggu piknik lepas akak buat kentang putar nih ngan ayam bakar... puas kan mas kan klu wat sendrik... leh makan banyak2..... ain ngan daniel pekaba mas?? ensem btol anak bujang ko tuh.. pakkal xde anak pompuan.. hihihi

    ReplyDelete
  5. Kak inaku79,

    akak..betul3...puas sikit makan kalau buat sendiri...boleh letak kuah tu lebih..he..he..jimat2 sesangat kalau buat sendiri..
    lagi pun rasanya memang sama macam kentang putar kfc...

    haaa..mas baru nampak kat giant semalam, terus ambik sepeket...
    memang mahal sikit brand ramly ni,tapi berkualiti...dagingnya sedap...
    mas memang setia ngan jenama ramly ni...nugget pun suka jenama ramly....
    obolong ni mas beli 10 keping rm 12.99 ...
    tapi memang best...sedappppp...

    ReplyDelete
  6. Kak Hana,

    best kan kak kentang putar ni....
    sos tu yg sangat best..kalau mas makan, memang letak kuah banyak..he..he..
    akak makan ngan ayam bakar...perh...memang sedappp..
    memang puas ati kalau buat sendiri....
    kentang tu klu beli sepeket..boleh banyak kali makan...

    ain ngan daniel sihat..alhamdudillah..
    he..he....ensem yerk daniel tu..kan maknya lawa...muahahaha..
    cepat kak kita beranak lagi...
    mana tahu boleh berbesan..he..he...

    ReplyDelete
  7. Assalamulaikum..
    Bestnya + malasnya = ?

    ReplyDelete
  8. Kak Sam,

    Waalaikum salam kak sam cayang...
    malas yerk...he..he..
    nanti rajin akak buat yerk....he..he..

    ReplyDelete
  9. Assallamualaikum Mas..
    Mas, akak br jer u-sha2x resepi sos kentang putar ni kt myR.. Tengok2 dh kuar kentang putar kt dapur Mas.. Tak yah buat la cam ni. Mintak dgn Mas je la.. Tp akak x nak semangkuk.. Nak seperiuk..boleh?? Kih..kih..kih..

    ReplyDelete
  10. Kak Naz,

    Waalaikum salam kak naz...
    mas pun ambik resepi sos kentang putar ni kat myresepi juga kak...
    best tau sos ni..
    sedapp sangat..macam makan kentang kfc tau...
    try la buat kak..
    nak kasi pun dah abiss..he..he..

    ReplyDelete
  11. ni resepi n cara menulis sebijik dgn kakak irma london.. copyright tul la:

    http://irmadilondon.blogspot.com/2011/05/resepi-kentang-putar-dan-kuah.html

    **sian tuan punye resepi..

    ReplyDelete
  12. ada jual kat mana serbuk kentang?

    ReplyDelete
  13. To Anonymous :

    sememangnya resepi mas dan kak irma london tu datangnya dari tuan yg sama...
    apa yang kesiannya...

    terima kasih banyak2 lagi pada tuan resepi daunpandan dari myresepi atas perkongsian resepi sos kentang putarnya yang sedappp tu...

    ReplyDelete
  14. To Anonymous ke-2 :


    serbuk kentang putar tu boleh didapati dikedai2 bakery @ pasaraya dibahagian kek2 @ tepung...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...