Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, April 24, 2011

Donut Kentang Fatmah



Assalamualaikum. Baru sempat nak n3 kan resepi Donut Kentang Fatmah niTadi pepagi lagi Mas gi pasar tani ngan Tesco. Aktiviti tetap tiap2 hari Ahad he..he....
Donut Kentang Fatmah ni Mas buat petang semalam. Sedapp jerk tengok kat dapur Izahdaut. Jadi Mas pun try buat 1/2 adunan jerk...sedapppppp tau donut ni..lembut gebu jerk....
Resepinya lebih kurang sama macam Donut Kak Rima sebab menggunakan kuning telur sahaja, cuma yang membezakan resepi ni  ialah Donut Kentang Fatmah ni menggunakan air sejuk dari freeze. Hasilnya donut ni memang terbaikkkkk....sangat best tau.....

Donut Kentang Fatmah
Resepi asal : Fatmah Bahalwan
Sumber : IzahdautKak Hana dan Kak Suzi
Bahan :
  • 500 gr tepung terigu protein tinggi (tepung gandum)
  • 50 gr susu bubuk (serbuk)
  • 11 gr ragi instant
  • 200 gr kentang, kukus, haluskan dan dinginkan
  • 100 gr gula psir
  • 75 gr mentega
  • ½ sdt garam
  • 4 btr kuning telur
  • 100 ml air dingin
Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
  2. Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
  3. Mas masukkan semua bahan dalam bm dan setelah siap diuli, Mas rehatkan adunan selama 20 minit.
  4. Bagi adonan  masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
  5. Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
  6. Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.

Tips :
Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan
Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....
  1. Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
  2. Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
  3. Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
  4. Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
  5. Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
  6. Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
  7. Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
  8. Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
  9. Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan.

15 comments:

  1. salam...nk tanya...emm, bila donut ni da siap digoreng and terbiar lama, masih lembut and gebu ke??contohnya, kita masak pada waktu pagi, bila petang, donut ni masih lembut dan gebu lagi ke??

    ReplyDelete
  2. MAS.. NGAPA ADUNAN KO LEMBIK KE? aku suke la donut ni. memang lembut. jawapan kat EFFA tu kan..saya try tak letak dalam bekas kedap udara pun still lembut sampai ke malam.kes malas letak dlm tapuware.hehehe..letak bawah tudung saji je..memang lembut.

    ReplyDelete
  3. Mas ... tumpang lalu....tengok jer..gebu bulat bulat

    ReplyDelete
  4. mas ni, ko memang laju serba sikit ek?..mmm..nak dok sebelah umah mas lah..hehe

    ReplyDelete
  5. effa,

    untuk soalan effa tu izah dah jawab....
    memang lembut lagi sebab ada donut yg mas buat tu masih baki lagi 2 biji yang tersimpan dalam 5 jam..masih lembut jerk..
    sedappp..try la buat effa....

    ReplyDelete
  6. izahdaut,

    tu la pasal..aku tengok doh tu mcm lembik sikit...jadi aku tambah 1 sudu tepung..baru ok..he..he..
    wehhh...sedapp donut ni...
    aku pun suka....
    lembut gebu jerk kan....

    ReplyDelete
  7. Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    sila la lalu..he..he..
    nak jamu donut pun dah abisss...ari ni petang baru mas masak...

    ReplyDelete
  8. kak anim,

    akak..nanti mas dok senawang...rajin2 la akak datang rumah mas yerk...he..he...

    ReplyDelete
  9. Salam Mas,
    sedapnya donut......nampak cam kuih keria pun ada...

    ReplyDelete
  10. wattie,

    muahahaha...rupa jerk nak sama..
    rasanya lain tau....

    ReplyDelete
  11. MAS--
    tu dia... first time baru tau, guna air dari peti ais...

    heheheh, ayu baca resepinya,, kena buka kamus lah..hahahhaha....

    ReplyDelete
  12. Ayu,

    mas pun first time dengar ayu...
    tapi memang best donut ni....
    he..he..tu la...kene buka kamus indon lak kan...
    nasib baik paham juga sikit2....

    ReplyDelete
  13. time ace kak izah and kak mas...hee~
    nt ble efa cuti sem, efa try k...tp efa suh mak la yg wt...heee~

    ReplyDelete
  14. Effa,

    selamat mencuba effa...
    memang best donut ni....

    ReplyDelete
  15. mas..yg putih telo nye ko wat ape mas?cer ko buat macarons..hihi..
    nmpk gebus la donut ko nih.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...