Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, April 11, 2011

Donut Kak Rima



Assalamualaikum.  Pagi yang nyaman..memang elok melepak2 sambil makan donut dan minum nescafe. Tapi lepak kejapp jerk tau...lepas ni nak masak lak..muahaha..
Donut Kak Rima ni, Mas buat petang semalam, sama ngan Izahdaut, tapi tak nampak2 lagi Donut Ijahh tu..jap2 lagi kluar la tu..he..he..
Mas panggil donut ni Donut Kak Rima supaya senang nak ingat donut ni, maklum la..banyak resepi donut yang Mas dah try. Tak sangka respon terhadap donut ni menggalakkan, anak2 dan suami suka tau, kata dia orang , rasa macam donut bigg apple....wehhhh..betul la...Mas pun setuju...apa lagi letak topping coklat...hmmm...memang sah2 macam donut big apple...sebelum ni Kak Ita dah try donut ni....mengancam betoi donut kak ita tu..kalah donut Mas yang tembam2 ni tau..he..he..rasanya lubang untuk donut tu kene besar sikit sebab bila Mas goreng donut ni, lubangnya tertutup dan donut ni makin mengembang...rasanya lepas ni kalau nak donut yang cantik macam Kak Ita dan Kak Rima, donut ni kena buat kurus2, nanti dah goreng, tak la ketara kembangnya....betul ke kak ita dan kak rima...kasi tips sikit nak dapatkan donut yang cantik macam donut2 akak tu. 
Wehhh..panjang lebar lak celoteh..meh tengok resepi donut ni..simple jerk tau.

Donut Kak Rima
Bahan :
  • 500g tepung roti
  • 100g gula
  • 11g instant yeast
  • 4 biji kuning telur - yg tulin bukan tiruan ye!!
  • 200 ml air
  • 100g magerine / butter - Mas guna marjerin
  • 1 sudu kecil garam
Untuk Hiasan :
  • 200g Chocolat masakan - cairkan
  • 100g kepingan Almond  - bakar Mas ikut Kak ita tak letak ita letak chocolat masakan putih dan coklat


Cara membuatnya :
  1. Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
  2. Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
  3. Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
  4. Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
  5. Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
  6. Rehat doh semula 20 minit.
  7. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
  8. Salutkan donat  dengan gula atau choc cair ikut selera.
Cara ita - Mas ikut cara Kak Ita :
  • Ita masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Biarkan doh rehat selama 30 minit. Doh siap untuk digoreng.

24 comments:

  1. waaaaaa.... mendonut dah kita... pepagi ni.... terliur tengokkk..!!!
    dasyatttt.... fuh dasyatttt... mmg dasyatlah... tenggelam gigi gigit...

    Mas donut tu mmg naik gebu cam tu akak punyer pun mmg tak nampak lubang jugak bila dah di perap tapi masa sebelum goreng akak tarik2 sikit lubang dia dan bagi sesar... pas tu baru goreng.. penuh sekuali ia naik... haha... tapi sedap kan lembut aje...

    ReplyDelete
  2. apalagik? masuk list sbb donat mmg berhantu kat dapo aku nih...meh sini 4 ketol...ko dapat bape bijik mas?

    ReplyDelete
  3. Ira pun dah try buat donut ni pagi semalam tapi gambarnya belum siap edit lagi. nanti petang karang baru ira post kalu sempat edit. baru je siap edit gambar cheese tart yang kita buat petang semalam.

    ReplyDelete
  4. Kak AZLITA AZIZ,

    akak..memang dasyat donut ni.....he..he...
    sedappkan kak..anak2 kata macam donut bigg apple..he...he..
    tu la pasal...nanti bila buat lain, mas buat macam akak juga....he..he..

    ReplyDelete
  5. Anna Qawina,

    anna, baik kau try cepat...
    compom anak2 kau suka...
    bestt tau donut ni...
    tengok..kak ita pun cakap dassyattt donut ni..he..he..

    ReplyDelete
  6. Wanieyra,

    wehhh..sama la kita..mendonut semalam..
    best kan donut ni...
    tak sabar nak tengok donut ira lak..he..he..

    ReplyDelete
  7. betul betul..donut ni makin kembang bila digoreng..seramm..hahhaa.

    lawo lawo mendeconya tu.tapi aku lak lastnya donut ni aku cicah ngan sambal tumis je.lagi sedap.kiki..yg coklat bebudak je makan

    ReplyDelete
  8. Gebu sangat la..sampai tertutup lubang tengah tu....gali dik jangan tak gali..heheheh...

    ReplyDelete
  9. Wah wah wah...donuts!!! Mintak 3 bijik Mas...;)

    ReplyDelete
  10. uwaaaa kat sini ada donut gak...ni yg tak tahan nak buat gak ni..gebu dan menarik je..akak baru wat donut mayonis ni...tunggu abes dulu baru cuba yg ni...hehehehehe..

    ReplyDelete
  11. izahdaut,

    haaa..aku pun dah seram sejuk gak tengok donut tu makin mengembang masa menggoreng..he..he..
    tapi donut ni memang best kan makcik..
    kau cicah ngan sambal tumis..sedapp tu...

    ReplyDelete
  12. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..tak sempat nak gali..cepat sangat donut tu kembang...he..he..

    ReplyDelete
  13. Chik Mimi ,
    akak..meh mendonut sekali...he..he..

    ReplyDelete
  14. ♥LOVE2COOK♥ ,

    haa..ada lagi 2 biji tu, mas baru jerk lepas goreng...
    ambik la...he..he..

    ReplyDelete
  15. kak Yatie,

    akak baru buat donut mayonis yer..
    nanti try donut ni lak kak..
    best tau..he..he..

    ReplyDelete
  16. puas makan ni....satu sudah cukup...tembun..sedap n comel!!

    ReplyDelete
  17. Kak Nor,

    akak..meh la join sekali...he..he..

    ReplyDelete
  18. chikadakbiru,

    muahaha..betul3.....

    ReplyDelete
  19. amboi gebusnya donut tu mas...lama tak mendonut ni harus dicuba ni...cantik topping tu sedapnya...lapar la pulak..hehe

    ReplyDelete
  20. aku dari td bertenggek kat blog ko ni mas..gmbr x nmpk2 wpun aku refresh byk kali..hehe..mintak aku donut tuh mas..aku lama x mndonut

    ReplyDelete
  21. Kak Nieza,

    akak..try tau resepi donut ni...
    memang best sangat....
    sedappppp....

    ReplyDelete
  22. HaSue,

    sue..dah abiss la..
    kau mendonut la pulak..
    sedapp tau donut ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...