Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, April 17, 2011

Burger Rolls ?????



Assalamualaikum. Sebelum Mas keluar ke pasar tani dan Tesco, Mas hidangkan Burger Rolls untuk santapan semua. Resepi diambik dari mamafami yang memang teror meroti tu. Nampak mama buat 2 hari lepas, jadi Mas pun try semalam untuk dimakan ngan oblong burger. Jadi rotinya tak leh bulat2 comei macam roti mama tu...kene buat panjang macam roti sosej sebab burger oblong kan panjang. Resepi burger oblong Mas n3 kan kemudian yerk...untuk 1 adunan tu, akan dapat 4 biji burger, cukup2 untuk Mas sekeluarga, jadi untuk keluarga ramai, boleh gandakan adunan tu yerk. Maceh pada mama kerana sudi kongsi resepi roti yang best ni. Oblong Burger ni dimakan dengan Kentang Putar yang Mas entrykan semalam tu. Memang kekenyangan lepas tu. Tak mau bebel2 lagi, meh tengok resepi Burger Rolls ni. 

Burger Rolls
Ingredients :
  • 110ml lukewarm water
  • 1 tablespoon castor sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon dough softener
  • 1 1/2 cups bread flour
  • 1 1/2 tablespoons milk powder
  • 1/4 teaspoon bread improver
  • 1 teaspoon instant dried yeast
  • 1 1/2 tablespoons margarine
  • Sesame seeds
Method :
  1. Pour water, sugar, salt and dough softener into the bread maker pan. Top it with flour, milk powder, bread improver and yeast.
  2. Set the breadmaker to Dough function.
  3. Once the dough is just combined, add in margarine. Leave the Breadmaker to continue doing it's job. I just leave the dough for about 1 hour in the bread maker and it's ready to be shaped.
  4. Divide the dough into 4 equal portions. Form each dough into a ball and rest for 10 minutes.
  5. Flatten the dough slightly and place arrange on a baking tray.
  6. Cover the buns and let it rise until double in size (it takes another 30 minutes, depends on the weather). Brush the buns with some egg wash and sprinkle with some sesame seeds..
  7. Bake in a pre-heated oven at 180 C for 20 - 25 minutes or until golden brown.
  8. Once out of the oven, brush with a bit of margarine. Place on a wire rack to cool.



24 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. hai kak mas,
    singgah umah akk jap sarap burger roll...ehmmm sedap ..mekaseh kak...ekekekkee

    ReplyDelete
  4. Assallamualaikum Mas,
    Mas akak nak seketul Mas..

    ReplyDelete
  5. sedap! nak satu,kak mas! =0).
    saya nak jugak =0).

    ReplyDelete
  6. ronda pasar tani staduim tu ker? minggu lepas kak rose g jugak, cuci mata. borong apa agaknya ya?

    ReplyDelete
  7. hehehe...ingatkan dh keluar entry daging burger oblong tu... terdera...terdera...hihihi...maklum la sebelum ni masa kt mesia, x penah ada plak...tingin la nk nengok... huhuhu...

    pegi pasar tani tu nak angkut doyan lagi kerrr? hehehe...

    ReplyDelete
  8. Hani,

    dah abiss la hani..
    jamu mata jerk yerk..he..he..

    ReplyDelete
  9. Kak Naz,

    dah abiss la kak..mas buat semalam..he..he..

    ReplyDelete
  10. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    memang sedapp hani...
    tapi dah abiss la..jamu mata jerk yerk...he..he..

    ReplyDelete
  11. Kak Rose,

    yerk kak, pasar tani kat stadium tu..
    akak pun selalu pergi ke....
    mas selalu gi beli brg2 makanan kat situ...
    rambang mata kan tengok...macam2 ada...

    ReplyDelete
  12. kak inaku79,

    akak, insyaAllah esok mas n3 kan yerk..he..he..
    nanti mas tunjuk kat akak oblong burger tu...

    tak de borong doyan pun..
    beli barang2 yg biasa beli jerk..he..he..

    ReplyDelete
  13. kak mass.. dh blk shopinn ke?? wah, mcm penuh satu bonet je barang, sure tepung roti byk nih.. hihi.. tun xtau oblong berger tu mende.. sian pulok wase... hihi

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Mas...wah ni mmg best ni, akak slalu jugak buat oblong burger ni tp roti yg beli punyer la...kot2 rajin nk cuba resepi kat sini, nmpk cantik roti tu... :)

    ReplyDelete
  15. Huahhh tension nya. Baru je beberapa hari lepas tengok roti gebu ni kat rumah mamafami. now kat umah mas plak. tak nak kawan

    ReplyDelete
  16. Terima kasih Cik Mas kerana kongsi resipi ni, sedap & ringkas pula.

    Sungguh sesuai untuk orang yang nak cepat selalu....;)

    ReplyDelete
  17. habis la tutup kedai roti..hari hari bikin roti...kalau buka gerai kat stadium tu lagi bagus ..boleh la akak datang jenguk2.

    ReplyDelete
  18. tun_telani,

    amboii...tak de borong sampai 1 troli...1/2 troli jerk....muahahaha...
    kedai bakery kak mas tak gi semalam..he..he..
    hmmmm..tak pe..esok kak mas masukkan entry pasal burger oblong tu yerk..he..he..

    ReplyDelete
  19. mulan,

    hmmm..memang best...dah rasa ke belum oblong burger tu..he..he..

    ReplyDelete
  20. Kak Azlina,

    akak..oblong burger brand apa yg akak guna...
    puas ati kan kak buat sendiri..he..he..

    ReplyDelete
  21. Kak Sam,

    akak..gi beli bm cepat..baru hilang tension tu...muahahaha....

    ReplyDelete
  22. Shasha Catering,

    salam kenal shasha..
    ha..betul3....cepat dan sedapp dimakan kan...

    ReplyDelete
  23. Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..mas buka kat rumah jerk..
    meh beli kat sini..muahahaha..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...