Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, December 20, 2010

Sotong Oriental dan Award



Assalamualaikum. Meh layan sotong yang memang menjadi peberet Daniel, selalunya Mas masak sambal @ goreng ngan kunyit jer, kali ni Mas buat sotong Oriental lak. Memang sedapp....laju jer Daniel makan...resepi Mas ambik dari Kak Hana dan resepi asal dari Kak Aliza. Mas tengok ramai dah mencuba resepi ni dan akan ada siaran ulangan nanti...

Sotong Oriental
Sumber : Kak Hana
Bahan :
  • 500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
  • 1 tangkai daun kari
  • 5 ulas bwg merah ~ hiris
  • 3 ulas bwg putih ~ cincang
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 biji cili hijau ~ hiris
Bahan2 ini dicampur jadikan pes :
  • 2 s/b pes tom yam
  • 2 s/k rempah kari ikan
  • 1 1/2 s/b sos tiram
  • 2 s/k sos ikan
  • 6 s/b air panas
Cara memasak :
  1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
  2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
  3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu), gula dan masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.


Maceh untuk Kak Hana sudi kasi award yang cantik ni.......untuk award yang sebelum ni yang Mas tak kutip lagi, InsyaAllah nnti Mas ambik yer....he..he...meh jawab soalan dulu...

1. Sejak bila anda mula memasak dan apakah masakan pertama anda.
  • sejak Mas umur 11 tahun dan rasanya Mas mula dengan goreng telur.....
2. Sapa yang menggalakkan anda masak.
  • minat datang dengan sendiri dan mak Mas pun banyak ajar dan bertambah ngan dunia blogging ni...dunia masakan Mas rasakan makin luaasss terbentang...
3. Masakan yang paling anda suka masak dan digemari orang2 kesayangan anda.
  • sambal...Mas suka masak sambal dan digemari semua.....
4. Tag 5 orang blogger masak yang sering berkunjung ke blog anda.. hihi jgn mare er.. hikhik


8 comments:

  1. Salam Mas,
    Akak pun dah cuba sotong oriental ni..mmng sedapkan...

    ReplyDelete
  2. masss... malasnya aku masak ri ni mass...tumpng makan soini je boleh...hihihihhihiii

    ReplyDelete
  3. Alaaaaa Mas, sedapnya sotong :p lama dah anie tak mkn sotong. Dkt sini batang hidung sotong fresh mmg susah nak nampak...slurrppss slurrpss sedapnya ;)

    Tenkiu sbb sudi tag anie for the award....

    ReplyDelete
  4. Kak Yatie
    betul tu kak, memang sedapp sotong ni....

    Izah
    ha..makcik,yer ke engkau thgh malas2....takut jap lagi keluar resepi meletup2...he..he..

    Anie
    laaa...kt NZ susah dapat sotong yer...tak pe Anie.....balik msia nnti boleh makan sotong puas2...

    ReplyDelete
  5. salam mas...
    tima kasih sudi jwb tag tuh... yg psl recents post tuh kan..mas click kat blogger plugins kat bwh gamba2 tuh.. then pilih kat situ mas nak yg stail macamana.. akak rasa akak punyer tuh akak pilih yg stail kedua klu tk silap... pehtu ikut arahan yg dier dah bagi... pehtu kopipes code kat html yer... pehtu save... arap dpt membantu... nnti tk phm leh tanya lg..

    ReplyDelete
  6. Salam K.Mas,
    wah nampak sedap....lum pernah try lagi...nanti bolehlah cuba ni..:)

    ReplyDelete
  7. mas..
    thanks sudi beri ayu award ini..jam 9 malam ayu tayang yer

    ReplyDelete
  8. mas... dah ok blom? dah btol dah tuh cofig 2... mas kene ejas kat coloum yg isi tmpt kosong tuh plak yer.. ikut cam contoh yg dier bagi.. gud luck mas!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...