Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, December 13, 2010

Kepak Ayam Panggang ala Kenny Rogers



Untuk lunch Mas bakar kepak ayam ala2 kenny rogers, memang sedapp ....ari tu tengok Izah buat, sedapp sangat. Resepi Izah ambik dari Kak Hana dan kata Kak Hana resepi dari Kak Che.Mid. Maceh untuk semua atas resepi ayam yang sedapp ni, lepas ni pasti ada siaran ulangan. Mas nak bakar ayam lak....he..he..

Kepak Ayam Panggang ala Kenny Rogers
Sumber :  Izah , Kak Hana dan Kak Che.Mid

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega


Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

7 comments:

  1. kak mas, antola banyak ayam bakar si kenny tu... kt umah ni goreng je makan dgn sambal,heheheh... punyala pemalas nak masak..

    ReplyDelete
  2. mimiey
    haippp...anak dara tak leh selalu malas2..he..he..sedap gak tu ayam goreng ngan sambal.....

    kak eliya
    he..he...memang best sangat...

    ReplyDelete
  3. kalau gune kepak lagi la syedap masssss... akak mau mauuu... 4 kepak k! eh tak cukop! spoloh kepak!! hahaha

    ReplyDelete
  4. salam mas,
    wah dah balik dari kampung ya..
    bestnya berkumpul ramai2..
    kuih serimuka tu nampak sedapnya mas!!..cantiki hijaunya tu..
    ayam ni pun tengok baha2 pun memang boleh masuk list..
    ni akak bawa semangkuk mee rebus, rasalah.ya..hehe

    ReplyDelete
  5. mas...

    menjadinya ayam2 tu..ayu nak cuba untuk en zalie...maklumlah...kenny roger punya masakkan sagat terbaik utk diet..

    thanks mas yer. dan hana sudi syer resepi yang sihat

    ReplyDelete
  6. Kak Hana
    perhhh..kak hana, sedap betul resepi ni...sampat gigit tulang tau....he..he..dah tinggal tunang jer ni....nnti mas balar lagi yer kak..he..he..

    Kak Ayu
    aaa..baru balik dari kampung kak, dapur pun berasap balik..he..he..memang sedap serimuka tu kak...kepak ayam ni pun sedapp, try la wat kak...compom puas ati....
    bestnya akak bawakan mee rebuss....sayang akak...

    Ayu
    try la buat ayu, memang sedapp sangat ayam ni...mas pun suka...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...