Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, October 25, 2010

Firecracker Shrimp




Assalamualaikum.
Tengok Kak Hana dan ika pun dah buat, jadi Mas pun menyusul untuk mencuba resipi ni. Wahhh...sedapp tau. Dengan kerangupan kulit popia ni dan rasa udang tu memang best, cicah lak ngan sos cili, perhhh....memang sedappp. Kali ni Mas buat dapat tak banyak, berebut2 gak ngan hubby, jadi lepas ni kena buat banyak....baru boleh makan puas2. Untuk yang tak mencuba lagi resepi ni, baik try buat, sedapp tau. Maceh untuk tuan punya resepi Kak Nur.

                    
Firecracker Shrimp 
Sumber : Kak Hanaika

Bahan :
20 atau 25 ekor udang besar - dibuang kulit dan dibersihkan - ika cincang n ekor udang simpan untuk digunakan lagi nanti.
15 keping kulit popiah ( jenis eggrollm @ springroll ) - dilipat dua dan potong segitiga.
minyak untuk menumis dan mengoreng

Bahan Untuk diperap :
1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
1/2 sudu kecil halia yang diparut
1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)
1 sudu kecil kicap
1 sudu kecil sweet chili sauce
1 sudu kecil tepung jagung

Bahan Untuk Pes tepung jagung :
1 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi 
(untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)




Cara :
Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.
Setelah itu keringkan bahan yang diperap tadi bersama paper towel. 
Ambil 1 ekor udang tadi dan gulungkan bersama kulit popia. 
Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.
Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan.
Siap dicicah bersama sweet cili sauce.



7 comments:

  1. salam mas,mekaseh datang dapur akak ya..waah!mas pun dah wat udang mercun nih..hehe..dap mas?isshh..kena cuba buat jugak nih..nnt penyakit garu2 ni sembuh dulu lah ya..

    ReplyDelete
  2. arggghhh udaanngggg!!!! tutup mata!!!!

    ReplyDelete
  3. Kak Anymz
    salam kak, memang sedap udang mercun ni...buat bebanyak tau.....nanti berebut2 macam mas...he..he...

    Izah
    ha..ha...tutup rapat2 mata tu....

    ReplyDelete
  4. Salam kak mas,
    udang..! yum yum! terberkenan dah aritu masa kat rumah kak nur.. sayang kulit popiah takde. nak tumpang...! :D

    ReplyDelete
  5. indah, nanti try buat tau...sedap sangat udang mercun ni...

    ReplyDelete
  6. Salam Mas,
    Mmng nmpk sedap tu...kat esbok ada udang tapi kulit popia takde....masuk list lagi ni.....hah3..

    ReplyDelete
  7. ha..ha..tak pe kak, cepat2 beli kulit popia dan buat, sedapp tau...rugi kalau tak cuba.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...