Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, April 7, 2011

Tart Telur



Assalamualaikum.Bersiaran lagi dihari Khamis. Ada yang jemu ngan keria tu yerk...he..he..Sorry la semalam Mas ada hal sampai petang, tak sempat nak n3 kan resepi pagi semalam, balik lak, dah nak maghrib...letihhh bebenor....nak mengadap lappy pun tak larat...Alhamdudilllah..pagi ni dah segar balik..ni..nak mula merempit dah merata2...he..he... 
Meh layan Tart Telur yang mendapat sambutan hangat di Myresepi ni. Mas buat 2 hari lepas, jadi dah abiss yer. Sebenarnya Mas pernah buat tart telur ni sebelum ni DISINI, tapi telah diderhakakan dengan menukar crust tart telur ni ngan puff pastry. 
Jadi kali ni Mas buat ikut resepi ni , tak de derhaka dah. ..he..he..memang sedappp...tapi rasanya memang berbeza ngan Tart Telur Versi Derhaka tu sebab yang ni shellnya rasa lebih kurang macam shell cheese tart, tapi tart telur yang diletak puff pastry tu..rasanya agak rangup sebab puff pastry tu kan rangup...jadi ikut selera masing2 suka yang mana. Pada Mas dua2 sedap tapi Mas lebih suka yang versi derhaka tu...he..he..apa pun terima kasih untuk tuan resepi tart telur ni  zlinda mz sudi kongsi resepi tart telur yang best ni.

Tart Telur 
Resepi Asal : zlinda mz@myresepi.com
Rujukan : Mas Duniaku
Bahan :
Bahan untuk crush :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur
Cara membuat crush :
  1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.

Bahan untuk filling :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tepung kastard
  • 1/2 tsp vanilla essence
Cara membuat filling :
  1. Pukul gula dan telur.
  2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.
  3. Mas tapis bancuhan filling tadi.
  4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.
  5. Bakar dalam oven. Linda agak2 jer temp dia. huhu. Agak2 nampak macam kering dah kekuningan orengean tuh masak la tuh ! tunggu sejuk baru potong tau !
  6. Mas bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.

24 comments:

  1. aku pun dah lama x wat tart telur mas..nanti nak wat gak ah..
    sementara tu bagi laa aku seketul dua..nak gak merasa tart telo ko buat nih nampak sedap jek mas.sila laa bagi mas,jgn malu2

    ReplyDelete
  2. hailah, Mas... Mas pun suka mnderhaka, samalah ngan akak. Versi derhaka tu rasa sama ngan tart portugis... yummy!! psttt.. ssh betol akak nak mengomen ni, msti jem nak mengomen, ramai sgt tersangkut terpukau tngok tat telo Mas... hehehe

    ReplyDelete
  3. mas, akak pun suka sgt2 tart telur tp jarang buat sbb suami akak tak suka. klu buat jgk kena letak filling lain kt dia. biasanya akak bantai buh nutela atau jem...hik hik hik.
    ni ada lg ke dh habess? dh hulur piring nih..hehehe :)

    ReplyDelete
  4. Tgk mas buat tart teringin lak nak buat...anak2 suka makan tart tapi mak dia malas, malas & malas nak buat..! Mas , meh la dok sebelah umah akak...! :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Mas...

    Hmmm...ni baru la ruper tat telo yg betul kan? kt umah sya pun ade tat telo...tapi....malu nak cite...filing tu tk yah masak dulu ker Mas? terus masuk dalam crush tu, tk ker crush jadi lemau? sorry...bnyk soalan lak...nyway...nk cuba resepi filing Mas....tQ!

    ReplyDelete
  6. HaSue,
    sedappkan sue tart telur ni..
    aku tengok kt myresepi kau buat byk kali dah..he..he...
    dah abiss la sue..
    gi buat cepat2...

    ReplyDelete
  7. Kak Sari Yusa Ibrahim,

    akak..he..he...derhaka bila menjadi memang best kan..he..he...
    arggh,..mas dah jatuh ati ngan tart telur ni,.sedapp la..he..he..

    ReplyDelete
  8. Kak Inaku79,
    laaa..hubby akak tak suka...
    mas lak..memang peberet tart telur ni kat rumah mas....
    klu buat..kejap jerk abiss..he..he..

    ReplyDelete
  9. Kak Sofea,
    akak..he..he...ada kosong ke sebelah rumah tu..he..he..
    meh mas tiup angin mengtart lak kat akak....

    ReplyDelete
  10. SH,

    hmmm..betul2..ni la tart telur yg betul2...he..he...
    filling tu tak yah masak dulu..
    lepas bancuh, terus tuang jerk kat dalam acuan tart yg dah diletakkan crust tu...
    kira sekali bakar jer...
    crush tu lembut rangup gitu sh...
    klu letak dalam bekas bertutup...ok jerk...

    ReplyDelete
  11. Salam kak mas,
    rindu kak mas. lapar bila datang sini :D. tart telur tu my faveret. huhu. cedapnya!

    ReplyDelete
  12. Kak mas,dah terliur dahni,meh ckit,xpa kalo dah abis,nnti bagi kek coklat ya,msti xabis lagi kan,rini akak baru nak buat kek kan,hihi..

    ReplyDelete
  13. indahhouse,

    indah...kak mas pun rindu kai indah tau..he..he..
    peberet kak mas juga..he..he..

    ReplyDelete
  14. Zaliedana ,

    amboiii..mana tahu akak nak buat kek ni...he..he..
    hmm..memang dah abiss tart telur tu...
    ct pun buat lak tart telur..sedapp tau..

    ReplyDelete
  15. Amboi Mas ghajennya wat tart lagi...nmpk comel dan tentunya sedapkan..sbb tu cepat je licin...buatkan akak Mas, nnti petang akak amek ya...leh kan....hehehe..

    ReplyDelete
  16. Kak Yatie,
    akak..he..he..biar mabuk tart kak....
    petang ni menu lain la kak...
    nanti tengok yerk...

    ReplyDelete
  17. lama tak buat tart, teringin la pulak

    ReplyDelete
  18. owh...baru kak perasan mas ni suke wat tart..rajin n catik pulak jadiknya....mmm kak nak wat gak tapi kene abiskan apa stock yg ada la b4 balik ganu nih!!!

    ReplyDelete
  19. makcikk.. tart telur lagi ye.. lama a tak makan.last time makan masa tak akwin lagi dulu..wah lama tul tu

    ReplyDelete
  20. Kk Watie,

    buat la lagi kak..he..he...
    kan dah lama tak buat....

    ReplyDelete
  21. kak Ayu Safieza,

    he..he..baru jek belajar kak...
    dah makin ok kan...
    ehhhh..akak nak balik ganu yer...
    bila tu...
    wahhhh..mesti tak sabar2 nak balik kan....

    ReplyDelete
  22. Izah,

    wehhhh...lamanyaaaaa...
    apasal dah kawin kau dah tak makan...he..he,..

    ReplyDelete
  23. saya ada terbaca satu resepi.. tapi dia tak gunatepung kastard.. adakah adunan dia sama.. saya nak buat, tapi keliri lah.. sebab bnyak sngat resepi yg berlainan.. mak saya suka mkan tart telur ni...tapi resepi ni mesti jadikan.. betul tak kak mas

    ReplyDelete
  24. ziela...
    bhn2nya apa yerk..
    klu kak mas...
    resepi tart telur ni yg terbaik pernah akak cuba...
    cuba ziela try dulu..
    tepung kastart ni akan menyedapkan dan mewangi lagi tart telur tu..
    klu resepi tu tak guna tepung kasrtard...
    mesti rasanya lain sikit ziela...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...