Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, April 13, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake



Bersiaran lagi dalam cuaca yang sejuk.....kat sini baru jerk lepas hujan lebat. Mas pun baru jerk lepas bakar kek coklat Kak Dayang yang tengah panass ni. Perhhh...sedapp la Super Moist Eggless Chocolate Cake ni. Lembut dan lembab jerk...bak kata orang yang tak de gigi pun boleh mamam banyak. Apa lagi orang yang ada gigi...he..he..maunya berketul2 makan. 
Rasanya ramai yang dah buat kek ni...Kak YatieKak ItaKak NazNoorshaTun TelaniKak AnimwanieyraZaliedana yang baru buat tadi dan Kak Nor sebagai orang pertama yang mencuba kek coklat Kak Dayang ni.Kalau ada nama yg Mas tertinggal cakap tau..he..he..

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon


Cara membuatnya :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung gandum bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. 
  3. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  4. Masukkan air sejuk dari peti ais, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco @ chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  5. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  7. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

34 comments:

  1. Salam- mas wahhh dah siap membakar rupanya,,leh le dtg nak rasa ni..mkn panas2 sdp tu.....
    mmg npk moist...2 potong bolehhh

    ReplyDelete
  2. woi mas(sambil senseng lengan baju,cekak pinggang)ko jangan nak goda2 aku ye..aku baru nak ngendeng serimuka duyan ko tuh dah kuar lak kek ceklat..jadi aku bagi bekas kosong yg beso sikit nih.. sila jgn malu2 nak isi penuh yer..

    urghh..bila nak wat kek ceklat lak neh..sedap je nampak kek ko tuh mas..meleleh2..hehe

    ReplyDelete
  3. mas, nanti time kita tua2 tak ada gigi boleh la kita buat kek ni ya.. kita kemam2 jer tak yah kunyah2 ya.. hehe

    ReplyDelete
  4. haha..nk tergelak lak komen kak nor tu..
    sian mek mukah tu meroyan.gi la buat mek sue..aku jap jap lagi nk buat gak ni.teristimewa buat abg lomantik ku..hahaha.
    lalala

    ReplyDelete
  5. Haha gelak dulu kak kat sue..nmpak gayanya kita kena wat sendrik la serimuka tuh kak sue oi..Tula btoi ckp kak nor,xyah kunyah dahkek nih..Kakizah,wah nk wat kek nak candle light diner ngan daut manja tu ya..Hehe,mesti best kan..Pstt kak mas,kek nih mmg best kan,kalo da tetamu mngejut mai,ok sgt lah wat kek nih..Mkn ngan aiskrim fuhh lagi bertambah sedap..

    ReplyDelete
  6. Mas cepat dan pantas ye dah buat kek ni ,akak baru berkira-kira nak buat

    ReplyDelete
  7. salam kak mas, nak nak kek coklat tu kak, sedapnye nampak....nanti ros nak try lah kak, lama tak makan kek kolet ni ....

    ReplyDelete
  8. Sheila Shafeareen,

    haa..memang tengah suam2 tu..meh jemput maman kek ni sekali...
    sedapp tau....

    ReplyDelete
  9. HaSue,

    sue...baik kau buat baik ngan aku...baru dapat serimuka yg tinggal seketoi tu ngan kek coklat ni...muahahaha..
    aku suka kau tergoda..nanti kau teringat2 sampai kene buat..he..he..
    buat la sue kek coklat ni..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  10. Kak.Nor,

    wakakakaka....sakit perut mas gelakk ngan komen kak nor ni...
    betul3.....nanti suruh anak menantu jerk yg buat...
    cakap kat anak menantu, gi copy resepi kat blog mak...he....he..

    ReplyDelete
  11. izahdaut,

    ijahh..aku dah sakit perut gelak kat komen kak nor tu.....muahahaha..

    aku suka mek sue tu meroyan tengok kek coklst ni..
    nanti dia kene buat gak...

    amboiii...che abang sayang nak balik yerk.....suka la tu...gi siap wangi2....malam ni aku nak skondeng kau...muahaha

    ReplyDelete
  12. Zaliedana,

    ct...biar sue tu meroyan tengok..
    nanti dia kene buat gak..he..he..

    ijahh tu tengah bersiap sedia tunggu che abang sayang dia balik....muahahaha..
    kita kacau dia....

    betul3...kek ni dah la sedappp....
    senang lak nak buat...
    bahan2 pun simple jerk..
    kak mas suka...

    ReplyDelete
  13. Chik Mimi ,

    akak..kira tertinggal bas juga ni..tengok tu..dah ramai yg dah buat..
    memang best kek ni kak...
    buat cepat..he..he...

    ReplyDelete
  14. ros@JMC ,

    hmmm..memang sedapp ros..try la buat..
    bebahan pun simple jerk..

    ReplyDelete
  15. Kak Mas.. sedapnyer.. memang tak tahan tang coklat tu... tulon2 bagi sikit.. he he he x pernah jemu ngan coklat he he he

    ReplyDelete
  16. Erma,

    haa..sedappkan erma...nak yerk..gi ambik sepotong..he..he..

    ReplyDelete
  17. lama xbertandang umah mas~~~segan slalu datang umah org terer masak cam mas nie...

    ReplyDelete
  18. eliyaezlinalias,

    tak de la teror sangat kak....mas pun budak baru belajar..he..he..
    meh jemput makan kek coklat...

    ReplyDelete
  19. wah!mas dah buat ya..sedap kan mas..cantik pulak kejadian kek mas nih..
    bukan main lagi si ijahdaut tu kan mas?..mentang2 laling dah nak balik..eh!ke dah balik ek?..patut lah ceria semacam jek..

    ReplyDelete
  20. sedapkan mas, pandai betul kak dayang tu. ira pun tak puas makan hari tu. ingat nak buat lagilah.....

    ReplyDelete
  21. Kak Anim,

    hmm..memang best kan kak kek ni..
    sedapp sangat..
    mas suka..

    ijahhh daut tu tengah tunggu laki dia balik....muahahaha...tu yg ceria jerk..

    ReplyDelete
  22. ala.. ni yg jeles ni.. dah ramai yg buat tapi akak jugak yg masih terkedek2... menci tauu! takpelah.. nnt nak gi mengecek kat rumah si izah tu.. kot ada belen2 boleh akak 'sapu'.. dia bukan abis pun mkn tu maklumlah kan.. cik abang nak blik.. kek tu mesti dia pandang sebelah mata jer sbb mata asyik dok pandang kat abang daut dia jer.. kekekee...

    ReplyDelete
  23. Wanieyra,

    haa..betul3..memang best kek ni...
    sedapp sangat....

    ReplyDelete
  24. kak MaDiHaA a.k.a Ratna,

    akak...buat la cepat kek ni kak..
    sedapp bangat...

    elok bebenar akak nk gendeng kek ijahhh tu...
    bukannya dia makan pun..
    dah kenyang tengok hubby dia...muahahaha

    ReplyDelete
  25. Slmt petang Mas,
    waduh akak asyik lewat je singgah sini...biasalah busy memanjang..apa pun akak akan singgah juga walau lambat...cantiklah kek Mas hias mcm tu...akak punya botak je, no topping2..tak sabar nak rasa..hehehe...sedapkan kek ni..

    ReplyDelete
  26. Yummy yummy yummy...nak buat gak!

    Bak 2 slices please ;)

    ReplyDelete
  27. kak mass!!! jap! jap!! nk gi tumpang sekaki, eh,, semulut nih... jgn ckp dh habis lak..

    ReplyDelete
  28. sedap kan kan kan kek ceklat ni/....aku klo ceklat2 ni mmg x tahan ler nak membuatnye lagi..tp ku sabor2kan jiwa nih..ehehe

    ReplyDelete
  29. Kak Yatie,

    hmmm...sedappkan kak kek coklat ni..
    mas pun suka...sajerk letak topping...biar dasyattt lagi...he..he..

    ReplyDelete
  30. ♥LOVE2COOK♥,

    selamat mencuba love...
    nanti jangan lupa kasi mas lak 2 potong..he..he..
    memang sangat sedapp kek ni...

    ReplyDelete
  31. tun_telani ,

    haaa..cukup semulut jerk...
    he..he.
    ada lagi tu..gi ambik...

    ReplyDelete
  32. nOOrsha,

    memang dasyattt kek ni sha....
    nanti2 pun memang nak buat lagi..he..he..

    ReplyDelete
  33. wahh dah sampai sini dah si hitam manis tanpa telur ni....bila pulak nk sampai dapur akak ni yer...hehe

    ReplyDelete
  34. Assallamualaikum Mas...
    Dah buat yer kek ni.. Nk mintak pun, mesti dh abis ni kan:)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...