Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, April 13, 2011

Serimuka Durian



Assalamualaikum. Pagi yang dingin. Terasa macam nak sambung balik jerk mimpi malam tadi. Ooopppss..tak leh..banyak keje yang nak buat....bekal untuk Ain ngan Daniel bawa ke sekolah kafa pun dah buat lagi..tengah memikir nak masak apa. Tengok la nanti, ada juga cadang2 nak buat resepi yang tengah panasss sekarang...tunggu...
Sebelum melalut jerk sebab tak sarapan lagi...meh layann dulu Serimuka Durian yang Mas buat petang semalam. Ada lagi suku tu dalam freeze...jap lagi nak masukkan balik dalam microware biar panass sikit.  Akhirnya tercapai juga hajat nak merasa Serimuka Durian ni. Perhh..sedapppppp tau. ..abang yang tak berapa gemar kuih manis pun banyak juga dia makan. Maceh pada Kak Rima yang sudi berkongsi resepi kuih yang sedapppp ni. Nampak IzahdautKak Nor dan Kak Hana pun dah try resepi ni. Sabtu lepas nampak juga Kak Yatie pun buat Serimuka Durian tapi resepi Kak Yatie sendiri. Mas pun baru perasan. Tak pe, lain kali Mas nak try resepi Kak Yati lak...

Serimuka Durian
Resepi Asal : Bisous A Toi - Kak Rima
Sumber : IzahdautKak Nor dan Kak Hana
Bahan :
Lapisan Bawah :
  • 250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
  • 1/2 sk garam
  • 170ml santan cair
  • Daun pandan simpul
  • 1/2sk gula - rima tambah
Cara membuatnya :
  • Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar. 
Bahan :
Lapisan Atas :

  • 150g isi durian
  • 125g gula
  • 3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
  • 35g tepung gandum
  • 10g tepung jagung
  • 375ml santan pekat (hana buh 200ml santan pekat + 175ml air)
  • secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya :
  1. Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
  2. Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
  3. Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
  4. Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
  5. Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.


35 comments:

  1. Mas, akak nk cuba dah semalam, tp durian plak out of stok..takpe..ni dh order dari cik abe, suruh dia belikan durian semata2 nk buat serimuka ni...tp sebelum akak buat sendiri, meh seketui, bagi lepas kempunan..hehehe

    ReplyDelete
  2. salam mas...
    akak pun baru je buat serimuka doyan ni mlm smlm.. pagi ni breakfast ngan serimuka doyan ni la... mmg best.. siap buat 1 1/2 adunan.. sbb nk bg baby sitter... hehe.. actually resepi asal dari kak rossya singapore (dia update dlm fotopages dia tak lama dulu.. tp skrg ni ni fp dia dah tutup.. ) kak rima pun ada sebut source yg dia ambik tu dari kak rossya.. tp mungkin org tak perasan kot..

    ReplyDelete
  3. salam tuan rumah ada tak? ke titooo heheh mmg cuaca mendung ni mas.. kak dok gadap lappy dari awal pagi tadi.. minta sikit serimuka ni kak suka tapi nak buat tak terbuat2 pulut dah ada deriannn jer belum beli anak2 dah minta dah.. malas nak singgah tepi jalan dato keramat tuu kalu abg ada mesti dia kena..hehe apapun toloong antau sini tauuu kalu dah habis buat lagi tauuu hahaha..gada2 hari ni ptg ada tarian di kem transit.. jom join nari2..tebiat kot dah tua2 ni hehe

    ReplyDelete
  4. mas,aka takmo buat.akak nak makan kat rumah korang je lah ya..(kes dengki)

    isshh..ni yang geram amat nih..akak memang tak pernah beli duyan mas sbb selalunya pokok tu mmg ada je buahnya tapi entah nape tahun ni pokok2 tu semua dah boikot pakat ramai2 takmo keluarkan buahnya.bunga pun takde mas..huhu

    ReplyDelete
  5. woo.. sodap tuuu.
    trasa2 lemak tang kepala tu.

    ReplyDelete
  6. mas..kak dah gantung kad 1st blog anniversary kat dapur kak..cantik kad tu..
    btw, geram nengok serimuka durian tuu..kak baru berkira2 nak wat..lajunya mas kayuh..nampak sedap..nak sikit leh..

    ReplyDelete
  7. durian sana sini now ni..sedapnyaaa mintak lah seketul mas :-)

    ReplyDelete
  8. Kak Norma,

    akak..nah rasa sikittt..he..he..
    nanti dah ada doyan, akak terus jerk buat..memang best serimuka ni....

    ReplyDelete
  9. Kak MaDiHaA a.k.a Ratna,

    yesss...give me 5..kita sarapan kuih yg sama...he....he..
    yerk ke kak..mas tak tahu lak...
    maceh untuk kak rossya atas resepi serimuka doyan ni...

    ReplyDelete
  10. kak ilahjy,

    akak..meh join makan sekali...
    sedapp tau serimuka ni...
    nanti kak ilah try buat tau...he..he..

    oppsss...mas tak reti menari..
    rasa keras lakpinggan ni...
    rajin betoi kak ilah ni...sempat juga gi kelas tarian di kem transit.

    ReplyDelete
  11. Mas..rumah kat mana yer...tolong tinggal kat sikit yg dalam petiais tu...kita nak rasa sikit..sedap ni...

    ReplyDelete
  12. Kak anymz,

    meh kak anim..kak ilah pun ada ni..meh pakat makan serimuka ramai2..he..he....

    laa..patut la kak anim tak jemput gi dusun doyan..tak de buah yerk tahun ni...
    kene beli doyan la jawabnya...
    tak pe..gerenti tahun depan doyan banyak....
    nanti jemput mas gi kutip doyan tau...he..he...

    ReplyDelete
  13. Kak Nor,

    puding strawberi yg cantik tu ke....
    nak3....
    nak serimuka sepotong...he..he...

    ReplyDelete
  14. Izah,

    haaa..betul3...daniel boleh cedok kat situ jerk...
    sabar jerk la..tak pasal2 maknya kene makan puluttt....

    ReplyDelete
  15. Mas.. ku lihat kuih mu boleh terasa kat hujung lidah ku.. memang shiok serimuka durian ni.. ade one tupperware of durian in my freezer.. harus kah ku.. hmmm hehehe

    ReplyDelete
  16. kak Iza Akma,

    maceh kak sudi ambik bunga tu..he..he..
    selamat mencuba kak..memang best serimuka doyan ni...sedappp sangatt

    ReplyDelete
  17. Kak Zarin,

    demam doyan dah merebak merata2....muahahaha
    meh kak..join sekali...

    ReplyDelete
  18. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    mas dok dalam kem ni...he..he..
    meh datang cepat2 sebelum serimuka ni habiss...kak ilah ngan kak anim tengah mamam tu...he..he..

    ReplyDelete
  19. kak Rima,

    kak rima..ada doyan tersimpan lagi yerk...
    apa lagi kak...buat la lagi..he..he..
    memang sangat best serimuka doyan ni...mas suka.....

    ReplyDelete
  20. dah agak dah mesti mas akan buat kuih ni. owh, sedapnya.

    mas, akak nk bg bunga kt mas ni. dtg ambik yer. maceh.

    ReplyDelete
  21. Kak Inaku79,

    pandaiiii....pandai akak meneka..he..he..
    memang sedapp kak..

    dapat bunga yerk....japp..nak bergegas ambik...maceh kak....muahhhhh

    ReplyDelete
  22. Salam mas pehhh ni le kuih fv akk ..sagat sedih x dpt mkn durian lg ni...bila le nak buat....akk dah tangkap leleh negok rasa cam nak ngap je radi scren

    Sabo dulu tekak yeee....

    ReplyDelete
  23. kak Sheila Shafeareen,

    sabo kak..he..he..
    nanti ada doyan akak try buat tau....
    memang sangat sedapp serimuka doyan ni...

    ReplyDelete
  24. sedapnya...saya klu beli durian xsempatnya nak wat bubur ke, semuka ke...abis dimakan begitu sajaaa :)asben n anak lebih suke makan camtu jaaa...

    ReplyDelete
  25. StarAnise,

    aniss..mas sorok sikit untuk buat resepi2 doyan ni....kalau tak..memang habis dimakan macam tu jerk..he..he..

    ReplyDelete
  26. hari tu baru je tgk kat dapur kak yatie, mas dah buat ye. bila le hb ira nak beli durian ni, bininya dah kempunan dah ni!

    ReplyDelete
  27. teringat2 n terasa2 pulak mas.. nk cari durian lagi hujung minggu ni..

    ReplyDelete
  28. Kakmas,dah agak dah,msti akak nak wat serimuka,mmg betoi pong,meh cikit nak rasa,xbagi pong nak ambik gak yg suku lam peti ais yuh,hehe..

    ReplyDelete
  29. mmng sedap serimuka durian ni....asal ada rasa dan bau durian tuuuuu mmng sedap...suami akak pun suka kuih2 mcm ni...sbb ada doyan....

    ReplyDelete
  30. Wanieyra,

    ira..suruh laki kau beli doyan cepat..
    nanti try tau serimuka doyan ni..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  31. Kak dZana,

    akak..nanti try tau serimuka doyan ni..
    memang sedapp gila...

    ReplyDelete
  32. Zaliedana,

    haaa..pandai...dapat serimuka doyan..tu ambik serimuka tu, tinggal seketoi lagi tu....he..he..

    ReplyDelete
  33. kak yatie,

    akak..nanti nak try resepi akak lak..
    memamg best serimuka doyan ni......
    hubby mas pun suka...

    ReplyDelete
  34. alahai Mas, sedapnya tgk serimuka doyan ni...akak ni demam pulak dr semlm tu yg lambat bw ni...kepala pun sakit adehh tgk seri muka ni teringin la pulak nk buat kena tunggu baik demam dulula..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...