Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, April 18, 2011

Roti Kentang Lagi



Meroti lagi....he..he...ari ni try buat Roti Kentang resepi dari Lemari lak, tengok cara membuat roti ni berbeza sikit sebab menggunakan air sejuk dari peti ais dan tak menggunakan sebarang bahan pelembut, jadi Mas teringin lak nak mencuba sebab tengok roti kentang resepi lemari yang Izahdaut buat ari tu sangat gebu dan lembut.... lagi pun roti kentang ni boleh dibuat bekal Ain ngan Daniel untuk ke sekolah kafa. Roti kentang ni memang sangat lembut bak kapas....sedappnya dimakan masa suam2..maceh untuk Ijah yang menyepi kejapp sebab ada masalah internet katanya dan akan bersiaran tak lama lagi....tak mo bebel2..meh layan resepinya. Tuan rumah pun nak kluar kejapp lagi.....

 Roti Kentang
Sumber : Izahdaut
Bahan :
  • 300 gr tepung roti
  • 100 gr tepung gandum
  • 100 gr kentang, kukus, haluskan
  • 15 gr susu tepung
  • 2 butir telur
  • 75 gr gula pasir
  • 2 sdt yis segera
  • 77 gr margarine
  • 1 sdt garam
  • 100 ml air sejuk dari peti sejuk
Bahan olesan:
  • 1 biji kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
  •  Izah guna madu campur susu segar.
  • Mas guna madu + susu segar + sedikit kuning telur


Cara membuat bun :
  1. Campur tepung, gula, susu, kentang, yis, aduk rata, ketepikan.
  2. Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
  3. Tambahkan marjerin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
  4. Kempiskan, timbang 50 gr, diamkan 10 menit.
  5. Pipihkan atau bentuk sesuai selera, aku taruh di cup muffin, diamkan 75 menit.
  6. Oles bahan olesan, panggang 190 C selama 12 menit(aku kurang dr sepuluh menit, karena api kebesaran,makanya agak hitam tuh...)
Cara Mas dan Izah :
  1. Saya guna Bread Maker dan campurkan bahan menuruti BM.
  2. Bentukkan bulat2 dan rehatkan 30m minit atau sehingga  doh naik lagi dan sapukan madu + susu segar + kuning telur dan paipkan sos kastard  atas roti.
  3. Bakar pada suhu 180 C 20 - 25 minit dengan api atas bawah.
Bahan Sos Kastard :
  • 3/4 cawan susu segar
  • 2 camca besar tepung kastard
  • 2 camca besar gula halus
  • 1 camca teh mentega
  • 1/2 camca teh esen vanilla
Cara membuat sos kastard :
  • Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.



22 comments:

  1. assalamualaikum...
    udah2 le merotinya. sian kat cik bm tu takde cuti langsung.

    ReplyDelete
  2. mas akak dah berapa hari dok buat roti bengali tu aje.... suami akak tu naik syok pulak makan tak mau roti lain dah... hihi kelakor pulak....

    rajin mas meroti... tapi kalu ada budak2 mmg bagus buat roti ni aii... anak2 ni kan asyik lapor aje... boleh jugak bawak bekal kat sekolah...

    ReplyDelete
  3. haiii roti lagi ye mas? hihi cuba hantar sikit mood meroti tu kat akak ni..err on second thought, tkyah hantar mood lah, hantar roti je lah hihi

    ReplyDelete
  4. Dindaaaaaaaaaaaaaaaaa, lama kak ayu tak jenjalan....dpt BW terus makan roti kentang mas ni.......

    rinduuuu kat mas ni....rajin meroti...buleh wat bisne kalu mcm ni tau...

    ReplyDelete
  5. Dindaaaaaaaaaaaaaaaaa, lama kak ayu tak jenjalan....dpt BW terus makan roti kentang mas ni.......

    rinduuuu kat mas ni....rajin meroti...buleh wat bisne kalu mcm ni tau...

    ReplyDelete
  6. tun rasa anugerah ratu roti ke 2 blh blh bg kat kak mas nih.. (ratu 1st sah2 laa kt ros JM, kn..).. tun dh order BM!! weeee~~~~~ duk bintulu nih, BM pun susah nk cari kt kedai. org kedai kene tunggu stok dr semenanjung. sementara tu gi bawak tupperware amik roti kt umah akak dulu laa. hihi

    ReplyDelete
  7. Kak Sam,

    waalaikum salam kak sam cayang...
    bibik tu dah cuti sehari...ari ni kene keje balik..muahaha...

    ReplyDelete
  8. Kak Azlita Aziz,

    amboiii..memang betul2 lepas geram kat roti benggali tu..he..he..
    tak pe kak..roti tu pun tawar...elok dimakan kan...lagi pun kan air tangan isteri..tu yang bertambah sedappp..he..he..
    roti ni kalau kat rumah mas memang laku kak..elok budak2 bawa bekal..

    ReplyDelete
  9. Kak Zarin,

    muahaha..akak..kalau roti kat rumah mas ni, tak sampai 2 ke 3 jam..dah pinisss...he..he...
    meh mas hembus banyak2 mood meroti..
    mari meroti...mari meroti....kak zarinku cayang..he..he..

    ReplyDelete
  10. Kak Ayu Safieza,

    akak..he..he..meh jamu mata ngan roti kentang ni...nak jamu pun dah abiss..
    anak2 suka kak..tu yang selalu buat...

    ReplyDelete
  11. MeknaBlog ,

    memang gebu mekna....
    best sangat...
    try la buat..he..he..

    ReplyDelete
  12. tun_telani,

    wahh..mesti tak sabar2 nak menatap bibik baru tu...seronoknya dia....
    tun beli brand apa.....
    lepas ni tun lak yang gila meroti..muahahaha...
    wehhhh...boleh gitu..ratu roti ke 2...macam2 la tun ni...
    tapeware tu simpan balik..roti dah abiss la..he..he..

    ReplyDelete
  13. betulllah kata Tun tuuuuu...ratu roti ke 2....rajin bebenor meroti, cantik dan gebu pulak tu...jeles akak tau...mkn masa baru kuar dari oven ni, mmng best...

    ReplyDelete
  14. Kak Yatie,

    akak..mas suka gambar akak yg baru ni ..macam akak tengok mas tau....senyummmm...
    berseri2 jerk akak sorang ni....

    amboiii..geng ngan tun yerk..he..he...
    anak2 mas suka roti kak..tu yang mas semangat meroti....
    seronok lak mencuba macam2 jenis roti ni...
    puas hari kan anak2 makan air tangan kita sendiri...

    ReplyDelete
  15. gebu nya roti mas ..hari2 mcm ada roti.. klau guna kudrat lengan..boleh kuar muscle2 tu.. berbaloi ada BM..

    ReplyDelete
  16. Kak dZana,

    muahahaha..akak..kalau mas uli guna tangan alamat berketul2 lengan ni....
    ni sebab ada bibik..rajin la sikit meroti..he..he..

    ReplyDelete
  17. salam mas
    waaaah!mas ko dtg rumah akak tgk gulai kuning teringat kat mak eh..ni buat roti teringat kat sape pulak mas?..
    meh sini roti kentang 5 ketul..nak wat bekal utk dok lepak2 esok pagi..hehe

    ReplyDelete
  18. Kak Anim,

    akak..ni buat roti sebab anak2 suka..he..he...
    tu nmpk masak lemak nangka lak kluar..sedappnya....
    roti dah abiss la kak....he..he..

    ReplyDelete
  19. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi ,

    nurul..gi gigit biskut, nak kasi roti dah abiss la..he..he..

    ReplyDelete
  20. makcikkk..comelya roti kentang ko ni..makin lama makin mahir kan nak membentuk comel2...suke la tengok..lembut kan roti ni..masa buat tu brapa biji aku melantak.sebab aku mmg suke roti kentang..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...