Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 19, 2011

Kek Pisang Goreng



Ari ni mengekek lak. Mas buat Kek Pisang Goreng hasil skondeng kat rumah HaSue. Tengok kek pisang goreng Sue tu gebu tahap gaban jerk.....lagi pun memang ada pisang berangan kat dapur tu. Kek Pisang ni memang berlainan sikit sebab pisang tu digoreng dulu, sebab tu namanya Kek Pisang Goreng. Sedapp tau, lembut gebu jerk....Mas buat 1/2 adunan jerk...cukup untuk bekal Ain ngan Daniel hari ni. Tukang buat rasa dua tiga keping jerk..he..he..
Kak Sofea - After 6 Am dan Anna pun dah try kek pisang goreng ni. Resepi asal kek pisang goreng ni dari kha. Maceh pada semua....

Kek Pisang Goreng
Resepi Asal : My Taste - khazaini
Bahan :
  • 250g pisang emas@ lain2 pisang - Mas guna pisang berangan
  • 4 biji telur
  • 3/4 cawan gula castor
  • 2 cawan tepung gandum - diayak
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonate
  • 1 cawan minyak suam - guna minyak goreng pisang tadi.
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara membuatnya :
  1. Pisang digoreng sebiji2 hingga perang gelap, angkat dan sejukkan sebentar.Blend bersama minyak masak suam tadi.
  2. Sementara itu,putar telur dan gula hingga kembang & putih.
  3. Kemudian ayakkan tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit sambil gaul perlahan menggunakan kaedah kaup balik.
  4. Akhir sekali tuangkan adunan yang dikisar tadi.
  5. Tuang dalam acuan yang sudah digris dan dilapik baking sheet dan bakar 160'c  selama 40 min @ sehingga masak (bergantung jenis oven). -Mas dan HaSue bakar lebih kurang 30 minit sahaja pada suhu yg sama.

18 comments:

  1. ni agak2 malas, beli jer terus pisang goreng kat tepi jalan tukan.. senang kerja.. hehehe

    ReplyDelete
  2. kak Sari Yusa Ibrahim,

    muahahaha.... akak ni..ni derhaka pesen apa ni..goreng pisang yg dijual tu dah bersalut tepung la..muahahaha...
    jadi ke nanti kek pisang tu...he..he..
    lawak la kak yus ni,.....

    pst: amboiii..cantik gambar baru tu....anak dara mana tu..he..he..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..
    Sib baik bukan roti pisang. Kalau tak mau pengsan akak dibuatnya.

    ReplyDelete
  4. Kak Sam,

    akak....he..he...esok akak pengsan..

    ReplyDelete
  5. wahh! something new nih...hihi maklum ler tk pernah dengar kek pisang goreng... sedap ye mas?
    sedap la tu kan!

    ReplyDelete
  6. sedap tak mas kek ni? pisang ada sikit lg lam esbox.. tp dah ranum sgt dah pisang tu.. kalau rajin leh cuba kek ni.. akak c&p resepi ehh mas.. TQ!

    ReplyDelete
  7. mas akak pun berangan nak buat kek ni... tapi tak de pulak pisang... tadi baru pesan dgn hb suruh beli pisang... mmg nampak sedap!

    ReplyDelete
  8. kak zarin,

    akak...itu yang teringin nak mencuba..
    memang sedapp kak..
    try la buat..he..he..

    ReplyDelete
  9. Kak MaDiHaA a.k.a Ratna,

    akak..elok bebenar akak buat...
    sedapp tau kek pisang goreng ni...
    selamat mencuba kak..nanti dah buat anto sini sikit tau...

    ReplyDelete
  10. Kak Azlita Aziz,

    akak..buat kek pisang goreng pulak tau..
    memang best kek pisang tu....
    mas pun nak buat lak kek oren tu...tergoda tau tengok kek oren akak tu...

    ReplyDelete
  11. wow!bunyi nya unik...rasa nya pasti sedap! nak sepotong kak mas..saya malas nak bakar kek nih..

    ReplyDelete
  12. wah sedapnya mas...hari tu dh masuk list ingat nk buat tapi tak terbuat2 lagi...bak mai sikit nk rasa dulu...hehe

    ReplyDelete
  13. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi ,

    hmm..memang sedapp nurul...
    nah kak mas kasi sepotong..cukup kan..he...he....

    ReplyDelete
  14. kak nieza,

    nanti buat tau kak..
    memang best kek pisang ni....
    nak rasa yerk...sepotong cukup ke..he..he..

    ReplyDelete
  15. waaaa...kek lagi? meh sepotong..akak dh jarang buat kek (takut fail lagi)...so makan kat umah Mas jer laaa...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Mas,
    Lamanya tak baca celoteh Mas, ingat Mas merajuk....

    Aduyaaaaiiii kek pisang goreng lakkkkss, macam macam otak manusia ni kan, kreatip tul. Nanti ada sapa sapa sedekah pisang leh try.

    ReplyDelete
  17. salam mas..nampak lembut jer kek pisang tue..lama k.atie xbuat..hihi

    ReplyDelete
  18. Assalam kak mas sayang,rindunyer kat akak..Amboi kek nih dah sampai umah akak..Tadi smpat singgah kejab umah akak,amik resepi..hehe..Opss,meh sefotong nak rasa,ngee..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...