Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, April 30, 2011

Ikan Tongkol Goreng Kicap



Assalamualaikum. Sunyi sepi kan ari ni. Maklum la cuti kan sampi Isnin, jadi mesti ramai yang balik kampung, Mas sekeluaga jerk yang tak kemana2. Ari ni mungkin keluar jejalan kejap...tapi esok lusa Mas anak beranak dok rumah jerk sebab abang kerja.
Sebelum Mas celoteh lagi panjang, meh layan  Ikan Tongkol Goreng Kicap ni. Sedap tau..Ain ngan Daniel suka sangat, untuk Mas kene la buat sambal belacan sikit sebab nak rasa pedas tu masa makan nasi. Untuk ikan tongkol tu, Mas goreng sikit selepas direbus untuk garingkan sikit ikan tu...sedappp weh,...makan ngan nasi panas..memang best....resepi asal dari Makyong dan boleh juga dilihat didapur HaSue.

Ikan Tongkol Goreng Kicap
Resepi Asal : Makyong@myresepi.com
Bahan :
Bahan untuk rebus :
  • 5 keping ikan tongkol
  • 3 sudu makan asam jawa - yang masih berbiji
  • 2 cm halia atau lengkuas - hiris
  • 1 sudu teh garam
  • sedikit manisan @ gula melaka

Bahan untuk goreng kicap :
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 5-10 cili padi - dihiris ( ikut tahap kepedasan )
  • 1 tangkai cili merah dihiris memanjang sedikit
  • 2 sudu besar ( atau secukupnya ) kicap
  • 2 sudu besar ( atau secukupnya ) sos tiram

Cara memasak :
  1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak sikit air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4 - 5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng. Mas goreng ikan tongkol ni selepas dikukus semalaman.
  2. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit.Goreng dalam 2-3 minit.
  3. Masukkan ikan tongkol dan kacau perlahan,balik2kan supaya sekata bergaul dengan kuah kicap.
  4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
  5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas.

13 comments:

  1. Nampak sedap ni Mas..lama dah tak masak ikan tongkol masak kicap.. :D

    ReplyDelete
  2. Kak Rabiatun Adawyah,

    sedapp kak..anak2 mas suka....
    mas makan ngan sambal belacan..perhhh...sedappp...

    ReplyDelete
  3. yayyyy!! ada lg ikan tongkol dlm peti lbh wat nasi dagang aritu.. lunch ni kompom dh msk ikan tongkol ^^

    ReplyDelete
  4. tun_telani,

    elok bebenar tun masak ikan tongkol kicap ni...
    sedapp tau...he..he..

    ReplyDelete
  5. salam mas...masak kicap mmg sdap..peberet laki aku nih.,... tp darwish x gemo masak kicap hgini..hehe.. leh cube nx time klo bli ikan tongkol :)

    ReplyDelete
  6. Akak lom pernah lagi buat masak kicap ikan tongkol ni..selalu buat sambal jer.. meh bagi akak rasa sikit...lauk jer tawww...nasi takmo!!

    ReplyDelete
  7. sedap lauk ni mas.. kalu time x selera makan jadik berselera pulak dgn lauk ni.. ekeke..

    ReplyDelete
  8. mmg sedap je kan mas..cik abg aku pun nak gak pedas2 baru best katenya..tp anak2 xmo la pedas kan..tu yg lenyek mangkuk asing2 tuh..kalo manis tu mmg kurgkan je sbb dia x suka manis dlm masakan..hehe..kalo dessert ok je :D

    mintak seperiuk ikan tongkol tu bleh x mas?hihi

    ReplyDelete
  9. nOOrsha ,

    sha..laki aku tak layan ikan tongkol ni..aku ngan anak2 aku jerk uang makan..he..he..
    try buat sha..memang best masak kicap ni...

    ReplyDelete
  10. kak norma,

    try buat kak ikan tongkol masak kicap ni..
    best tau..he..he..

    ReplyDelete
  11. kak::Azura Rahman:: ,

    betul tu kak...sesekali kene tongkol masak kicap best kan..he..he..

    ReplyDelete
  12. hasue,

    weh sue..dah abiss la..aku buat dah banyak ari dah..he..he..

    best kan tongkol masak kicap ni...
    aku pun suka..he..he..

    ReplyDelete
  13. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...