Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 12, 2011

Daging Dendeng Pandan



Untuk lunch ari ni, try Daging Dendeng Pandan lak, resepi dari Kak Ummi. Boleh juga di lihat didalam majalah Jelita bulan Mac 2011. Perhhh...sedapp tau. Cuma daging dendeng Mas ni tak kering sangat..lembab gitu...sebab anak2 bila makan ngan nasi, nak berkuah.... Suami Mas pun suka tau. Jadi Mas nak promot sikit kat sini...sape2 yang tak try lagi resepi daging ni, baik cuba...sedappp sangat...resepi daging yang harus2 dicuba. Maceh pada Kak Ummi yang sudi kongsi resepi Daging Dendeng Pandan ni yang sangatttt sedappppppp....family Mas suka sangat ngan daging ni....

Daging Dendeng Pandan
Bahan :
  • 500 gm daging batang pinang
  • 2 cawan air
  • * 2 batang serai - diketuk
  • * 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
  • 2 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 2 sudu kecil rempah kari daging
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar kicap pekat manis
  • 1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
  • 3 sudu besar gula pasir
  • garam secukup rasa
  • sedikit air (jika perlu)
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 1/2 cawan bawang goreng
  • minyak masak secukupnya
Bahan Kisar :
  • 8 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm lengkuas
  • 2 cm halia

Cara Memasak :
  1. Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
  2. Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
  5. Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
  6. Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
  7. Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
  8. Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.


24 comments:

  1. kAK MAS,MMG NMPK SEDAP SGT PONG..SEKALI PANDANG CAM DAGING MASAK ITAM KAN..nAK CKIT...

    ReplyDelete
  2. Zaliedana,

    haaa..memang sangat sedapp daging ni...
    ct pun try la buat......

    ReplyDelete
  3. adehh...sedapnyaaaaa!..mtk sket mas!.. x tahan dah nengok...huhu

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaa hitam manis daging tu mas....cicah lak ngan roti benggali tu perghhh mabeles haha nk tapaula skit..lapar lak singgah sini..hehe

    ReplyDelete
  5. sambil promote sambil air liur aku meleh nih..huisshh..dasat je aku tengok daging tu ha..
    minggu depan aku try ek..

    ReplyDelete
  6. Mas sedapnya nampak...lapo...lapo...kak cek lum makan lagi ni...

    ReplyDelete
  7. kak DJ Dayang,

    memang sedapp daging ni kak dayang..
    nak yerk..ada pun sikit jerk lagi tu....he..he..

    ReplyDelete
  8. Kak Nieza,

    haaaa..tau jerk akak ni mas cicah ngan roti benggali..
    perhhhh...sedapp tau...

    ReplyDelete
  9. izahdaut,

    makcik..memang sangat dasyatt daging ni..
    sedappp sangat...baik kau try...compom kau suka...he..he..

    ReplyDelete
  10. cik cek.

    kak cek..mas pun belum lunch lagi..he..he..
    meh lunch sama2....

    ReplyDelete
  11. nampak sedap sungguh daging dendeng tuh... resepi kak ummi dlm jelita tu byk yg nak dicuba.. tp satu pun belum sempat dicuba lagi.. sabor jelah.. majalah pun dah keronyok dikerjakan dek anak yg kecik tu.. geram tul.. kita sibuk tgk resepi dia pun sibuk nak baca jugak.. hisshhh!

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Mas,
    uwaaa menu kita daging arini..jom tukar2..nah akak bawakan semangkuk sambal daging utk Mas..ada lagi tak bahagian akak tu...sedap nampaknya..terliur je tngk..

    ReplyDelete
  13. kalau akak pun sure akak buat lembap berkuah mcm mas sbb akak ni malas nk masak kuah lain hahaha...

    ReplyDelete
  14. Mas, tq sudi try...suka eks...mintak sikit...hehehehe....awatlah x ketuk pintu akak hantar sepinggan...huhuuu

    ReplyDelete
  15. daging dendeng mmg sedap woo..wat cicah2 roti, nasi impit..ratah pun best...ish...terliur dah nih..ade lg ke malam2 ni? aku bkak je la tudung saji ko nih, ko dah tdo ea? takpe2 tido la yer , aku wat cam dapo sendiri je..eheh

    ReplyDelete
  16. kak MaDiHaA a.k.a Ratna,

    betul tu..memang best resepi kak ummi ni...
    mas suka sangat daging dendeng tu..
    ingat nak buat siaran ulangan nanti..he..he..

    ReplyDelete
  17. kak yatie,

    akak..dah abiss la, suami mas suka sangat daging ni..berulang juga dia makan..he..he..
    nanti memang nak buat lagi..he..he...
    akak ada bawa sambal daging yer...meh sini...he...he...

    ReplyDelete
  18. kak yatie,

    akak..dah abiss la, suami mas suka sangat daging ni..berulang juga dia makan..he..he..
    nanti memang nak buat lagi..he..he...
    akak ada bawa sambal daging yer...meh sini...he...he...

    ReplyDelete
  19. Kak Zarin.

    sama la kita kak..
    senang kan..he..he..

    ReplyDelete
  20. kak ummi,

    akak..maceh bebanyak sudi kongsi resepi daging yang sangat sedapp ni...
    suami mas suka sangat....
    kena buat lagi nanti....he..he..

    ReplyDelete
  21. noorsha,

    sha..buat la macam dapo sendiri...tengok apa yg ada bawah tudung saji tu..he..he...
    rasa2 tinggal alas meja jerk...
    dah abiss la sha..
    aku pun tak puas makan...
    suka bebenor laki aku ngan daging ni..
    kene buat lagi nanti...

    wehhh..betul3..makan ngan nasi impit memang sedappp loooo

    ReplyDelete
  22. mlm2 gini singgah dapur mas...teruih lapo....dah ler td akak makan ckit jer....aduhhhh....akak tak pernah masak lg daging dendeng nih...

    ReplyDelete
  23. Ezadlieza,

    mas pun first time buat sendiri kak..
    memang sangat sedapp daging ni....

    ReplyDelete
  24. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...