Assalamualaikum. Masa jejalan cari resepi ikan kat Myresepi semalam, terjumpa resepi Kembung Masak Kuali ni yang mendapat sambutan hangat kat Myresepi. Tengok respon sangat ramai yang dah mencuba dan memuji kesedapan ikan ni. Jadi Mas try buat untuk lunch semalam ,Mas guna ikan cencaru jerk.....perhhhh......sedapppppppp sangattt tau...itu pun Mas buat tak berapa pedas....sebab tu cencaru Mas ni tak merah sangat....he..he...
Jadi Mas kongsikan resepi ikan ni kat sini....dan Mas syorkan untuk dicuba resepi ikan yang sangat sedappp ni...lebih lama ikan ni siap dimasak, lebih sedapp dimakan tau...sedapp sangat bila kuih tu sebati ngan ikan.....tak puas lak makan semalam.......akan ada siaran ulangan nanti..he..he...
Kembung Masak Kuali
Resepi : che i'za@myresepi.com
Bahan :
- 1/2 kilo ikan kembung - guna cencaru, selar , tongkol pun boleh
- 4 sudu besar cili kering yang dikisar
- 3 ulas bawang merah - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 1/2 inci kunyit hidup - dikisar
- 1/2 inci halia - dikisar
- 1/2 inci lengkuas - dikisar
- 2 batang serai - dititik
- 1 sudu kecil halba
- 1/3 cawan santan
- 2 sudu besar air asam jawa
- garam, gula secukup rasa
- sedikit kiub ikan bilis - Mas tambah
Cara memasak :
- Ikan dibersihkan dan digoreng dan kemudian ketepikan.
- Tumis bahan2 kisar hingga wangi, kemudian masukkan cili kering yang dikisar dan masak hingga pecah minyak .
- Masukkan air asam jawa dan halba, kacau sebati, jika tumisan agak kering, tambahkan sedikit air.
- Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa dan tambah sedikit kiub ikan bilis, sebatikan, rasakan dan jika dah ok, masukkkan ikan yang digoreng tadi dan sebatikan lagi, biar untuk seketika dan boleh diangkat.
- Siap untuk dihidangkan. Kata tuan resepi..ikan ini lebih sedap dimakan keesokkan hari. Mas rasa betul juga sebab Mas makan nasi petang, rasanya ikan ni lebih sedap dari tengahari. Mas masak pun awal..pukul 9 dah siap masak.
- Selamat mencubaaa......
mas masak2 nikalu masuk halba mmg sedap kan... lapau la pula pagi2 nampak lauk nii..hehe
ReplyDeletesedap ya.mas.bolehlah akak try nanti.
ReplyDeleteHari ni akak cuti.mlm nanti baru balik.nak ke pwtc...jalan2 baca buku eh cari dan beli buku.kecik2 taknak membaca..dah tua camni baru teringat nak jadi pandai..wakaka
mas mmg nampak menyelerakan... mesti dicuba... akak pun suka lauk2 yg simple cam ni... adoi terliur sudah mas..
ReplyDeleteKalau tengok dari bahan-bahannya memang sedap. Gambar dia pun dah membuka selera....
ReplyDeletekak mas ^^ lauk yg sedap! tun dh wat tp x amik gmbr.. guna ikan kembong sedap oooo...
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas,
ReplyDeletesedapnya ikan masak kualiiii........nanti ada masa leh try
tengok je resepi ikan yg ada sos/sambal terus meluruh masuk 'umah' mas.. hehe.. ni mesti sedap nih... tengok pada resepi tu.. rupa2nya bahan2nya ada sikit persamaan mcm resepi ayam/ikan percik yang biasa akak buat... trengganu style.. patutlah ramai kata sedap.. hihihi...
ReplyDeleteMas : kalo mask dalam periuk kena tukar nama tak? heheh..lapo eh...
ReplyDeleteSalam Mas...
ReplyDeleteNama menu ni pun dah unik....he he memang kita masak dalam kualikan...tapi memang menarik resepi ni....kak cek amik resepi...Wah! panjangnya list resepi dah...mana satu nak dimasak dulu pun dah pening...:)
Yela mas...betul tu..kalau tak der kuali memang kena tukar nama la....makan tengahari akak singgah yer...
ReplyDeletemesti sampai licin ko jilat kuali tuh kan mas?hehehe..
ReplyDeleteMemang sedap masak gini..aku pun suka..mintak sekor mas..kalo dah abis,mintak 2 ekor jelah!
dah macam masak rendang dah kan mas... ko bawak ain gi spital ye mas
ReplyDeletekak ilahjy,
ReplyDeleteakak...tu yang mas tertarik nak menerai...
sedapp rupanya...he..he..
kak anim,
ReplyDeletememang sangat sedapp kak...
sambil menjilat jari..he..he,.
amboiii..jejalan sakan tu..bestnya...
kak azlita,
ReplyDeleteakak..memang sangat sedappp ikan ni...
try tau...
Kakzakie ,
ReplyDeleteitu yang nak try buat tu kak..
memang sangat sedapp lauk ni...
terbaik..
tun_telani,
ReplyDeletesedappkan tun...anak2 kak mas pun suka..
tu la pasal..tinggal pun ikan cencaru..memang nak buat ikan kembung lak lain kali...
kak Wattie ,
ReplyDeleteselamat mencuba kak..
memang best ikan ni...
MaDiHaA a.k.a Ratna,
ReplyDeleteakak..mas lupa lak rasa ayam percik trangganu mcm mana rasanya..he..he..
tapi memang sedappp betul ikan ni..
try la buat kak..
Anna Qawina ,
ReplyDeletehentam saja la mak labu oiii..
janji sedapp kan..he..he...
cik cek,
ReplyDeletecik cek..menarik dan sedapp resepi ikan ni...
try buat tau...
ala...tak pe list panjang..buat yang sempat dulu..he..he..
kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,
ReplyDeleteakak nak masak dengan apa kak..he..he..
tu lauk semalam la..ari ni masak telur jerk..he..he..
HaSue ,
ReplyDeletesuer..kau dah try ke belum...
memang sedapp weh ikan ni..
aku sampai menjilat jari..ngan kuali2 aku jilat..tak yah basuh kuali...jimat air...muahaha
izahdaut,
ReplyDeletenak kata ala2 rendang....boleh la..he..he..
sedapp malcik.....