Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, April 27, 2011

Cencaru masak kuali



Assalamualaikum. Masa jejalan cari resepi ikan kat Myresepi semalam, terjumpa resepi Kembung Masak Kuali ni yang mendapat sambutan hangat kat Myresepi. Tengok respon sangat ramai yang dah mencuba dan memuji kesedapan ikan ni. Jadi Mas try buat untuk lunch semalam ,Mas guna ikan cencaru jerk.....perhhhh......sedapppppppp sangattt tau...itu pun Mas buat tak berapa pedas....sebab tu cencaru Mas ni tak merah sangat....he..he...
Jadi Mas kongsikan resepi ikan ni kat sini....dan Mas syorkan untuk dicuba resepi ikan yang sangat sedappp ni...lebih lama ikan ni siap dimasak, lebih sedapp dimakan tau...sedapp sangat bila kuih tu sebati ngan ikan.....tak puas lak makan semalam.......akan ada siaran ulangan nanti..he..he...

Kembung Masak Kuali
Bahan :
  • 1/2 kilo ikan kembung - guna cencaru, selar , tongkol pun boleh
  • 4 sudu besar cili kering yang dikisar
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1/2 inci kunyit hidup - dikisar
  • 1/2 inci halia - dikisar
  • 1/2 inci lengkuas - dikisar
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 sudu kecil halba
  • 1/3 cawan santan
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • garam, gula secukup rasa
  • sedikit kiub ikan bilis - Mas tambah

Cara memasak :
  1. Ikan dibersihkan dan digoreng dan kemudian ketepikan.
  2. Tumis bahan2 kisar hingga wangi, kemudian masukkan cili kering yang dikisar dan masak hingga pecah minyak .
  3. Masukkan air asam jawa dan halba, kacau sebati, jika tumisan agak kering, tambahkan sedikit air.
  4. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa dan tambah sedikit kiub ikan bilis, sebatikan, rasakan dan jika dah ok, masukkkan ikan yang digoreng tadi dan sebatikan lagi, biar untuk seketika dan boleh diangkat.
  5. Siap untuk dihidangkan. Kata tuan resepi..ikan ini lebih sedap dimakan keesokkan hari. Mas rasa betul juga sebab Mas makan nasi petang, rasanya ikan ni lebih sedap dari tengahari. Mas masak pun awal..pukul 9 dah siap masak. 
  6. Selamat mencubaaa......

24 comments:

  1. mas masak2 nikalu masuk halba mmg sedap kan... lapau la pula pagi2 nampak lauk nii..hehe

    ReplyDelete
  2. sedap ya.mas.bolehlah akak try nanti.

    Hari ni akak cuti.mlm nanti baru balik.nak ke pwtc...jalan2 baca buku eh cari dan beli buku.kecik2 taknak membaca..dah tua camni baru teringat nak jadi pandai..wakaka

    ReplyDelete
  3. mas mmg nampak menyelerakan... mesti dicuba... akak pun suka lauk2 yg simple cam ni... adoi terliur sudah mas..

    ReplyDelete
  4. Kalau tengok dari bahan-bahannya memang sedap. Gambar dia pun dah membuka selera....

    ReplyDelete
  5. kak mas ^^ lauk yg sedap! tun dh wat tp x amik gmbr.. guna ikan kembong sedap oooo...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mas,
    sedapnya ikan masak kualiiii........nanti ada masa leh try

    ReplyDelete
  7. tengok je resepi ikan yg ada sos/sambal terus meluruh masuk 'umah' mas.. hehe.. ni mesti sedap nih... tengok pada resepi tu.. rupa2nya bahan2nya ada sikit persamaan mcm resepi ayam/ikan percik yang biasa akak buat... trengganu style.. patutlah ramai kata sedap.. hihihi...

    ReplyDelete
  8. Mas : kalo mask dalam periuk kena tukar nama tak? heheh..lapo eh...

    ReplyDelete
  9. Salam Mas...

    Nama menu ni pun dah unik....he he memang kita masak dalam kualikan...tapi memang menarik resepi ni....kak cek amik resepi...Wah! panjangnya list resepi dah...mana satu nak dimasak dulu pun dah pening...:)

    ReplyDelete
  10. Yela mas...betul tu..kalau tak der kuali memang kena tukar nama la....makan tengahari akak singgah yer...

    ReplyDelete
  11. mesti sampai licin ko jilat kuali tuh kan mas?hehehe..
    Memang sedap masak gini..aku pun suka..mintak sekor mas..kalo dah abis,mintak 2 ekor jelah!

    ReplyDelete
  12. dah macam masak rendang dah kan mas... ko bawak ain gi spital ye mas

    ReplyDelete
  13. kak ilahjy,

    akak...tu yang mas tertarik nak menerai...
    sedapp rupanya...he..he..

    ReplyDelete
  14. kak anim,

    memang sangat sedapp kak...
    sambil menjilat jari..he..he,.

    amboiii..jejalan sakan tu..bestnya...

    ReplyDelete
  15. kak azlita,

    akak..memang sangat sedappp ikan ni...
    try tau...

    ReplyDelete
  16. Kakzakie ,

    itu yang nak try buat tu kak..
    memang sangat sedapp lauk ni...
    terbaik..

    ReplyDelete
  17. tun_telani,

    sedappkan tun...anak2 kak mas pun suka..
    tu la pasal..tinggal pun ikan cencaru..memang nak buat ikan kembung lak lain kali...

    ReplyDelete
  18. kak Wattie ,

    selamat mencuba kak..
    memang best ikan ni...

    ReplyDelete
  19. MaDiHaA a.k.a Ratna,

    akak..mas lupa lak rasa ayam percik trangganu mcm mana rasanya..he..he..
    tapi memang sedappp betul ikan ni..
    try la buat kak..

    ReplyDelete
  20. Anna Qawina ,

    hentam saja la mak labu oiii..
    janji sedapp kan..he..he...

    ReplyDelete
  21. cik cek,

    cik cek..menarik dan sedapp resepi ikan ni...
    try buat tau...
    ala...tak pe list panjang..buat yang sempat dulu..he..he..

    ReplyDelete
  22. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak nak masak dengan apa kak..he..he..
    tu lauk semalam la..ari ni masak telur jerk..he..he..

    ReplyDelete
  23. HaSue ,

    suer..kau dah try ke belum...
    memang sedapp weh ikan ni..
    aku sampai menjilat jari..ngan kuali2 aku jilat..tak yah basuh kuali...jimat air...muahaha

    ReplyDelete
  24. izahdaut,

    nak kata ala2 rendang....boleh la..he..he..
    sedapp malcik.....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...