Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, April 18, 2011

Ayam Sambal Hijau



Assalamualaikum. Jom layan Ayam Sambal Hijau yang sedapp ni. Ain kata macam ayam masak asam, mungkin sebab rasanya yang pedas masam ni...tapi memang sedap. Cuma rasa masam ayam ni sebab diletakkan jus limau kasturi. Hmm....memang kene ngan selera Mas, Alhamdudillah..Ain ngan Daniel pun suka. Resepi diambik dari Kak Yati yang dikenali sebagai ratu talam tu, resepi2 ayam pun banyak tau kat blog kak yati. Rajin2 la kau orang selongkar dapur akak tu..he..he...Maceh kak sudi kongsi resepi ayam ijau ni...muahhhhhh
Semalam agak sibuk sikit keluar jejalan, jadi bila badan dah letih, tak larat lak nak mengadap lappy, jadi pagi ni baru start nak buat bw....tak sabar2 nak terjah sana sini.......opsss..sebelum tu sarapan dulu....meh jemput sarapan sekali...Mas sarapan nasi lemak jerk.....

Ayam Sambal Hijau 
Bahan :
  • 1 ekor ayam - dibasuh & tuskan
  • 3 biji kentang - di kupas kulit, belah dua dan potong serong * Kak Yati tambah, Mas pun
  • 4 batang serai - diketuk
  • 1 labu bawang besar - dihiris kasar
  • 5 biji limau kasturi - diambil jusnya
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam dan sedikit gula
Bahan Kisar :
  • 5 biji cili hijau
  • 20 biji cili api hijau
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • sedikit belacan
Cara memasak :
  1. Gaulkan ayam dgn garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak.
  2. Gorengkan pula kentang sehingga masak dan ketepikan.
  3. Tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, bawang besar, garam dan sedikit gula. Kemudian kacau rata.
  5. Padamkan api dan tuangkan jus limau kasturi.
  6. Sekiranya rasa dah ok, bolehlah angkat dan hidangkan.

12 comments:

  1. Salam...Morning Mas!!! Waaa nasib baik akak dh penah masak ayam nih..hehee...xpun mau duk melangut kat meja Mas nih..

    ReplyDelete
  2. Kak Ummi,

    akak, sedappkan ayam ni...he..he..
    dah sarapan ke belum tu...

    ReplyDelete
  3. Salam Pagi Mas
    pagi2 dah tayang ayam..hehehe tq lah Mas mama mmg nak masak ayam ari nih blh lah mama try
    TQ DARLING!! laf u many hi3x

    ReplyDelete
  4. good morning mas,
    i come here, want to taste your ayam masak hijau ..looks very nice..post to spore can?..hahah..spekong broken english ya mas..haha....

    ReplyDelete
  5. Mama Hawa/Mama Nani,

    mama...selamat mencuba...
    memang best ayam ni...
    nanti dah masak, anto sini semangkuk yerk..he..he...

    ReplyDelete
  6. Kak Ayu,

    amboi..speking lak akak sorang ni..he..he..
    memang sedapp ayam ni kak..
    try la buat..
    nak kasi pun dah abiss..he..he...

    ReplyDelete
  7. Mas...

    Sedapnya nampak Ayam masak hijau ni...masuk list lagilah...he he...

    ReplyDelete
  8. cik cek,

    haaa..masuk list kak cik..he..he..
    nanti buat tau..memang sedapp ayam ni....

    ReplyDelete
  9. isk.. kena try gak nih.. mas tayang macam best je..

    ReplyDelete
  10. Hann,

    memang best ayam ni hann...
    try la buat..
    rasa masam2 pedas gitu....sedappp

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Mas,
    waduh akak laporlah singgah sini..mesti dah abeskan ayam sambal ijau ni...sedapkan ayam msk mcm ni..

    ReplyDelete
  12. kak yatie,

    akak...perhhh..memang sedappp ayam ni....
    nanti mas nak buat lagi tau...
    maceh yerk sudi kongsi resepi..muahhhh

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...