Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, April 15, 2011

Ayam Phat Phet



Assalamualaikum. Semalam try resepi Ayam Phat Phet lak untuk lunch. Nampak Izahdaut buat ari tu..jadi teringin lak. Sedappp tau, suka Ain ngan Daniel makan. Kenape nama Ayam Phat Phet, Mas pun tak tahu, tapi rasa ayam ni yang pedas2 masam ni memang sedappp...tambah lak ngan bau wangi daun limau purut tu...memang sangat best. Agaknya ni resepi ala2 Thai kot...belasah jerk la..janji anak2 suka. Yang Mas suka senang membuatnya dan sedappp....
Resepi diambik oleh Ijahdaut kat Myresepi, tengok respon ramai yang dah menerai. Jadi, buat penggemar ayam, meh kita pakat2 try resepi Ayam Phat Phet ni lak.

Ayam Phat Phet
Resep Asal : widad@myresepi.com
Sumber :  Izahdaut
Bahan ( untuk 2 orang makan ) :
Bahan A (Blend) :
  • 5 biji cili padi
  • 2 hiris halia
  • kunyit hidup
  • 1 atau 2 batang serai
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
Bahan B :
  • 3 keping ayam mentah dipotong dadu - Mas guna ayam yang dipotong2 dan goreng dahulu
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 asam  - tak letak, ganti dengan 2 biji tomato
  • 4 helai daun limau purut
  • sedikit Garam dan Gula
  •  secubit ajinomoto - Mas tukar ngan kiub ayam
Cara memasak :
  1. Kisar @ Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau.. Mas tumis hingga pecah minyak, setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
  2. Kemudian masukkan Bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping @ buah tomato dibelah 4, ayam ( Mas goreng dulu ayam tu ), daun limau purut dan garam serta gula dan Mas letak sedikit kiub ayam.
  3. Pastikan ayam masak sepenuhnya... Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...
  4. Bila kuah dah pekat ikut citarasa masing2, boleh diangkat dan dihidangkan dengan nasi panass.

18 comments:

  1. Amboi pepagi dah tayang ayam pot pet,nyamfah..Nmpak sedap lah ayam nih,igt nak try lah nnti,rini hubby dah request nasi ayam lagi,huhu..Meh nak rasa yg akak dulu lah,ngee..

    ReplyDelete
  2. haaa..phat phet tu mmg mknn thai mas..
    ni haaa..ayam aku ada 4 5 ketoi lg..kot2 tgk ni terjadi gak phat phet aku tak tahu ler..daun limau takde..boh daun kari canne? hikhik

    ReplyDelete
  3. kihkih..zaliedana panggil ayam pot pet..gelak2 akak baca..
    phat phet tu makna apa mas?

    masa dok utara dulu selalu gak akak buat ayam gaya gini..masa tu anak2 sek ren..diorang suka ler.skang ni bila dah beso panjang semua nak gaya yg original.kalo sambal wat yg merah je.kalau goreng cukup dgn garam kunyit je..mcm2 selera bila anak ramai ni mas.

    ReplyDelete
  4. Zaliedana,

    dah abiss la ct..
    nanti try la buat..
    memang sedapp ayam ni...

    ReplyDelete
  5. Anna Qawina,

    anna, kalau kau letak daun kari..dah tak leh sebut phat phet dah..muahahaha
    tak best la tak letak daun limau purut...
    klu letak daun kari..baik kau buat kari..nuahahaha

    ReplyDelete
  6. Kak Anim,

    akak, tu sebab mulut Anna tu pot pet...muahahaha...
    sedappkan kak ayam ni...
    anak2 suka tau...

    ReplyDelete
  7. sya pnah mkn phat phet ni ...kbetulan mak angkat arwah adik mmg org thai..so msa wat tahlil utk arwah..mak angkat ni msak phat phet..mmg sdap n lain dr paprik yg kta slalu mkn kat kdai tu..sblum ni sya igtkan phat pet & paprik tu benda yg sama..rupanya mmg jauh beza

    ReplyDelete
  8. Mas,

    wah selalunya masakkan Thai mmg menyelerakan ya...nk masuk list ya mas.

    ReplyDelete
  9. Salam kunjungan.. singgahla ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  10. akak nak terai gaklah, ramai yg dah terai kan... tapi rasanya dia ala2 ayam paprik gakkan..

    ReplyDelete
  11. mas, mmg nampak sedap jer...klu tgk gambar tu la...hehehe...InsyaAllah nak try...menu ayam ni laju sket nk membuatnya sbb kt rmh byk stok ayam.. emh...apa namanya? ayam pot pet? hahahaha....

    ReplyDelete
  12. intan morsalin,

    mas pun first time makan ayam phat phet ni...
    memang sedapp kan..
    jauh beza ngan ayam paprik...he..he..

    ReplyDelete
  13. Kak Nurindah,

    akak..mas pun suka masakan ala thai ni..
    sedapp kan...

    ReplyDelete
  14. Kak Nurindah,

    akak..mas pun suka masakan ala thai ni..
    sedapp kan...

    ReplyDelete
  15. Zuwairi Aiman ,

    salam kenal zu...
    insyaAllah, nanti mas menyusul tau...

    ReplyDelete
  16. Kak Sari Yusa Ibrahim,

    akak..selamat mencuba yerk...
    rasanya ngan ayam paprik beza sikit kak...
    try la buat..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  17. kak inaku79,

    haa...ayam pok pek...muahahaha...
    try buat tau kak..
    memang sedapp ayam ni...

    ReplyDelete
  18. masa bljr dulu mmg suka la gi kedai mek siam. disebabkn ayam phat phet ni pedas sgt, sy pernah la mntak,
    "kak, ayam phat phet kurang pedas ya"
    pastu akak tu ckp,
    "nak kurang pedas cmna dik..phat phet tu mmg mksudnya pedas"
    haha termalu jgkla kt situ :D

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...