Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, December 26, 2010

Kuih Kaswi Pandan



Assalamualaikum. 
Ni first time Mas buat Kuih Kaswi tau, Alhamdudillah...menjadi dan sedappp rasanya....rupanya kuih kaswi ni yang paling senang nak dibuat,  cuma satukan semua bahan, kisar,  tapiskan ke dalam loyang dan kukus....aaarrr seronoknya buat kaswi...selalu beli jer...lepas ni boleh buat selalu, ni gara2 tergoda tengok Kaswi Izah dan lepas tu Kak Hana pulak buat. 
Resepi asal dari ciku hafi...maceh untuk semua....


Kuih Kaswi Pandan
Resepi : ciku hafi.
Sumber : Izah dan  Kak Hana

Bahan :
1 cawan tepung gandum
2 cawan air @ air pandan - hana campur santan cair
1 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung beras - izah add
sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
1 sudu kecil air kapur mkn
sedikit garam * - gaul bersama kelapa parut
1/2 biji kelapa parut ( putih sahaja * )



Cara membuatnya :
Blend semua bahan diatas kecuali kelapa parut dan garam.
Tapis bahan yang telah di blend ke dalam loyang dan kukus selama 30 - 40 minit.
Setelah masak sejuk kan terlebih dahulu baru potong.
Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam.
Boleh la dihidang untuk minum petang @ breakfast.



15 comments:

  1. Ambooiii Mas, rajinnya kamu :D pagi buat pankek, ptg buak kaswi. Takde chance lah kita nak keep up dgn Mas...hehehez

    ReplyDelete
  2. mas...eh ye ke 1st time buat kaswi? tak nah lagi buat yg gula merah tu ye? buat yang tu kompommm berkali2 pulak buat..hehee...kaswi gula merah tu dah berapa kali gak buat sampai nak muntah tengok baru stop buat..heheee. kaswi ni pun layan jugakk

    ReplyDelete
  3. mas : sedapnya, takut nak buat, takut bau kapor..heheh/..nanti ank2 takmo mkn..nanti nak try gakla...
    eh..loyang takyah alas apa2?

    ReplyDelete
  4. Anie
    entah la anie, tetiba mood menkuih datang..he..he....

    Izah
    makcik...betull la ...ni first time buat tau.....nnti memang nk try wat kaswi gula merah lak.....sedapp betoi kaswi ni kan makcikk...

    ReplyDelete
  5. Anna, try la buat, sedapp tau, tak de bau kapur la.....
    loyang tu mas sapu minyak...memang senang nak kluar....

    ReplyDelete
  6. Mas,

    akak pun teringin nak wat kaswi nih..list akak dah panjang benar..sbb weekend jer yg dapat baking or wat kuih..ni nampak sedap gak..

    ReplyDelete
  7. kak mas, mie pn xtry lagi buat kuih kaswi ni..makan je reti,buat kat kedai..hehhehe...mintakla sikit kak mas,stgh loyang pn jadila..

    ReplyDelete
  8. wah wah wah..nampak soft dan basah gitu...alahai..tergoda sungguh :)

    ReplyDelete
  9. Salam Mas,
    Akak mmng suka kaswi pandan ni...tapi tak ambil gambar masa tu....kejap lagi nak mengadunlah kuih ni..stok kelapa parut tu ada lagi kat esbok...jom ikut akak ke dapur....jom..jom..jom..

    ReplyDelete
  10. mas

    ya allah..rajinnya mas...ayu suka makan kuih kaswi

    selalu temgok yang warna coklat..(gula perang)
    nie lain dr yang lain..ayu nak cuba buat

    thanks kongsi resepi

    ReplyDelete
  11. Kak Yat
    ala kak, kejap benor nak membuat kaswi ni....try la kak..sedapp tau..

    mimiey,
    aiipp..budak kecik ni...ada pun 3 ketoi lagi, budak2 tak leh mkn byk2...try la buat mimiey, senang jer...yg penting sedapp tau...

    Kak Norma
    memang soft dan basah2 kak, sedapp sangat kuih ni....

    Kak Yatie
    akakk..mas tunggu kemunculan kaswi pandan akak....jom2 mas temankan akak buat.....he..he...nnti bleh tapau sikitttt...

    ReplyDelete
  12. ayu, try buat tau, kejappp jer nak mengadun kaswi ni.....iklas mas cakap, kaswi ni memangg sedappp...selamat mencuba yer ayu....

    ReplyDelete
  13. Salam Mas,
    Alamak demam kuih kaswi lak ka, hari tu nampak kat rumah Izah, lepas tu rumah Hana, ni rumah Mas lak........eee tak leh jadi ni, nak kena p dapor gak nihhh

    ReplyDelete
  14. terbang mlm singgah sini jap...tuan umah ni tgh lena diulit mimpi lak....hmmm..laparla pulak nengok kuih ni.....nk minta kuih sepotong ler bw blk..hihihi

    ReplyDelete
  15. Kak Watie,
    he..he..meh join wat kaswi kak....lagi pun kaswi ni memang best....sedapp tau...

    Nieza
    hhhmmm....tuan rumah dah bangun ni.....ada tetamu rupanya mlm tadi...nieza lmbt la, dah abiss kuih tu....try la buat nieza, sedapp tau..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...