Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, December 30, 2010

Agar-agar lapis pelangi



Mas nampak Agar-agar lapis pelangi ni kat myresepi masa merayau2 kat sana, jadi terpikat lak. Ramai gak yang dah mencuba dan semuanya cantik2 jer kejadian agar2 ni. Jadi semalam Mas pun try buat, sambil melapis agar2 ni, boleh buat keje lain. Petang tadi baru potong dan makan.....sedapp tau agar2 ni sebab rasa lemak2 tu tak kuat sangat...pada Mas agar2 ni memang sesuai ngan tekak Mas. Maceh untuk Aziemas dari myresepi sebab sudi kongsi resepi Agar-agar lapis pelangi. 

                              
Agar-agar Lapis Pelangi
Sumber : Aziemas

Bahan A :
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 1200 ml air
  • 200 gram gula
  • Pewarna- hijau, merah dll
Bahan B :
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 400 ml santan
  • 800 ml air
  • 200 gram gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh esen vanila - Mas tambah

Cara :
  1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
  2. Kemudian tapiskan..letak dalam mangkuk... biarkan dalam bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dengan api kecil
  3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
  4. Dah masak..masukkan santan dan garam..didihkan sekejap sahaja. Buat seperti bahan A - tapis letak dalam mangkuk..biarkan dalam bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil.
Cara melapis :
  1.  Sukat 250 ml agar2 (A) dan letakan 1 warna dan kacau sebati..masukan dalam loyang..biarkan dalam 5 minit @ agak keras - Mas masukkan dalam freege.
  2. Lapisan pertama dah agak keras dan lorek2 permukaan agar2 yang dah agak keras tadi dengan garfu supaya lapisan akan melekat dan sukat lagi 250 ml agar2 (B) bersantan dan tuang dalam loyang......biarkan dalam 5 minit - Mas masukkan juga dalam freege
  3. Ulangi langkah 1 & 2...hingga habis..tapi setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..TAPI jangan lupa setiap lapisan yang dah keras mesti dlorek2 dengan garfu dan agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis
  4. Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...

13 comments:

  1. Salam Kak Mas.. nampak santiq sesangat n sedaptu.. lelagi ader santan.. lemak2 gitu.. rajinnyer kreatif tu...nak join..join makan..mkn sejuk2 sedapnyer

    ReplyDelete
  2. Mas,

    Cantik, ayu jer agar2 pelangi ni. Tergoda aiii...auuuwww ;)hehehez......

    ReplyDelete
  3. fuhhh hari tu apam pelangi sekarang agar2 pelangi lak..meriah diakhir tahun ni..kak ilah masak mcm2 tapi mals nak buat n3.. hehe

    ReplyDelete
  4. cantik mas...layer tu tu tak pecah ke? memang melekat elok ye mas..lawoo lawooo..memang makcik terror

    ReplyDelete
  5. erma,
    mehhh join makan,ada lagi tu dalam peti...he..he..

    anie,
    cantik kan anie...he..he...

    kak ilah,
    tu la kak, nape tak n3 kan..boleh tengok resepi2 best dari akak...he..he..

    ReplyDelete
  6. izah, mas buat elok jer layer tu tak pecah2 pun...elok jer melekat...ikut mcm disuruh, lorek2 ngan garfu baru tuang agar2....

    ReplyDelete
  7. Salam Mas,
    Cantiknya agar2 pelangi yg Mas buat ni...dari dulu akak berangan nak buat....tapi takut tak menjadi sbb takde kesabaran di situ....tunggu selapis demi selapis....rasanya suatu hari nnti pasti akak cuba..

    ReplyDelete
  8. waduhhhhhh cantiknyerrrr.... akak mmg teringin nak mencube tapi takut lapisan tuh tertanggal2 jerk! aritu penah wat lorek2 ngan garfu tapi still tanggal gak! huH! mmg takde seni langsunG! hihihi

    ReplyDelete
  9. kak yatie
    try la kak, akak kak suka kuih berlapis...mesti jadi cantik punya....

    kak hana
    yer ke kak...mas pun lorek2 ngan garfu gak...alhamdudillah melekat elok...akak lorek sikit kot, mas lorek semua sama rata....he..he..try wat lagi kak...

    ReplyDelete
  10. perghhhh...mengancamm la plak...saya takut lak nak buat...takut tak jadi..kak mas, bg tips plssss

    ReplyDelete
  11. perghhhh...mengancamm la plak...saya takut lak nak buat...takut tak jadi..kak mas, bg tips plssss

    ReplyDelete
  12. Salam k.Mas,
    cunnya agar-agar tu...memerlukan kesabaran nk buat tu..dulu dh pernah buat tapi sebelum ada blog la...nanti nk try lagi...tu pun kalau rajinla..hehe.

    ReplyDelete
  13. hani,
    tips mcm mana ni..k.mas ikut macam yg tuan resepi ckpkan la...mesti jadi punya....hani lorekkan semua sama rata ngan garfu kat agar2 tu...mesti melekat elok punya..try la buat...

    nieza
    buat lagi nieza...sdap kan agar2 ni, cuma masa melapis tu yg bercinta sikit...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...