Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, April 27, 2011

Telur Masak Taucu



Adoooiii....ari yang agak sibuk ari ni. Masak pun ala kadar jerk pagi tadi. Bermula ngan tolong jiran yang nak berpindah, dengan nak selesaikan urusan2 pembayaran bulanan...dengan bawa Ain gi hospital kejap....petang baru free...
Meh layan lauk ala kadar yang Mas tadi, Mas masak ayam sos plum ngan Telur Masak Taucu jerk. Sedapp telur ni tau...dah teringin masa tengok Kak Nor tayang ari tu. Resepi asal dari Kak Ayu S'pore. Maceh pada akak berdua.

Telur Masak Taucu 
Resepi asal : Kak Ayu S'pore
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 3 - 5 biji telur
  • 3 ulas bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 1biji lada merah dibuang bijinya dihiris - (Ayu tambah)
  • 3 bj cili api ~ dipotong serong ~ k.nor tambah
  • 1 inci halia-(Ayu gunakan sikit aje) ~ k.nor guna 1/2 in jer
  • 1 sudu besar taucu ~ k.nor tumbuk 
  • sedikit asam jawa
  • 1 sudu kecil gula
  • minyak untuk menumis
  • garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin
Cara memasak :
  1. Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan. 
  2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau. Masukkan taucu ( kalau minyak sikit sangat, nanti taucu hangit jadi tambah air panas kalau nampak macam nak hangit.) Masukan air asam jawa. Kalau nak sedap, asam direndam dengan air panas supaya pekat. Masukkan gula. Masak sampai mendidih dan kuah pekat. Tuangkan kuah diatas telur.

15 comments:

  1. idea baru ni...
    x penah wat telur masak taucu..selalu telur ja... :-)

    ReplyDelete
  2. amboi busy bebenor ye..
    sedap jugak buat telur gini. biasa buat telur masak kicap je..leh try

    ReplyDelete
  3. Kak mas,patutlah ptg2 nihbaru nmpk muka,bz rupanya,eh rajinnya tlg jiran pindah,jgn rajin angkut brg wak masuk umah akak dah la,ngee..xpernah lak masak telur gini,nnti leh try..Sedap jer nmpk telur tuh kak mas..

    ReplyDelete
  4. I'm Cida,

    kak mas pun baru try tau..
    memang sedapp la...

    ReplyDelete
  5. izahdaut,

    tu la pasal makcik....
    penattt..
    try makcik telur taucu ni..
    memang best...

    ReplyDelete
  6. Zaliedana ,

    ct...kawan baik gak tu....kene la tolong..he..he..
    try masak telur taucu ni ct..sedapp tau..

    ReplyDelete
  7. Sekali sekala buat telur ni pun ok gak..simple dan cepat

    ReplyDelete
  8. mas, simple tapi sodap...hehe wah rajin tul tolong jiran pindah...bagus2 nanti akak pindah dtng tolong akak lak yer..hehehe

    ReplyDelete
  9. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    betul tu kak...memang best...

    ReplyDelete
  10. kak noeza,

    akak...nanti nak pindah cakap tau...he..he..
    sedih lak tengok dia angkat barang tadi...kenal lama gak...

    akak..mas ni antu telur..tu yang terliur sangat tengok kak nor masak ari tu...

    ReplyDelete
  11. mas, nak telur taucu 2 bj ya.. kuah lebih :)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Mas,
    Sorry singgah lambat..... bnyk akak terlepas menu yg sedap2 dari Mas....lauk simple mcm ni yg menyelerakan..ikan kat bawah tu pun dlm list akak..leh cuba nnti...tq cayang...

    ReplyDelete
  13. mas--
    walau telur... tetap menjadi pujaan hatiku..
    sibuk yer mas... so, sure ayu rindu nak lihat bun gebumu

    ReplyDelete
  14. nmpk gaya nye diana pun dah tergoda ngan telur masak taucu nie.. ;)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...