Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, April 28, 2011

Talam Pisang


          

Assalamualaikum. Menu menghabiskan pisang yang tengah nazak. Meh layan Talam Pisang lak. Masa nampak Kak Nieza tayang talam pisang ari tu, Mas terus simpan resepi ni. Memang plan nak buat bila ada pisang, tapi jadi terlupa lak lepas tu, bila tengok pisang yang masak ranum tu tergolek berpasangan....cian dia, jadi teringat lak talam pisang yang Kak Nieza buat ari tu...dapat lah kat Mas setengah adunan..itu pun elok2 jer untuk Mas sekeluarga. Puas gak makan. Sajer Mas buatkan dalam bekas kecil2....comeii kan..pada hal malas nak memotong talam tu..takut senget benget lak..muahaha....resepi asal dari Kak Hanieliza. Maceh pada akak berdua. Memang sedapp talam pisang ni.....

Talam Pisang 
Resepi asal : Kak Hanieliza
Sumber : Kak Nieza
Bahan Lapisan Bawah :
  • 1 cawan pisang - potong dadu atau lecek - Mas lecek
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 cawan santan cair
  • secubit garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1/2 sudu kecil esen pisang - Mas tambah

Cara membuatnya :
  1. Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau spukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
  2. Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
  3. Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit. Mas kukus 15 minit sebab menggunakan acuan kecik.
  4. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.

Bahan Atas :
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 sudu kecil garam

Cara membuatnya :
  1. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
  2.  Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
  3. Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
  4. Kukuskan lagi 20 minit. Mas buat dalam bekas kecil, kukus dalam 12 minit jerk.
  5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan.


28 comments:

  1. Assalamualaikum Mas,
    arini akak dtng cepat gara2 terliur tngk talam pisang ni..menariknya..cantiklah guna acuan lompang tu...cute jek....nak 10 ketoi....hehehhehe tamaknya akak....

    ReplyDelete
  2. Mas, cantiknya rupa kuih mu...comel2 senang nk ngap...hehe memang sedapkan talam pisang ni akak pun suka..tapau sikit nk bf ni..hehe

    ReplyDelete
  3. mas..untuk aku mana mas..comel laaa kuih talam ko tuh..
    pisang ade lg?

    ReplyDelete
  4. sedapnyer talam pisang mas ni.. asal menu pisang aje.. mesti terliur punyalah.. comey lak letak dlm bekas kecik2 tu kann.. nak hidang pun senang.. tp yg paling akak malas nak cuci acuan kecik2 tu.. hihihiiii...

    ReplyDelete
  5. cantiknya talam pisang mas ni mas!!!!..
    wahhhhh...banyak masuk list lagi ni..

    ReplyDelete
  6. nampak sedap la talam pisang ni...meh seketul..hihi

    ReplyDelete
  7. salam mas...

    Cantik moleknya Talam Pisang ni...licin je permukaannya...wat lak dalam acuan cecomel cam gini...ngap...ngap ...senang je masuk dalam mulut...ada lagi ke Mas...:-)

    ReplyDelete
  8. rasa2 mcm pernah buat tapi tak tau lah resepi yg sama ke tak... nak kena tgk balik ni... tapi kalau nama talam mesti sedap kan mas... mintak seketul... hihi

    ReplyDelete
  9. Assalamulaikum Mas :D

    Baru kali ni dapat menghadirkan diri dalam blog Mas, selalunya jadi pengintip setia jer... hihihi. Salam kenal dari Kak CT ya Mas

    Bab2 talam ni kak ct memang suka, sebab lembut masuk mulut telan .. emm nyamannn.. hihihi

    Kak CT minta izin nak link kat Dapur CT ya :D

    ReplyDelete
  10. Hi Mas...yg ni kena masuk list saja..sbb pisang dah habis..yg banyak la ni labu..buatlah yg berkaitan labu plak..nanti akak boleh copy..

    ReplyDelete
  11. Gorgeous and vibrant looking pudding, looks lovely.

    ReplyDelete
  12. kak yatie,

    akak..sedapp tau talam pisang ni..
    akak dah buat ke belum...
    mas tak pandai potong talam ni kak..tu yg buat dalam bekas kecik2..he..he...

    ReplyDelete
  13. kak nieza,

    akak..maceh sudi kongsi resepi talam pisang ni..
    sedap kan talam pisang ni..
    mas suka....

    ReplyDelete
  14. hasue,

    ksu nak sue...gi ambik atas meja tu..he..he..
    pisang sape yg kau tanya tu....he..he...

    ReplyDelete
  15. kak MaDiHaA a.k.a Ratna,

    akak..senang buat dalam bekas kecik2 ni..
    mas bab basuh acuan ni no hal..he..he...
    tu la..best kan menu pisang...boleh dipelbagaikan...

    ReplyDelete
  16. kak ayu,

    akak...try buat tau..
    memang best talam pisang ni...
    sedappp...

    ReplyDelete
  17. ~Norul Mas Hana ~ ,

    cukup ke seketoi jerk...he..he..

    ReplyDelete
  18. cik cek,

    tu la..anak2 mas ambik bekas tu terus cedok ngan sudu tok makan talam pisang tu..he..he..

    ReplyDelete
  19. kak ita,

    akak..cer check balik resepi tu..he..he...
    memang best talam pisang ni...

    ReplyDelete
  20. kak CT Delima,

    salam kenal kak...amboiii...nape mengintip jerk...tunjuk2 kan la diri tu..boleh mas kenal...
    best kan resepi talam ni...
    mas pun suka...

    ReplyDelete
  21. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    dah yerk pisang..tak pe...nanti2 buat tau..he..he..
    amboiii...labu banyak lak yerk...pos sini sebiji..he..he..

    ReplyDelete
  22. kak Sari Yusa Ibrahim,

    apa yang cun tu...he..he...

    ReplyDelete
  23. Umm Mymoonah,

    hhmmmm...memang sedapp talam ni...

    ReplyDelete
  24. Mas, waaaa semua talam dia malu2..telungkup kepala bawah...nampak sungguh sedap...aah senang eh wat dlm bekas kecik2 gitu..ngap jek..xyah susah nak potong2 dah..

    ReplyDelete
  25. mamafami,

    mama..senang buat dalam bekas kecik2...he..he..

    ReplyDelete
  26. kak ummi,

    tuannya pun pemalu..he..he...
    senangkan kak buat dalam bekas kecik2...
    malas betoi nak memotong talam tu...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...