Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, April 4, 2011

Mee Ketam



Assalamualaikum. Pepagi ni meh jamu mata dengan Mee Ketam . Tapi dah abiss yer sebab Mas buat petang semalam. Ni gara2 terliur tengok mee ketam Kak Nieza ari tu. Jadi Mas cari ketam kat pasar tani semalam sebab kat situ ketamnya memang fresh, Mas beli ketam biru, sekilo rm20. Ok la tu kan, tu la harga yang paling murah, ada juga peniaga2 lain jual rm22 dan rm 23 sekilo, jadi sebelum beli, kena buat pembandingan harga dulu...baru tak menyesal nanti..he..he...

Mee Ketam
Bahan :
  • 300gm Mee kuning dicelur
  • 1/2 kg ketam - dibersihkan dan belah 2
  • 8 biji cili merah - mengikut kepedasan masing2
  • 2 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 tin tomato soup
  • 1 liter air
  • 1 biji telor (dipukul sedikit) Mas ikut Kak Nieza tambah 2 biji telur yg tdk dipukul
  • 2 kiub ayam
  • 2 sudu makan kicap
  • 2 sudu makan oyster sauce
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar cili sos
  • 2 biji tomato dibelah 4
  • Daun bawang dipotong 1"
  • sedikit sayur sawi
  • 1 batang carrot dipotong nipis
  • Bawang goreng
  • bebola  - Mas tambah
  • Garam secukup rasa
  • sedikit bancuhan tepung jagung - Mas tambah untuk pekatkan kuah
Cara membuatnya :
  1. Cuci bersih ketam dan toskan
  2. Blend cili merah + bawang putih + bawang merah.
  3. Tumiskan bahan blend tadi dan masukkan soup tomato, kicap, oyster sos, tomato sos dan cili sos dan masakkan sekejap.
  4. Masukkan air dan kiub ayam.
  5. Bila kuah mula mendidih, masukkan telor dan kacau.
  6. Kemudian masukkan ketam, tomato yg dibelah 4 tadi, carrot dan sayur sawi.
  7. Rasakan kuah...boleh tambahkan garam jika perlu
  8. Tutup api...dan hidangkan bersama mee yang dicelur tadi.
  9. Taburkan daun bawang yg dipotong dan bawang goreng sebagai hiasan



21 comments:

  1. Memang sedap. Tengok pun dah teringin nak makan. Walau dah ada resepi tapi entah bilalah dapat buat. Tengok ajelah.....

    ReplyDelete
  2. uik masss...awal2 pagi ko tyg mee ketam yer mas...aku kalo dapt ketam tu x smpt nak buat mee ketam kot..abis jer mkn gitu aje..hihih...
    aku mintak setengah kilo isi ketam tu mas..ala,jgn laa kedekut..hahak

    ReplyDelete
  3. tak pena degr lagi pasal mee ketam ni..hehheee
    macam sedap je sis..

    ReplyDelete
  4. wah wah.. ni aku panggil mee mewah nih..aku pun cam sue gak...tak terbuat aku kalau ada ketam jadi mee ketam.hehee... dan makan gitu je ..

    weh lembut sesungguhnya ke donut tu. rajin tul makcik neh... memang tak terkejor yop..hehe

    ReplyDelete
  5. Kak Zakie,
    akak..nanti2 try la buat tau..
    memang best mee ketam ni...

    ReplyDelete
  6. HaSue,
    sue..lain kali kau beli ketam, terus jerk buat mee ketam...tak yah masak lain...he..he..
    ehhhh..dah abiss la sue..ketam mana kau makan sue sampai setengah kilo isi ketam kau dapat...muahaha

    ReplyDelete
  7. Izah,
    ni sorang lagi....kau beli ketam banyak..lepas tu kau terus buat mee ketam dulu... boleh ka....muahahaha

    wehh..donut tu memang best makcik...try la buat...

    ReplyDelete
  8. menarik ni Mas, akak nak try.. (huhuhu... ntah bila zaman)

    ReplyDelete
  9. Sari Yusa Ibrahim ,
    selamat mencuba kak...sedapp tau mee ketam ni...he..he..

    ReplyDelete
  10. Assalam mas,
    wah terliur akak tengok mee ketam mas, ni..hari tu ada beli ketam, ingat nak buat juga..tapi..lain pulak jadi..makan dgn nasi buat lauk akhirnya..hehe

    ReplyDelete
  11. Kak Ayu,
    akak..ni bahagi ketam ni kak...untuk buat lauk pun ada..he..he...
    lain kali akak boleh try buat,
    best tau mee ketam ni..

    ReplyDelete
  12. Mas, sungguh kejam kamu...kita baca mee ketam pun dah mula garu2, tp kalau dapat makan tak henggat nye...:)

    ReplyDelete
  13. Kak Bee,
    wakakaka...tu la penanganm
    mee ketam...sedapp tau..he..he..

    ReplyDelete
  14. Mahal juga ye harga ketam ni. Selalunya HB je gi pasar, kita pun tak pernah tanya harga berapa....nak sian lagi le tak reti. Kita ni tukang masak je.....belakang tadbir semuannya HB kita...hehehe

    ReplyDelete
  15. Wanieyra,
    hmmmm..memang mahal ketam ni...he..he..
    jadi kene la pandai cari tempat yg murah..tapi ketam tu fresh..he..h

    ReplyDelete
  16. Lapola pulak tengok Mee ketam mas ni....nampak sedapnyaaaaa...lapo...lapo...

    ReplyDelete
  17. waaahhh...dh berjangkit kt sini plak mee ketam nieza ni...hari tu nmpak kt blog k.sam.

    nampak sedap la mas, tp akak pun sama mcm hasue dgn izah... klu jumpa ketam, mmg x de msk2 dgn mee ke apa...rebus cenggitu jer, cicah sos...hehehe. tp hari tu tgk kt blog nieza mmg terliur habis la..ni tgk kt sini plak...adeh2, tak bleh tahan ni...hehehe...

    ReplyDelete
  18. Kak Inaku79,
    haaa..terliur kan....
    sedapp tau mee ketam ni..
    lain kali akak beli ketam lebih...
    boleh buat mee ketam...
    sesekali tukar selera wat mee ketam..syokk tau..he..he...

    ehhh..mas lupa lak..kak sam dah try yer.....ke mas terlepas n3 mee ketam kak sam..nanti selongkar dapur kak sam la..nak tengok mee ketam dia..he..he,..

    ReplyDelete
  19. Cik Cek,
    haaaa...klu ada ketam baik buat cepat2 cik cek....
    nanti jadi lauk lak ketam tu..he..he..

    dah lunch ke belum cik cek..

    ReplyDelete
  20. wahhhh sungguh mabeles mee ketam mas ni,terliur dah ni Mas...nk minta pun dh abis kan..
    btw tq sudi mencuba...memang kalau letak tepung jagung kuah lagi pekat..akak lupa nk tulis kat resepi hari tu. sorry mas lama tak online..2-3hari jer pun tapi terasa mcm lama jer...hehe tapi byk dh tertinggal menu ni..weekend lepas bz sikit.

    ReplyDelete
  21. kak nieza,
    hmm..ni gara2 terliur tengok mee ketam akak la...
    sedapp la kak..
    dah puas hati dah dapat merasa..he..he..
    hmm..busy ke..patut la menyepi jerk....ke gi makan angin..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...