Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, April 23, 2011

Kuih Dadar Coklat



Ari ni masak  tomyam, ayam goreng ngan telur dadar jerk untuk lunch....jadi meh layan Kuih Dadar Coklat yang Mas buat pagi tadi untuk sarapan. Sedap jerk tengok Kuih Dadar Coklat ni kat dapur Izahdaut. Bila dah buat dan merasa...wehhhh...memang sangat sedapppp..bukan kata budak2 suka...mak bapak budak pun suka tau.....sedappp.
Mas buat 1/2 adunan jerk sesuai ngan 4 mulut yang nak mamam....tu pun kira puas gak makan, kiranya elok2 jerk habis...he..he..resepi asal kata Izah dari Kak Wan. Maceh untuk makcik berdua....oppsss  lupa lak..oleh kerana Mas buat pagi tadi dan agak kelam kabut sebab bebudak dah nak sarapan, jadi tak sempat nak buat intinya sebab intinya tu kene simpan dalam freeze dulu, jadi Mas ganti inti dadar tu ngan peanut butter coklat...sedappppp weehh...

Kuih Dadar Coklat 
Resepi asal : Kak Wan.
Sumber :  Izahdaut
Bahan inti coklat :
  • 100 ml susu cair
  • 25 gram gula pasir
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 100 gram coklat masakan (potong kasar)
  • 1 biji kuning telur
  • 1/8 sdt garam
Cara membuat inti :
  • Didihkan susu cair secara double boil hingga berbuih ditepinya. Larutkan serbuk koko dan gula dengan sedikit air panas, tuangkan ke dalam susu cair tadi kacau rata. Masukkan coklat masakan, kacau perlahan sambil dimasukkan kuning telur dan tepung jagung untuk memekatkan inti, Angkat biarkan sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk untuk memekatkanya.
Bahan dadar :
  • 200 gram tepung gandum
  • 2 biji telur dipukul sedikit
  • 1/2 sdt garam
  • 2 sdm majerin dicairkan
  • 400 ml susu segar @ santan cair - Mas guna susu segar
  • sedikit coklat emulco
  • majerin untuk meleser * Mas dan Izah tak guna.

Cara membuat dadar :
  1. Satukan bahan dadar, gaul rata hingga tidak berketul. Tapis.
  2. Asingkan 100 ml adunan, masukkan coklat emulco, gaul rata dan ketepikan.
  3. Adunan yang selebihnya dibiarkan dengan warna asal.
  4. Panaskan non stick pan, leserkan sedikit majerin dan ambil piping bag gunting sedikit saja muncungnya, masukkan adunan coklat dan picit bentuk zig-zaz ke dalam non-stick pan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Biarkan sekejap dan segera tuangkan adunan warna asal diatas jalur coklat tadi (jgn diantaranya kerana jalur coklat akan tertanggal) dan lenggokkan adunan menutupi dasar kuali. Buat hingga habis.
  5. Ambil sekeping dadar, isikan 1 sudu kecil inti ditengahnya. Gulung secara melintang jaluran tadi.
  6. Pastikan dadar suam sedikit sewaktu memasukkan inti coklat gulung dengan cepat supaya inti tidak cair.
  7. Jika tidak mahir dengan piping bag gunakan sudu kecil untuk membuat jalur.

20 comments:

  1. tu la aku pun pakai jem nutella je. bebudak ni mmg suke. lain kali bleh buat lak pakai inti dlm resepi tu kan.mcm rasanya sedap je.kalau ramai2 ni seronok la sebab banyak jugak kalau buat satu adunan kan.aku pun buat half jugak. puas makan

    ReplyDelete
  2. Izah,

    tu la pasal..kelam kabut pagi tadi..last2 sapu ngan peanut butter coklat jerk..
    tapi sedapppp wehhh....

    ReplyDelete
  3. Weeeyyy Mas...komain kencang dia...duk dapur je ke seharian tu..hehehee...tabik spring kat Mas, rajin sungguh...Akak ni pg td air halus cenonet jek, pastu kering teruss...kul 3.30 td baru ada..huhuuu..Dah nak pi makan kenduri majlis cukur jambul lak pas asar nih...cuti terus la masak kot..ekekekke

    ReplyDelete
  4. Kak Ummi,

    he..he..mana ada kak..masak biasa2 jerk..cuma menu tu yg terbaru..he..he...
    bestnya makan kenduri....nak ikuutttt...

    ReplyDelete
  5. fuhh.. rajin2.. nk wat jalur2 tu kene extra R rasanyer.. betol x? hihi.. kumpul byk2 sket aura R baru wat nih..kalu x dpt jugak aura R tu, tun masukkan je coklat dlm batter tu. nk rasa gak sedap mana nih..=)

    ReplyDelete
  6. Haaa....dah jangkit kat sini pulak....kak cek nak sekeping....ada lagi ke....

    ReplyDelete
  7. tun_telani,

    tun..tak de susah sangat buat jalur2 tu..
    try la buat tun..
    memang best dadar ni...

    ReplyDelete
  8. cik cek,

    dah abiss cik cek..
    try la buat...
    sedapp tau dadar ni...

    ReplyDelete
  9. ooo...cenggitu ker buatnyer..baru ler tau..kreatif korang yer mempelbagaikan resipi..akak ni kuno sikit..baru nk keluar dari gua..kahkahkah....

    ReplyDelete
  10. walaupun sgt sibuk sempat intai intai dapur mas ni..wah dah merebak kesini dadar coklat ni...sedap sedap:)

    ReplyDelete
  11. Kak mas,
    Akak mmg rajin betoi lah,ari2 masak mcm,dahla berdezup ajer smpai umah akak,klmarin baru nmpak mek ampang wat..Pujian ikhlas nih kak..Pstt nmpak pong mmg sedap tuh..kan da coklat,sure sedap kan..

    ReplyDelete
  12. cepatnya dah sampai sini..kita belum buat lagi ni..tunggu gandum tak kunjung tiba ni..hehhe..

    ReplyDelete
  13. sedap yer mas?bak aku rasa sekeping!hehe..arini gi berpoya2 ke mas?

    ReplyDelete
  14. mas dah lama kak tak membatik dadar.. seronok buat batik ni tapi tak larat berdiri sbb lama sgt berbanding yg biasa tu ..kan kan.. tapi bila dah gulung dah cantek hilang penat..

    ReplyDelete
  15. Kak Norma,

    akak..mas pun baru belajar dari ijah...he..he..
    senang gak buatnya....
    try la buat kak...

    ReplyDelete
  16. cikmanggis,

    hmm....selamat mendapat menantu yerk cm..
    wahhh..mesti sibuk ngan persiapan kenduri kan....
    mudah2an majlis berjalan lancar yerk kak...

    ReplyDelete
  17. Zaliedana,

    Amboiii..puji2 ni nak ngendeng yerk...
    dah abiss la,,
    try la buat ct...
    sedappp tau,..

    ReplyDelete
  18. kak sally,

    amboiiii...gi cari kat giant...banyak gandum kat sana..he..he..

    ReplyDelete
  19. Hasue,

    wehhh..sue...sedapp tau dadar ni...
    try buat sue....compom anak2 kau suka....
    haaa...pagi tadi jerk kluar...muahaha

    ReplyDelete
  20. kak ilahjy,

    betul2 tu kak...
    nak makan tu yang paling senang...he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...