Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, April 16, 2011

Keria Labu



Assalamualaikum. Pagi yang dingin.....hujan sepanjang pagi ni kan..Alhamdudillah, sejuk bumi ni...cuma aktiviti agak terhad bila hujan gini, tak pe, boleh lakukan banyak aktiviti bersama keluarga dirumah. Mas pun kejap lagi keluar juga, nak pergi window shopping jer, jadi tak de masalah kalau hujan..he..he....
Pagi ni sarapan Bihun ngan Keria Labu jerk. Alhamdudillah, dah selesai sarapan, perut pun dah kenyang, baru seronok jejalan kan. Suka betul Daniel ngan keria labu ni sampai bihun pun dia makan tak banyak, Ain kurang sikit ngan keria labu ni, bihun pulak yang dia makan banyak, macam2 karenah bebudak berdua tu, selera memang tak sama. 
Resepi keria labu ni Mas ambik dari Izahdaut yang dah 2 hari menyepi jerkkkk...gi honeymoon ke makcik tu....muahahaha, resepi asal lak dari KakAs75@myresepi, maceh untuk akak2 berdua..he..he..memang sedapp tau keria labu ni, lembut dan terasa labu tu, sebab tepung tak diletak terlalu banyak. Puas hati kan kalau buat sendiri.

Keria Labu
Resepi Asal : KakAs75@myresepi
Sumber : Izahdaut
Bahan ( anggaran 25 biji keria ) :
  • 1 kg labu
  • 2 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
Untuk salutan keria :
  • 1/2 cawan gula 
  • sedikit air 
Cara membuat keria :
  1. Bersihkan labu, buang kulitnya dan rebus hingga empuk
  2. Mas ikut cara Izah, potong labu dengan kulit sekali ke 6 - 8 bahagian, kukus bersama kulit. Kemudian bila empuk hanya buangkan kulit menggunakan sudu.
  3. Toskan airnya dan taburkan sedikit garam
  4. Lenyek sampai hancur sementara labu masih panas
  5. Biarkan hingga labu betul2 sejuk
  6. Setelah labu sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga rata
  7. Buat bentuk bulat seperti gelang dan goreng, jaga api jangan terlalu kuat..
  8. Tip : sapukan sedikit minyak ditapak tangan supaya doh tidak melekat
  9. Setelah siap digoreng, ketepikan
Cara membuat air gula :
  1. Masak gula dengan air dalam kuali lain.
  2. Didihkan gula hingga pekat dan kacau rata, setelah agak likat berbuih masukkan keria yang telah digoreng tadi,gaul rata dan pantas.. pastikan semua terkena gula..
  3. Siap untuk dihidang.


12 comments:

  1. Assalamualaikum Mas,
    Sedap tu keria labu, smlm akak wat keria keledek, tapi gula sira tu lama sangat..terkeras jadinya...hah3...nak kena wat lagilah nmpknya...

    ReplyDelete
  2. aslmkum mas.. akk sarapan beehoon jugak hr ni.. ada stok labu plan nk buat pengat .. tak tu lah mjadi ke tidak.. lum prnh try buat keria labu ni.. tentu sedap kan.

    ReplyDelete
  3. tu la yatie kak ilah tak pernah menjadi buat gula tu.. keras leh baling dinding tak pecah hahaha.. adik kita ni mmg pandai dah buat gula tuuu.. minta sikit nak rasa masss...

    ReplyDelete
  4. Kak Yati

    try keria labu lak kak..sedapp tau...
    tu la masalah keria ni, bab air gula tu yg selalu jadi masalah kan...
    alhamdudillah, tadi menjadi lak gula tu...he..he...
    rasa mas air tu kene letak sikit, baru menjadi gula tu...

    ReplyDelete
  5. Kak dZana,

    akak..sarapan kita sama la..he..he...
    try buat keria labu ni kak..
    sedapp tau....

    ReplyDelete
  6. kak ilahjy,

    kak ilah...ni pun sebab mas nasib baik kot ari ni...
    menjadi lak gula tu..
    masa mas buat keria keledek dulu...pecah lobang ni..muahahaha..mas buat air gula kali ke4 baru menjadi kak...rasa macam serik jerk buat keria....
    tetiba jerk terasa nak try sekali lagi keria labu ni..klu masalah air gula tu sama mcm keria keledek..memang taubat tak buat dah..
    alhamdudillah..menjadi lak ari ni...sukanya....
    pelajaran yang mas dapat, air tu kene letak sikit...baru menjadi air gula tu..he..he..

    ReplyDelete
  7. sedapnya keria mas ni...comel jer dok berposing..tapi akak ni masih skt tekak lagilah...kena mkn bubur jer la.
    mas, tq atas doamu yer..:)

    ReplyDelete
  8. Kak Nieza,

    sakit tekak lagi yerk kak...
    moga2 cepat sembuh yerk...
    minum air masak banyak2..he..he..
    nanti dah sihat boleh try keria labu ni...

    ReplyDelete
  9. nak cuba la nanti. bahan2 pun x banyak sangat. senang nak cari.

    ReplyDelete
  10. yg takutnya kalau buat keria..gula sira tu tak jadi...selalu camtu..tapi nanti boleh lah cuba lagi resepi keria labu ni....

    ReplyDelete
  11. Amir Said,

    selamat mencuba amir...
    memang bahan2nya senang jerk...
    he..he..

    ReplyDelete
  12. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..sama la ngan mas...
    alhamdudillah, kali ni menjadi lak..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...