Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, April 29, 2011

Kek Choc Tanpa Telur



Assalamualaikum. Pepagi dah kluar resepi kek coklat yerk. Mas buat petang semalam Kek Choc Tanpa Telur ni. Resepi dari Kak Fida yang dikongsikan di Myresepi. Tengok resepi Kak Fida ni banyak juga resepi yang tak menggunakan telur. Mas pernah try resepi Apam Pisang Tanpa telur dan minyak resepi dari Kak Fida, memang sedapp apam pisang tu..lembut jerk..sama juga dengan kek coklat ni..memang sedappp....lembut dan moist jerk kek ni....walaupun dibakar. Resepi ni menggunakan madu untuk menggantikan telur. Untuk penggemar kek coklat, boleh try resepi kek coklat ni...terbaik tau...Mas suka...
Tuan tanah pun sibuk sikit ari ni....petang baru free...bw akan menyusul kemudian yerk....jadi jangan la malu bertandang kat Duniaku...buatla macam rumah sendiri...kalau dah sepahkan..kemas balik tau.....bye semua...jumpa lagi petang nanti yerk...he..he..

Kek Choc. Tanpa Telur 
Resepi asal : Kak Fida@myresepi.com
Bahan :
Bahan A:
  • 300 ml susu segar ( 1 1/4 cawan )
  • 180 g gula halus ( 3/4 cawan )
  • 2 sudu besar madu
  • 1 sudu kecil instant cofee @ nescafe

Bahan B :
  • 180 ml minyak jagung @ sayur ( 1 cawan ) 

Bahan C ( diayak ) :
  • 200 g tepung gandum ( 1 1/2 cawan + 2 sudu besar )
  • 40 g serbuk koko ( 5 sudu besar )
  • 1/2 sudu besar bicarbonate of soda
  • 1/2 sudu besar baking powder

Cara membuatnya :
  1. Masak bahan A hingga gula larut dan sejukkan.
  2. Masukkan bahan B ke dalam adunan A dan gaul rata. Alihkan ke dalam mangkuk yang besar.
  3. Ayak adunan C dan masukkan ke dalam campuran A dan B dan gaul hingga sebati dengan hand whisk.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas dan digris dan bakar hingga masak pada suhu 160C selama 40 - 45 minit
  5. Hiaskan dengan topping kegemaran. Selamat mencuba.


16 comments:

  1. topping putih tu mas buat guna coklat putih or guna gula ising jer, nak recp? leh tak :)

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum Mas..
    Amboi Mas.. Buat kek lg.. Nanti kalau akak turun KL, akak singgah umah Mas, Mas masak utk akak eh.. Boleh ker? Heheheee...
    Bagus Mas resepi cam ni.. Kurang sikit kalori sbb x guna telur..

    ReplyDelete
  3. Salam Mas,
    nampak menggiurkan..sesuai pagi2 jumaat nih..

    ReplyDelete
  4. hish kak mas nih.. pagi2 tayang kek coklat.. tun baru ingat nk diet nih.. hehehe..
    ps: tun kemas balik tau.. kalau sepah2 tu org lain wat. hihi

    ReplyDelete
  5. tu dua.. tetibe terasa nak amkan kek cheese gitu... ah tak leh jadi neh.meronta2 lelemak ku..kiki

    ReplyDelete
  6. Waduuhhh Mas, kalau camni punya makan, montel2 la anak2 Mas pasni..mcm Aiman, dulu kurus pastu naik mendadak duk hentam mcm2 sbb masa tu maknya tgh sakan membaking segala..hahaa, now dia muak lak, jenuh nak suh makan....adeeii, last2 mak Aimannya pulak kena makan..tu pasal maknya makin tombam bam..huhuu

    ReplyDelete
  7. amboi mas, buat kek lagi...rajin tul adik akak sorang ni...sedap nengok topping leleh2 tu..rasa nk ngap jer..hehe

    ReplyDelete
  8. Assalamulaikum Mas

    kak ct memang suka kek coklat, tapi jgn banyak2 lah makan. terus diet hilang kang ...hehehe.

    suka bab topping tu amat mengiurkan meleleh rasa nak cuit2 jer jari kat situ.. hehehe.

    ReplyDelete
  9. Meleleh tgk topping kek tu...kechur je tengok...

    ReplyDelete
  10. mas...... daku pengsan sat.. ko buat kek coklat tanpa telur.. cantik ko hasilnya..
    gini gayanya ayu nak try.. tapi sure topping ayu fail.. hahahha

    PS: lepas dapat gelaran ratu. ayu nak bagi gelaran baking pulak....tahniah mas

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..
    Aik belum kebah lagi rupanya demam kek coklat ni. Hehehe tunggu coklat habis di pasaran kut.

    ReplyDelete
  12. Kak mas,uwaa nmpk sedaplah kek nih..Ishk rajin toi baking akak sorang nih..Untung lah ain n daniel..

    ReplyDelete
  13. oh mas...

    sudah cukupla sudah..
    ko tayang kek cekelat..
    kerane aku tak bisa
    menahan nepsu utk memakannye...
    yang selalu kuinginkan..
    yang selalu ku nanti
    dapat makan kek cekelat
    tanpa rase besalah dihati..

    ahahhaa...

    ReplyDelete
  14. Salam sis,..

    kek cok ni.. tahan lama x??..

    teringin nak buat..
    ~

    ReplyDelete
  15. assalamulaikum,tuan rumah,terima kasih kerana berkongsi resepi kek coklat yg mudah nie,kerana saya memang penggemar kek coklat dan salam perkenalan....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...