Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 5, 2011

Kari Kepala Ikan Salmon





Assalamualaikum. Fuhhh..baru jerk lepas masak Kari Kepala Ikan Salmon, meh hidu baunya yang sedapp ni. Mas pun first time masak kepala ikan salmon ni..selalunya guna kepala ikan merah @ kepala ikan nyok2 jerk...sedapp juga tau kepala ikan salmon ni dikarikan, Mas baru jerk rasa sikit. Pernah nampak kat rancangan jalan2 cari makan, ada satu kedai tu jual kari kepala ikan salmon, jadi bila nampak kat tesco ahad lepas, cantik jerk kepala ikan salmon tu, terus Mas terpikir nak buat kari. Lagi pun Ain ngan Daniel memang gemar ngan kari. 
Jadi ini lah lauk untuk lunch ari ni, selain dari sambal kembung.

Kari Kepala Ikan Salmon
Resepi : Mas Duniaku
Bahan Utama :
  • 1 kepala ikan salmon @ kepala ikan lain2 pun boleh -  dibelah 2
  • 2 biji tomato - dibelah 2 @ 4
  • 6 biji kacang bendi 
  •  jus asam jawa secukup rasa
  • 2 1/2 camca besar rempah kari ikan - dibancuh dengan sedikit air
  • 1/2 cawan pati santan 
  • Air ikut keperluan
  • Garam, gula dan sedikt kiub ikan bilis

 Bahan Kisar :
  • 5 ulas bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Bahan Tumis :
  • 3 biji bawang merah kecil - hiris halus
  • 1 ulas bawang putih - hiris halus
  • 3/4 camca teh halba campur
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 helai daun pandan - simpul
Cara membuatnya :
  1. Cuci kepala ikan bersih2, perap dengan garam dan jus limau seketika, cuci dan toskan. Ketepikan.
  2. Tumis bahan2 tumis hingga wangi dan kemudian masukkan bahan2 kisar dan juga rempah kari dan tumis hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana. Tuang air biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan kepala ikan, bila mendidih masukkan kacang bendi, masak hingga mendidih. Tuang jus asam jawa dan masukkan tomato.
  4. Bila mendidih, masukkan santan dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk ikan bilis secukup rasa , biar masak sebentar. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan...

16 comments:

  1. sambl kembbung tu apa mkcik..muekekek.. weh dah lama daha aku tak mkn kari kpala kpala neh..sedazp nyerzr

    ReplyDelete
  2. mas, akak penah jgk 2,3 kali buat kari kepala ikan salmon ni...tp x penah sempat snap gambar pun... suami akak suka sgt. kt sini mmg byk kepala ikan salmon. selalu klu kena yg besar2 tu akak mintak org kedai belah dua kepala tu. klu buat lauk ni nasik mkn skit jer...ratah jer lebih...hehehe

    ReplyDelete
  3. Waaaa....kari kepala ikan....bestnya Mas....lamanya tak makan kari kepala ikan ni....

    ReplyDelete
  4. Izah,
    makcik...sambal kembung pun tak tahu.... ikan kembung la.....hampeh kau..saje jerk buat2 tak tahu...he..he...
    makcik pun try la kari kepala ikan salmon ni...sedapp ooo..

    ReplyDelete
  5. Kak Inaku79,
    hmmmm..sedappkan kak...
    mas pun baru first time buat..
    lain kali boleh buat lagi..he..he..

    ReplyDelete
  6. Cik Cek,
    mas pun lama gak tak buat..tetiba jerk teringin bila tengok kepala ikan salmon cantik jerk kat tesco tu..he..he..

    ReplyDelete
  7. ikan mahal ni Mas, mau Rm80 satu pinggan kat Nasi Kandar... mao2 satu pingggan..

    ReplyDelete
  8. Kak Sari Yusa Ibrahim,
    yer ke kak...mak aiii..mahalnya....
    kedai mamak yer kak..
    baik beli kepala ikan salmon dan masak sendiri...puas hati makan...mas beli kepala ikan salmon ni pun baru rm1o lebih...
    kira murah kan berbanding ngan makan kat kedai mamak...

    ReplyDelete
  9. mas .. akak pon x penah wat kari kepala ikan salmon ni. bakar gitu je ngan garam sket pastu nak makan perah limau ... pergghh, sedap. ada member akak mmg suka sgt wat kari kepala salmon. mesti sedap eh.

    ReplyDelete
  10. waaaaaahhh....mewahnye makanan kat umah makcik mas.....kepale salmon ko!~ sedap ke salmon ni mas? aku tak pernah makan.. pernah sekali la, tu pun cuit sket kat pinggan tunang aku dulu a.k.a laki aku skarang ni..ekeke.. mase tu status tunang la kan...kire nak gitau dah lame aku x menyentuh salmon.. rase dulu pun secoet je.. lupe rase camne.. n mahal x? aku nak beli pale ikan merah pun terkebil2 dok belek... risau mahal sangat.. kekeke...

    ReplyDelete
  11. MMMM mas....mewahnye lauk ari ni yer.....agak2 tukar ngan kek carrot akak ni laku tak? Heeeeeee.........dah lama tak makan salmon.......slurpppp lapar lak!!!

    ReplyDelete
  12. Kak ain (sweet thots),
    akak..mas dah makan tadi...memang sedapp kak..
    lepas ni try buat kari lak kak..perhhh..sedapp tau..

    ReplyDelete
  13. nOOrsha,
    setakat kau cuit rasa salmon tunanggg kau tu..tak dapat gambarkan betul2 macam mana rasa ikan salmon..
    sedapp tau..
    nanti kalau kau gi tesco, ada kepala salmon segar..kau ambik la satu..
    aku beli 1 kepala ikan salmon sebesar tapak tangan dalam rm12.....
    ok la kan harganya...
    cuba kau try buat kari...sedapp tau..
    aku pun tak puas makan tadi...
    nanti2 nak buat lagi..he..he..

    ReplyDelete
  14. Kak Ayu Safieza,
    akak...kepala ikan salmon dah abiss la, tinggal kuah kari jerk...
    lepas la wat cicah ngan roti..he..he..
    akak bawa carrot cake yer..mana2...he..he..

    ReplyDelete
  15. Mas, hari ahad lepas akak pun masak kari kepala ikan salmon juga jamu kwn2 dtng umah....memang selalu sgt msk kari kepala ikan salmon ni coz kepala ikan tu kat sini murah sgt2..org sini tak mkn kekadang diorang buang jer.

    ReplyDelete
  16. suh hidu bauuu jek?sia2 aku bawak mangkuk..huhuuu..nampak sedap laa pulak..lama dah x mengari kepala ikan nih

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...