Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, April 10, 2011

Kantonis Kuetiau Daging



Ari ni makan Kantonis Kuetiau Daging untuk lunch lak. Jemu lak asyik makan nasi jerk kan. Resepi diambik dari Majalah Mingguan Wanita 1 - 7 April 2011 yang datangnya dari Restauren Mohd Chan. Ala..yang cover depan gambar Sheera tu. 
Perhh..tengok menu2 kat restauren tu memang best2...nanti Mas nak cari gak restauren tu kat klang meru @ kat seksyen 15. Sebelum tu meh kita try dulu salah satu resepinya. Memang best Kantonis Kuetiau Daging ni, cuma Mas tambah udang, isi ikan dan cili padi diketuk lagi dalamnya. Sedapp tau...

Kantonis Kuetiau Daging
Resepi : Majalah Mingguan Wanita 1 - 7 April 2011
Bahan :
  • 250 gm keutiau
  • 150 gm daging
  • udang dan isi ikan - Mas tambah
  • 70 gm halia - dihiris
  • 70 gm daun bawang - dihiris
  • 1 mangkuk sup @ stok ayam
  • 1 biji telur - ambik putih telur sahaja
  • 1 sudu kecil kicap cair
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • sos tiram
  • kiub ayam
  • minyak bijan
Cara membuatnya :
  1. Potong daging dalam kepingan kecil. Perap dengan sos tiram, stok ayam dan minyak bijan seketika.
  2. Kemudian goreng daging sekejap jerk. Angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak dan goreng koetiau bersama kicap cair hingga sebati dan berbau wangi. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
  4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan halia dan daun bawang, kacau seketika.
  5. Masukkan sup @ stok ayam, kacau dan masukkan pula 1 sudu sos tiram, 1 sudu  kicap cair dan 1/2 sudu kecil minyak bijan, kacau sebati.
  6. Kemudian masukkan daging, udang dan isi ikan, kacau sebati dan masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sebati lagi.
  7. Masukkan putih telur dan terus kacau memutar dan angkat , tuang atas kouetiau yang telah digoreng tadi.
  8. Sedia dimakan.


19 comments:

  1. Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak nak udang jerkkk...bagus la akak ni..he..he..

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan
    sedaplah semua kat cni
    rajin2 masak ye
    jom lawat blog i follow......

    ReplyDelete
  3. issnita,

    salam kenal juga dari mas...
    maceh..
    nanti mas bertandang sana yerk...he..he..

    ReplyDelete
  4. woo sedapnya mokcik aku tengok .. suke bebenor kalau dapat panas2 lagi. lapor lak perut neh..huhu

    ReplyDelete
  5. Izah,

    makcik..kau dah lunch ke belum..he..he..
    try la buat makcik...sedapp oooo

    ReplyDelete
  6. Sedap plak tgok kuey teow nih, bahan plak xde...pos sepinggan ekk :)

    ReplyDelete
  7. Salam Mas...amboiii tayang kueteaw tuu....melekit2 kuah dia...x tahan akak tgk taaauu...nampak cukup sedap tuh..

    ReplyDelete
  8. woooh....dik mas....akak dtg ni ngan pinggan kosong ....naaruk kuah lebih yer...wudang pun nak lebeeey:)

    ReplyDelete
  9. tak pernah try daging.. mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  10. StarAnise,

    dah abiss la aniss..
    nanti dah ada bahan2..anis buat tau...he..he..

    ReplyDelete
  11. Kak Ummi,

    akak..ni salah satu peberet mas tau..
    memang sedapp bab kuah yg pekat melekat tu..he..he..

    ReplyDelete
  12. kak Ayu Safieza,

    akak..udah piniss la kak..he..he..
    akak try la buat..best tau kouetiaw ni...

    ReplyDelete
  13. mulan,

    nanti try buat tau,.memang best kouetiaw ni...

    ReplyDelete
  14. kehadapan mas yg dirindui....
    dtg nak ngendeng kueteow tuh... jgn kata abes! g buat lagik! hihihihi....

    ReplyDelete
  15. Kak Hana,

    akak..memang dah abiss kak..he..he..
    terubat rindu di hati tengok cucur doyan tu...
    miss u so mush kak.....
    nanti akak dah tak kelam kabut..rajin2 la update resepi yerk kak...

    ReplyDelete
  16. mas, dr td nk komen tp sempat jengok jer. ntah apa la yg bz sgt akak hari ni. dh mlm ni baru sempat BW. sedapnya mas kuetiau masak mcm ni. ni tak sabar nak balik msia makan kuetiau... hehehe

    ReplyDelete
  17. mas..ko dah terer masak ikut resepi tuh xyh carik restoran dah tu mas..hihi.. nanti ko masakkan aku lak yer

    ReplyDelete
  18. Niсe рost. I learn somеthіng new and
    chаllenging on blogs І stumblеuροn οn a ԁаily basis.
    Іt ωill always be inteгesting to reаd through articlеѕ fгom other writers and
    prасtice ѕomething from οther
    web sіteѕ.

    Also νiѕit my wеbsite :: payday loans

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...