Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, April 19, 2011

Gulai Lemak Udang Dengan Cendawan



Assalamualaikum. Baru lepas masak tau Gulai Lemak Udang Dengan Cendawan ni. Nampak Kak Nor buat semalam, jadi teringin lak. Lagi pun dah banyak hari tak buat masak lemak...jadi hari ni masak masak lemak lak, lagi pun  lauk gini memang peberet Ain..Daniel kurang sikit, jadi Mas buat sambal ikan cencaru untuk Daniel. Boleh la maknya join sekali..he..he....
Mas memang masak awal lauk pauk ni sekali ngan  makanan lain untuk bekal anak2 ke sekolah petang. Senang kerja. sekali masuk opis...settle semua kerja..he..he..
Wahhhh..memang sedapp la masak lemak gini, tadi pun dah cedok semangkuk meratah sikit...Mas tak pernah buat lagi masak lemak udang ngan cendawan..sedappp tau...untuk penggemar masak lemak, boleh try resepi ni....sedapppp...
maceh Kak Nor sudi kongsi resepi Gulai Lemak Udang Dengan Cendawan ni. Ehhh....Kak Nor kata gulai, rasa Mas ni masak lemak..kiranya sama juga la kan Kak Nor....cuma sebut jerk lain....he..he..

Gulai Lemak Udang Dengan Cendawan
Bahan:
  • 300 gm udang - dibersihkan
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • 3 biji bawang merah - ditumbuk
  • 1/2 in kunyit - ditumbuk
  • sedikit belacan
  • 1 sudu besar cili mesin
  • 2 batang serai - diketuk
  • 3 - 5 bj cili api- diketuk / belah dua
  • 1 keping asam gelugur
  • garam
  • sedikit gula - jika suka
  • cendawan tiram secukupnya

Cara memasak :
  1. Masukkan kesemua bahan kecuali cendawan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  2. Masakan hendaklah sentiasa dikacau supaya tak naik kepala.
  3. Masukkan cendawan dan biarkan seketika barulah dipadamkan api.
  4. Sedap dihidangkan bersama ulam2an dan sambal belacan :)

20 comments:

  1. salam mas,pasni try buat gulai cendawan ni dgn isi kerang pulak ek..

    ko mas,laju je..hari ni masak apa pulak mas?hehe

    ReplyDelete
  2. kalau belah ganu biasanya panggil gulai lemak mas.. tp rasanya lebih kurang jer dgn masak lemak.. mekasih sudi try ya.. :)

    ReplyDelete
  3. salam mas..sedapnie gulai cendawan..biasa goreng jer kan!

    ReplyDelete
  4. kak anim.

    akak..buat gulai cendahwan ngan kerang....first time dengar...
    sedapp yerk.....

    kak anim..ni la menu mas ari ni..ngan sambal ikan cencaru..he..he...

    ReplyDelete
  5. Kak Nor,

    ooooooooo..gitu yerk....panggil jerk lain kan...
    maceh kak sudi kongsi resepi gulai ni...
    memang best...he..he..

    ReplyDelete
  6. kak ♥♥azatiesayang ♥♥ ,

    akak, tu la..sedapp tau..
    mas tak pernah masak gulai lagi...
    ni first time la..he..he..

    ReplyDelete
  7. saya nak serbu rumah kak mas nampak gaya nye nih...peberet saya tuh...kak mas, masak lemak satu periuk saya reserve ;0).

    ReplyDelete
  8. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    hmmm..suka masak lemak juga yerk..sama macam ain..he..he....haa..nak serbu tu ckp dulu..nanti dok depan pintu..muahahaha...

    ReplyDelete
  9. Mas, rasanya cendawan tu kalu takde udang pun dah cukup sedapkan... urmmm

    ReplyDelete
  10. As'salam wah dah siap masak ye..cam ni leh le dtg singah mkn..mmg sdp gulai lemak cendawan...

    ReplyDelete
  11. sedap ye mas?
    akak pun tk pernah makan lg any masak lemak yg ada cendawan ni

    ReplyDelete
  12. Kak Sari Yusa ,

    kalau akak tak leh makan udang, tak pe klu tak letak...
    tetap sedapppp....

    ReplyDelete
  13. Sheila Shafeareen,

    haaa..dah siap masak dah ni...
    meh jemput datang masa lunch nanti yerk..he..he..

    ReplyDelete
  14. kak zarin,

    memang sedapp kak..try la buat..
    mas pun first time gak buat ni..he..he..

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Mas...
    Sedapnya gulai lemak udang niiiii

    ReplyDelete
  16. Sue @ Nenie,

    hmmm..memang sedap sue..he..he..
    mesti peminat gulai lemak ni...betul tak...

    ReplyDelete
  17. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  18. Zuwairi Aiman,

    salam kenal zu....
    insyaAllah nanti mas pergi yerk...

    ReplyDelete
  19. sedapnya tgk msk lomak mas ni...akak dh byk tertinggal n3 mas ni..sorryla lately dh ler kurang sihat bz la pula.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...