Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, April 3, 2011

Donut Tofu Lembut



Assalamualaikum. Selamat berhujung minggu buat semua. Mesti ramai yang keluar jejalan kan, makan kenduri ke. Mas pun pagi tadi gi menghabiskan duit kat pasar tani ngan tesco . Sampai rumah dah nak tengah hari, banyak lak barang2 yang nak dikemaskan, opis pun petang2 baru Mas masuk, tadi dah beli macam2 makanan...tak de la masak tengahari ni. Tu yang baru nak n3 kan Donut Tofu Lembut ni. Resepi dari Ros - Jintanmanis. Mas buat semalam, lepas bersembang ngan ijahdaut, terus buat donut ni, ala..bibik yang buat keje..he..he..Mas goreng suku jerk untuk merasa, lebih tu Mas buat frozen. Pagi tadi goreng lagi...memang best donut ni...lembut jerk dan tak berminyak.  Maceh untuk Ros....muahhhhh

Donut Tofu Lembut
Resepi Asal : Ros - Jintanmanis

  • 300 gram tepung gandum
  • 100 gram tepung roti ( ganti dgn tepung gandum pun boleh)
  • 125 gram taufu lembut - boleh lihat DISINI
  • 1 1/2 sudu besar susu tepung / skim milk - Mas tak letak
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu) 
  • 160ml susu suam@air suam - Mas letak susu segar suam
  • 40gram shortening
  • 4 sudu besar gula 
  • 6gram yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil baking powder
  • sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ni nanti.

Cara membuat Doh :
  1. Kaedah 1 : Penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2 : Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Tips untuk dapat doh yang lembut : Ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
  4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye dan biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan dengan menggunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.
Nota: Ros bentukkan donut taufu ni macam anyaman dan pintalkan, boleh lihat DISINI bentuk donut yang dipintal tu, lepas tu goreng macam biasa, kasi lain sikit rupanya, anak-anak pun suke. topping saja donut ni ikut selera masing2, boleh dicelup dengan coklat bagi menaikkan lagi rupa donut taufu lembut  ini, Selamat Memasak semua.




16 comments:

  1. Assalamualaikum Mas,
    Rajinnya Mas buat donut tofu tu, rasanya akak nak wat gaklah, tadi baru salin resepi donut mayo...mana satu nak buat ni...dlm kepala nak wat lain..anak2 mintak lain...hai poning di bueknye.....

    ReplyDelete
  2. Kak Yatie,
    hmmm..akak buat salah satu dulu...he..he..dua2 sedapp kak....buat yang ada bahan dulu....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Mas, baru sempat nak dtg sini..Tengok2 ada donut tofu pulak..sape sangka tofu pon leh buat donut kan! Talam ubi keledek tu pon sgt2 menggoda...

    ReplyDelete
  4. Kak Azlina,
    haaa..betul tu...mas pun tak terpikir...tapi memang best donut tofu ni.....mas suka tau...

    ReplyDelete
  5. Emmmm...Mas memang nampak gebu donut Mas....boleh masuk list resepi yang mesti dicuba....:-)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikumwbh adikku...
    Mas....mmm jeles meles tgok donut gebu tofu lembut ni...rajiiiinya mas eik..

    Pssst: kak AYu nak tanya jika Mas tak keberatan.....jenis n hrga breadmaker? Sbb kak Ayu nak compare price kat sini. :) Itu utk 1 kg tpung ke? or 2lb laaaa.....:) Tq dik.

    ReplyDelete
  7. rajin Mas... akak ptg2 ni tak buat apa2, kek ada lagi, macaron pun ada.. bantai fb jerlah.. hahaha

    ReplyDelete
  8. Cik Cek,
    hmmmmm..betul tu cik cek..memang lembut gebu donut ni....
    try buat tau....he..he..

    ReplyDelete
  9. Kak Ayu Safieza,
    Waalaikum salam kak ayu cayang...
    he..he..mas suka donut kak..tu yang try buat donut tofu ni...memang best..

    tentang breadmaker, mas guna jenama cosway...Mas beli guna harga ahli, rm299 tapi harga biasa 499...
    jenama kendwood lak boleh dapat dari harga rm 550.
    jenama panasonic lak mahal sikit...rm950.

    jenama cosway yang mas pakai setakat ni Alhamdudillah..tak de masalah..

    akak cari2 dulu..dah buat pembandingan baru akak beli...he..he..

    rasa mas setakat 1 kilo tepung tak de masalah kak...

    ReplyDelete
  10. Kak Yus,
    mas pun tak masak apa2 pagi tadi..baru jerk lepas masak ni...
    akak ada bawa maracon tak..he.he..

    ReplyDelete
  11. Ish3x, mcm2 resepi donut ya, donut suria tak terbuat lg, pastu donut mayo pun sama , ni dah kuar donut tofu la pulak...mana satu cek nak buat dulu nih???

    ReplyDelete
  12. Kak Bee,
    hmmm..betul tu..resepi donut ni ada macam2 jenis...
    akak buat satu2 dulu yerk......he..he..
    semuanya best2 tau.....

    ReplyDelete
  13. mas..
    mai sini post kat sini...ayu dok layan ABP dgn perut berkeroncong nie...

    hahaha. tahan lapor jerlah..sat lagi buat air milo
    dikau kejam ooooo

    PS; terima kasih sepanjang semalam menemankan/memberi semangat kepadaku..sayang mas ketat2..

    ReplyDelete
  14. Citarasa Rinduan,
    Ayu...mas pun tengah tengok ABP gak..
    jom tengok sama2...
    mas malam ni makan nestle fitness fruit jerk ayu....he..he..donat tu ada la 4 biji lagi dalam freeze tu..
    kalau nak ayu ambik la goreng...he..he..

    sama2 kasih ayu cayang....moga persahabatan ini berkekalan selamanya...cayang ayu..muahhh

    ReplyDelete
  15. Yey.......!!! Thank u darling....for the sharing.....emuah emuah emuah!!!:)

    ReplyDelete
  16. Kak Ayu Safieza,
    akak..nanti dah beli breadmaker, akak tunjuk tau..he..he..
    brand panasonic memang bagus kak....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...