Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, April 11, 2011

Cekodok Durian



Bersiaran lagi..meh layan Cekodok Durian lak yang Mas buat pagi tadi..ada tu tinggal lagi 2 ketoi...sape nak cubit rasa sorang sikit jerk tau.....he..he..
Ni gara2 nampak Kak Hana buat semalam. Jadi terliur lak, lagi pun ada lagi doyan tu. Perhhhh...sedapp weh...macam cucur cempedak pun ada gak rasanya. Maceh yer kak hana kongsi resepi cokodok durian ni..macam mana boleh tak terpikir...tu la pasal kalau nampak doyan jerk..nak buat bubur...muahahaha...
Ada lagi tau resepi doyan yang nak kluar nanti...tungguuu....nak lawan sendawan doyan ngan mek sue tu..muahahahaha....
Tak mau celoteh banyak2 sebab kejap lagi ada hal yang nak dibereskan ngan hubby, nak kluar kejap...mek jah....anna.. sue....jangan jeless yerk....
Nanti aku belikan coki - coki  kat kau orang sorang satu.....gi gaduh2 manja kat fb dulu.....muahaha

Cekodok Durian
Resepi : Kak Hana
Bahan :
  • Isi durian secukupnya - tak perlu buang biji
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung @ beras
  • 1 sudu besar gula
  • * sedikit garam
  • 2 cawan air - kurang lebih
  • sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk, satukan tepung gandum, tepung jagung @ tepung beras, gula, garam, dan sedikit pewarna kuning. 
  2. Gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sebati. (adunan batter agak pekat)
  3. Masukkan durian dan gaul. Panaskan minyak secukupnya. 
  4. Gunakan sudu dan goreng deep fry sebiji demi sebiji ke dalam kuali hingga keemasan atau kekuningan.
  5. Angkat dan toskan.
  6. Sedappp dinikmati bersama2 kopi o panass.....




18 comments:

  1. Kak mas oi..Amboi nak g poya2 katner tuh,mntang2 lah ain n daniel g klas kafa..Kedekutnya,nak bagi rasa pong secubit jer..Xperla da doyan nnti nak wat gak..Btw mmg sedap doyan goreng cenggini kan kak,dah pernah wat dulu..

    ReplyDelete
  2. ah tak kose nak dekat sik sendawa kuor bau neh..kite bako kite bako..muekekkee

    ReplyDelete
  3. Zaliedana,

    ok la tu kasi rasa sikit..nak kasi banyak..ada pun sikit..he..he..
    ct dah buat yer..sedapppkan...

    aiipppp..jangan jeless yerkkk...he..he..kasi la can keluar berdua..he..he..

    ReplyDelete
  4. izahdaut,

    wehhhh..kau nak bako sape tu...muahahahaha...

    Alhamdudillahhh..,..
    sendawa lagi..kasi ijahhhhh bau lagi...wakakaka

    ReplyDelete
  5. Kan betul ira cakap tadi, lebih laju dari F1. Mujur mas tak join F1 semalam......nak rasa seketul ada lagi ko?

    ReplyDelete
  6. tu diaaaa kat sini lak ada cucuq doyan ni...kasi org jauh terliur jer tau...nanti nk pi cari doyan gak la...hehe

    ReplyDelete
  7. tu dia..dah 39thn umur kita taknah lg makan cucur durian, siyes!!!ala2 cempedak yek mas?? cam sedap je..:)

    ReplyDelete
  8. salam mas...
    maceh mas sudi try.... sedap kan kan mcm cempedak goreng... mak akak punya idea nih mas sejak dolu2 lagik.. drpd leceh nak kikis2 satu2 hambik ko sebijik gedebuk lam koli.. hihi... eh seulas.. sebijik kang owang kata kije gler.. kekekeke

    ReplyDelete
  9. smlm nmpk hana yg buat..hr ni dah smpi dapur mas pulak.. msti sedap.. selalu2 tu cempedak grg jer.. gud idea..

    ReplyDelete
  10. memang macam jet la dapur mas ni..tak sempat nak toleh kanan kiri dah ada kat depan..ish ish...Sedap bebeno ke ni?

    ReplyDelete
  11. Mas first of all.. happy belated 1st bloggesary .. cepat kan masa berlalu.. second donut pun sungguh tembam heheh.. when u goreng u pakai chopstick and then u putar putar pakai chopstick that way lubang nye jadi besau sikit.. mine tak tertutup pulak cos i only buat lubang sebelum mengoreng.. kira kasi dia naik dulu then before goreng i cucuk itew donut hehe

    ReplyDelete
  12. Wanieyra,

    amboiiii...he..he..kebetulan benda dah ada...apa lagi ira...kita terus la buat...
    sedapp tau cokodok doyan ni...
    ira pun nanti try la buat...

    ReplyDelete
  13. kak Nieza,

    sedapp kak..he..he...
    gi cari doyan cepat...
    nak kasi pun dah abiss..

    ReplyDelete
  14. Kak Bee,

    akak 39 yerk..mas pun umur 31 baru merasa makan cokodok doyan..he..he...
    sedapp kak..rasa ala2 cucur cempedak pun ada...
    nanti akak try la buat..

    ReplyDelete
  15. Kak Hana,

    maceh juga pada akak sudi kongsi resepi cokodok doyan ni..
    anak2 ngan suami mas suka sangat....
    tambah lagi resepi doyan..lepas ni kene beli doyan banyak2..he..he..
    resepi dari mak akak yer...best la resepi ni....senanggg dan sedapppp

    ReplyDelete
  16. Kak dZana,

    ni terliur tengok cokodok doyan kak hana la ni..
    kebetulan memang ada doyan..apa lagi..terus buat..
    memang sedappp...

    ReplyDelete
  17. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..ni sebab dah ada bahan2..tunggu nak buat jerk..
    apa lagi...terus jerk buat pagi tadi...
    lagi pun senang jerk buat cokodok doyan ni...
    memang sedapp la kak...

    ReplyDelete
  18. Kak Rima,

    maceh kak rima....
    oooo..gitu yerk cara nak dapatkan donut yg cantik...
    nanti memang mas nak buat lagi..anak2 mas suka sangat..
    mas akan ikut petua akak ni...maceh yerk kak sudi beri tunjuk ajar...sayang akak..muahhhh

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...