Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, April 10, 2011

Apam Balik @ Bun Jian Kuih



Assalamualaikum. Selamat berhujung minggu semua. Sebelum tuan tanah kluar gi berpoya2 kat pasar tani, meh layan Apam Balik @ Bun Jian Kuih ni, dah lama dok peram resepi ni..baru semalam Mas buat untuk sarapan. Jadi dah abiss yerk..he..he..
Resepi diambik dari Kak Hana yang tentu tengah sibuk dengan macam2 urusan, apa lagi Kak Hana dah mula mengajar....rindu bangat kat akak...resepi asal dari lydia@skyblue

Apam Balik @ Bun Jian Kuih
Resepi asal : lydia@skyblue
Sumber : Kak Hana
Bahan-bahan :
Batter :
  • 1 cwn tepung naik sendiri - SRF
  • 2 sb gula
  • 3/4 cwn susu segar or less - resepi asal 1 cwn tp agak cair
  • 1 sk esen vanila
  • 1 biji telur
  • ¼ sk baking soda
  • ½ sk baking powder -nih hana add - x buh pon xpe sbb dh guna SRF
  • Secubit garam - jika gune butter bergaram, abaikan ni
  • 1 sb minyak masak@butter cair

Topping :
  • ½ cawan kacang tanah panggang - tumbuk kasar - Mas tak letak
  • 2 sb gula - add or less - leh campur skali dgn kacang
  • ¼-½ cwn jagung cream
  • Sedikit butter

Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk besar pukul telur dan juga gula sehingga gula hancur.
  2. Masukkan 1/2 cwn susu dan kacau sebati.
  3. Masukkan tepung, baking soda, baking powder. Kacau. 
  4. Masukkan baki susu (jika terlalu pekat) dan juga minyak. Kacau lagi sebati.Perap sekejap lam 15min.
  5. Panaskan kuali non-stick dgn api kecil. Tuang adunan sesenduk. Tutup sebentar.
  6. Buka dan taburkan kacang, jagung, gula, dan sedikit butter.
  7. Biarkan sebentar. Kemudian angkat dan lipat. Sejukkan dan potong.
NOTE: Hana blend jer semua bahan kecuali minyak@butter cair. pehtu last skali baru buh minyak@butter cair. Perap sekejap then masak. Hana buat dua adunan, dapat 8 kpg kuali kecil. Jika buat dua adunan (2cwn tpg), hana cadangkan susu segar buh 1½ cwn.


14 comments:

  1. salam....
    apam balik 1....inti kacang ada ka?

    ReplyDelete
  2. Apam Balik 3!!! ;)

    Nak inti lebih2 please!

    Dear, you've been awarded! Pls stop by to collect from me ya! ;)

    ReplyDelete
  3. gebunya ko buat mas..mcm nak amik jer sepotong..bak aku 5 potong udah laa..

    ana..ko teruskn je poyo2 kat umah tu..huhu

    ReplyDelete
  4. comel2 apam balik ko tu mas. poya2 lagi? naik stress aku! huh

    weh amik award poya2 kat umah aku ek..hahaha

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Mas,
    Gebunya apam balik Mas ni..akak suka yg gebu...kalau suami akak suka yg tipis...tapi kalau dah depan mata,Ngappp je terus...lagi2 perut dah laporrrrr...bedal jek...roti kat bawah ni pun gebu dan lembut jek...rajinnya wat roti mcm2..geram je tngk....

    ReplyDelete
  6. mr mama,

    dah abiss la mr mama..
    mas buat masa bekpes semalam..he...he..

    ReplyDelete
  7. ♥LOVE2COOK♥ ,

    love, terima kasih atas award yang cantik tu..
    mas dah ambik...
    dah abiss la love apam balik tu...he..he..

    ReplyDelete
  8. Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak...mas letak jagung jerk kak...
    insyaAllah klu rajin nak try juga yg inti doyan tu..he...he...,

    ReplyDelete
  9. Anna Qawina,

    anna...bunyi ayat jeless jerk...muahaha..

    ReplyDelete
  10. HaSue,

    hmmm..memang gebu sue..sedappp..
    kau try la buat..kau kan rajin...
    mana ada dah apam balik ni...dah abiss la..he..he..

    ReplyDelete
  11. Izah,

    memang aku sajerk buat kecik2 ijah...
    senang nak ngap..he..he..

    maceh atas award tu..aku dah ambik..he..he.

    ReplyDelete
  12. Kak Yatie,

    haa..sama la ngan laki mas...
    bila dah ada depan mata,,makan juga kan..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...