Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, February 18, 2011

Butterscotch Buns (b.b.)



Disebabkan amat tergoda tengok Butterscotch Buns yang Izah yang buat semalam, terus Mas ambik suku adunan dari basic dough yang kebetulan memang Mas tengah buat untuk roti sosej  anak2. Dapat 12 biji bun yang comei2 untuk dimakan ngan Butterscotch Sauce yang sangat sedapp ni. Hubby pun suka tau. Rasanya bila dah start makan, mesti nak makan lagi....sangat2 sedapp tau. Memang kena ngan bun Kak Nor yang lembut gebu tu.....wahhhh..tak terkata2 bila Butterscotch Souce dan bun Kak Nor ni disatukan.........sekali lagi Mas cakap...sangat2 sedappppppp....


Untuk resepi Basic Dough Kak Nor yang sangat2 best tu, boleh dilihat SINI dan DISINI.

Butterscotch Sauce
Sumber : cook.com
Diolah oleh : Izahdaut
Bahan :
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula pasir - Mas kurangkan 2 sudu besar
  • 1/2 cawan air
  • 1 tsp. vanilla
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan butter
  • secubit garam (optional)
Cara membuatnya :
  1. Satukan gula perang, gula pasir, tepung gandum dan air ke dalam periuk kecil. 
  2. Gaul hingga sebati. 
  3. Masak atas api yang kecil hingga gula hancur. Tambahkan vanilla dan butter. 
  4. Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat. 
  5. Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.

Nota: Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air. Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.



29 comments:

  1. wahhhh... terasa rasa lak roti ni kat tekak..nasib tak kempunan..huhu..dah aku tau cemana kenikmatan roti ni..suke bila famly mas pun suka..bebudak berdua tu suka gak tak?hihi..ke ko paksa..dasarrr.hahhaa

    pss camno aiscrim..laki aku suka makan roti kak nor ni ngan aiscrim tu..berapa ketui masuk mulut tu...diet dia pun ke lauuuttttt.hahaha

    ReplyDelete
  2. Kak MAs... hu hu hu semalam kat umah Izah ni kat Dapo akak lak... bagilah adinda barang seketui dua.. teringinnyer... Tolong... he he he he

    ReplyDelete
  3. Assalam dan slmt pagi Mas,
    Gebunya roti Mas, dari smlm akak dah agak, arini mesti kuar roti butterscotch dari Mas plk..akak tau Mas mmng rajin mencuba sesuatu yg baru....akak tngk jelah....nak rasa seketoi Mas...ptng ni atau esok mesti Hana plk wat....tungguuuu...

    ReplyDelete
  4. Adeehhh Mas mmg tergodakan tgk roti ni dkt rumah Izah smalam. Rajin arh Mas, cepat aja dah sampai dkt rumah Mas :D

    ReplyDelete
  5. mmg nak kena majuk nih... dua2 org duk guna basic doh tu, tapi seketul bun pun tak bg k.nor... uwaaaaaaaaaaaaaa..... nak lari ke batu belah la camni :P

    ReplyDelete
  6. wah kak mas..makin rajin meroti skang ni..jeles plak sy..
    dok tunggu resepi kueh dr kak mas ni..hehe

    ReplyDelete
  7. pergh...Mas ni mmg advance laa...cepat jer buat kerja.. meh sikit nk rasa.. (rasa jer, bukan makan taw..)hehehe

    ReplyDelete
  8. Izah,
    perrhhh..makcik..terbaik sos ngan roti ni....
    sedapp bangat.....
    anak2 aku boleh kata sos ni kaya...sabar jer la....
    apa pun sos ni dah piniss semalam...wakakaka
    aiskrim tu jap lagi aku nk putar balik....dah rasa sikittt..sedapp la..
    dasar tak tahu sabar...wakakaka..

    ReplyDelete
  9. Erma,
    try la buat erma..
    sangat sedapp tau..
    kak mas nak kasi dah abiss la....he..he..

    ReplyDelete
  10. Kak Yatie,
    teror la akak menekanya...
    mana tahan nengok b.b izah yang amat menggoda tu..
    akak try la buat..sedapp tau..

    ReplyDelete
  11. Anie,
    ni gara2 tergoda la anie...
    kena gak merasa...
    memang sedapp tau..
    anie try la buat lak...

    ReplyDelete
  12. Kak Nor,
    ala akak cayang bucuk2...
    oleh kerana basic dough kak nor ni memang sangat best...cepat jer abiss kak..he..he..
    jangan merajuk yer...

    ReplyDelete
  13. Qaseh,
    rindu kat kasih..sihat ke...
    sabar yer..nnti kluar la menu kuih..he..he...

    ReplyDelete
  14. Kak Norma,
    he..he..izah tu menggoda kak...
    dah abiss la kak.....he..he..
    jangan merajuk yer..

    ReplyDelete
  15. kak mas, mie nak jgk!!!! nak meroti xleh stat lagik...cuaca xmenentu..kejap panas..kejap cam nak ujan...kang kalau buat gak, maunye roti tu bantat...hahahahhaha....

    *kak mas, 100 gm waterroux tu agak2 bape sudu ehhh???? mie kureng rajin nak timbang...hehehhhehe(malas sebenarnye)

    ReplyDelete
  16. mas..kalau ada Bm nie mmg rajin nak buat rotikan..hehehe..

    ReplyDelete
  17. Mimiey,
    kau buat jer mimiey, letak kat tempat yg panas..he..he..
    sedapp tau b.b ni...
    1 sudu besar water roux tu dalam 20g mimiey....

    ReplyDelete
  18. Kak Asma,
    haaa..betul tu kak....senang ada bibik ni...he..he...

    ReplyDelete
  19. huhu... mmg sedap sgt2 nampak gayanya ni... bila la akak nk buat agaknya ni eh... list yg ada ni pun dah menggunung. macam nk kena potong queue lg jer ni ...x tahan nengok tang yg meleleh tu ..

    ReplyDelete
  20. wah mas..leleh2 gitu..aku semalam makan ngan roti sandwich bakar...sedap gilos kau tau..kekekeke..harini aku wat donat, nanti nak lelehkan gak ngan benda nih..hihi

    ReplyDelete
  21. aiiyyyaakkkkk mas dah buat! mintak seketui mas...... yg sos tuh bg akak colet2 dulu..hihi

    ReplyDelete
  22. Kak Ain,
    wakakaka..terus jer buat kak...
    sedapp sangat...
    mas dah puas ati dah merasa.....he..he..

    ReplyDelete
  23. Kak Ana,
    haaa..sedappkan sos ni...
    tak terkata kesedapannya....
    mas suka tau....
    sos mas dah abisss..
    akak punya ada lagi ke..

    ReplyDelete
  24. Kak Hana,
    tak cukupp kak colek2 jer...
    mesti nak makan banyak....
    sedapp tau sos ni..
    akak dah pernah buat ke blummm...

    ReplyDelete
  25. mas...selamat petang
    wah..................
    wah...............
    mengodanya...ayu kalau makan bun takkan makan nasi..

    ReplyDelete
  26. oohh sedap nya... mesti sedap ni.. tapi adoi, takde BM la.. camna nak uli..

    ReplyDelete
  27. Ayu,
    sama la kita ayu...
    roti pun dah mengeyangkan...he..he..

    Mulan,
    boleh uli klu tak de bm, tapi buat senaman tangan la..he..he..

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Mas...tolong hantar kat akak 5 ketui bun & sos butterscotch secukupnya..akak tunggu kat dpn pintu nie..nyum3 terliur sungguh!!!

    ReplyDelete
  29. Kak Ina,
    ala kak..dah abiss la...
    try la buat kak..sedapp tau...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...