First time buat Kek Batik ni, jadi adunan agak lembik sikit, agak sememeh dan melekit bila dipotong. Maceh pada Kak Nor yang banyak memberi penerangan tentang cara membuat kek batik ni, tak pe..lain kali boleh cuba lagi. Nasib baik rasanya sedappp, jadi tak frust sangat. Mas pun tambah serbuk koko sikit macam yang Kak Nor buat. Ari ni Mas sibuk sikit mungkin sampai petang, jadi BW akan Mas lakukan bila Mas balik nanti. Jap lagi dah nak kluar...sebab tu n3 ari ni awal sikit..bye semua....yang mana berkunjung ke Duniaku...layan diri yer..buat macam rumah sendiri. Taataataaa.....
Kek Batik @ Hedgehog Slice
Resepi Asal : wendyy@table2more
Sumber : Kak Nor - Secubit Garam
Bahan :
- 250g@satu peket biskut merie
- 200g@satu peket milo
- 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
- 4 biji telur A
- 1sk esen vanilla
- 150g butter @ 2/3 cawan
- Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
- Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat. Matikan api.
- Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
- Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
- Keluarkan dan potong. Hidangkan.
170gm milo
30gm serbuk koko
Slmt Pagi Mas,
ReplyDeletePepagi dah terliur tngk kek batik ni...sedapnya hingga menjilat jari, kan..kan..kan..akak pun dah buat kek ni, tapi tak n3..mmng sedap..
Salam Mas...tak baek tau ko ni dik, goda akak yg tgh diet dengan kek batik ni....ni paberet akak..
ReplyDeletemas dah buat..oyee oyee hantar sini sikit mas...jangan makan sorang2 je..uikk jalan2 lagi ke?ari tu dah bawak ain ke spital kan..ok jumpa petang lak ek
ReplyDeletesalam Mas,
ReplyDeleteewahhh..kek batik pagi2!
lama dha tak buat ni..terliur pulak:)
Salam kenal Mas,
ReplyDeleteMasuk rumah macam rumah sendiri telus geledah nampak banyaknya makanan. Makin dipandang makin lapar. Bestnya....
Salam Mas,
ReplyDeleteNampak sedap kek ni...chocolatenya nampak moist aja. Meleleh dah air lir....hehehez
Mas tak der ni....boleh senyap2 masuk dapur dia mkn kek batik...slurrp! emmm sedapp
ReplyDeleteMas..tak kisah ke comot kemas ke..mekap ke..selekeh ke.
ReplyDeleteJanji dapat tapau balik kek batik nih..mas gi beli kuih muih kat luar ye..balik nanti dah xde dah kek nih..phm2 ler,sape suh tinggal2kn kek sedap kn..ok mas,jalan elok2..jatuh bgn sendiri yer..
ni aku pinjam bekas ko mas..x pulangkan terus pun xpe kan..heee
mas, ok gak dah tu, tak la selembik dan sememeh yg cam k.nor buat 1st time dulu.. tp ok jer kan sbb rasa dia sedap :)
ReplyDeletemas buat setengah adunan yer? akak nak buat lagi besok... klu rajen.. hihihihi
ReplyDeletemantap...sedap...enak...nak banyak!!! stok biskut marie smpai skang xtopup2 lagi...huhuhu...jadi ni kira reload kek ni umah kak mas la...lallalalalal
ReplyDeletesalam...kek batik mmg sedap.. x kirelah cemane resipinye pun...mintak satu,...:)
ReplyDeleteKak MAs... sedapnyer coklat... tang sememeh yang sedap tu kak.. walau ruper sememeh yg penting coklat... sedap....nyum3
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteDok cari bau kek dari pagi td...baru jumpa. Kat sini rupanya....
Ada lagi ka???..
wah sedapnya....akak suka tapi tu la kalau manis tak leh mkn byk ler...tapi kalau mas bg akak mkn juga hehe btw pi jalan mana mas? tak ajak pun..hehe
ReplyDeletesalam mas...
ReplyDeletekek ni anak2 suka ni mas... kalau buat mesti akak kena buat lebih... kalau tak tak cukup...
mas..nak bt gak..tgk mas bt kecur plak :p~ *step by step tu kat mana mas..x leh klik la :)
ReplyDeleteSalam, kak Mas! =0)
ReplyDeletesaya sgt2 seronok sebab dpt jumpa kak mas semalam =0).
salam peluk cium untuk ain comey
=0).
hahaha...akak pun buat jgk hari tu sblm entry k.nor lg. tp punya la sememeh...lgsung x dapek nk ambik gambar. ada la tu silap kt mana2. tp sib baik jgk sedap rasanya. sememeh pun, licinnnnn! muahahaha..
ReplyDelete