Ari ni lambat sikit bersiaran, agak sibuk sikit pagi tadi, sempat gak meroti. Dah lama roti ni masuk list, jadi ari ni, Mas buat Roti Naik lak. Sangat sedappp...rasa marjerin dan butter tu buat roti ni sangat sedapp dimakan begitu sahaja. Tak payah letak water roux @ bahan pelembut roti, roti ni sungguh lembut dan gebu...rasanya lepas ni mesti buat lagi. Resepi diambik dari Kak Hana dan Kak Hana copy dari Mamafami. Rasanya Izah pun dah buat roti ni. Resepi asal dari Puan Asmahan Hanim via Nana Samat.
Roti Naik
Resepi asal : Puan Asmahan Hanim via Nana Samat.
Sumber : Kak Hana
Bahan :
- 500g tepung gandum
- 1 biji kuning telur gred A
- 180g gula halus
- 2.5g yis - hana lebihkan 1.5g
- 113g marjerin
- 37g minyak sapi@butter@shortening
- 1 cawan air
- 1 biji telur + susu segar sapu sebelom bakar
- sedikit mentega utk sapuan lepas bakar
- Masukkan air, telur, dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan pula tepung dan juga yis.
- Setting Dough dan ONkan.
- Bila doh dah bercampur, majukkan marjerin dan jugak minyak sapi. Biarkan BM terus menguli lebih kurang 11/2jam sehingga kembang dan siap.
- Bahagikan doh kepada 20 bahagian. Bulat2kan dan susun ke dalam loyang.
- Tutup roti dengan kain/plastik wrap sehingga naik sekali ganda lagi lebih kurang 30-40min. Sapukan dengan egg wash.
- Bakar suhu 200 selama 15-20min sehingga keperangan. - hana bakar suhu 170 selama 20min.
- Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit butter supaya roti nmpk berkilat. Sejukkan atas redai. Bila dah sejuk boleh simpan dalam bekas tertutup.
- Untuk uli tangan , rujuk resepi asal SINI.
salam...comel sangat roti naik ni...mesti gebu kan...sy da lame x meroti...dah bersawang agaknye BM tu..hehehe
ReplyDeletesalam Mas.....
ReplyDeletemr.mama bawa sambal udang, boleh la ciciah dengan roti naik tu....
Mas,
ReplyDeleteWaaahhh gebunya roti ni Mas...sibuk2 pun sempat meroti. Anie pun dah lama masuk list tapi blom ada chance nak buat lagi....
Assalammualaikum Mas,
ReplyDeleteRajinnya meroti...akak beli jek...tapi Roti Mas mmng gebulah..cicah dngn air milo panas ni pun dah sedapkan....
salam mas...K.atie xpernah lagi buat roti!!jelesnyaaaa..bila nk sampai serunya yer..hihi
ReplyDeleteMas, roti naik tak pe. Jgn harga roti naik kalau tak mmg hari2 kena buat roti... Bila la nak pindah, dh tak sabar nak meroti gak. Kat sini sekali beli 3 buku.. 2 hari dah abis roti..
ReplyDeleteMas, akak pun meroti juga tapi roti yg dijalakan...hehe jom tukar ngan roti gebus mas ni...hehe
ReplyDeleteMas, akak pun meroti juga tapi roti yg dijalakan...hehe jom tukar ngan roti gebus mas ni...hehe
ReplyDeletemas,mmg sedap roti naik ni kan..sll beli jer..*x brp nk rajin kan :))
ReplyDeletesalam mas..
ReplyDeletehaii.. bilalah angin meroti nak hinggap kat akak ni.... makan suka.. tp nak buat tu yg mls.. padahal ada pembantu (BM)... tp bila angin rajin dtg nnt.. asyik nak meroti je pulak!
Mas : dah dkt 2 mggu aku tak godek2 BM tuh...lemau lak rasa..hehe
ReplyDeleteaku buat bingk roti je...best...
mas...roti naik apa mas? naik ke bulan bintang? hehehe....gurau jer! sedap ni buat cicah... cicah kari lg sedap kot..hehehe
ReplyDeleteSalam Mas,
ReplyDeleteAkak suka makan roti naik ni dgn sambal tumis.....perghhhhh meleleh air liur ku........
salam mas....
ReplyDeleteakak nk tapau roti boley ker? esok nk buat bekpes la mas... hihihi... thanx yer atas ucapan dan doa utk danish.... mudah2an.... Aminn
wahhhh...kak mas punya roti naik memang xleh lawanla...memang gebusss...
ReplyDeleteSalam Mas...
ReplyDeleteSuka dtg sini..sbb Mas slalu buat ROTI...mama suka mkn roti tapi tak tahu buat Roti..hehehe
masss..dah tido ke?ke ngah membaking?hihi..mana roti yg ko simpankan utk aku td mas?aku nak seketui pun jadi laa..diet katekan..hahaha
ReplyDeletesedaplicious roti ni....
ReplyDeletesalam Mas
ReplyDeletedah musim meroti pulak dah mas... akak pun meroti lagi... ni tgh bakar dlm oven.... semangat meroti dah mari...