Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, November 15, 2010

Popia Bersira Pedas



Petang ni jom kita makan popia bersira pedas lak...kulit popia ada sikit lagi berbaki, sebelum kulit popia ni mati kering dalam freeze tu, baik Mas mempopiakan dia...lagi pun sekarang cuaca gelap bangatt...tanda2 hujan lebat bakal tiba sebentar lagi...jadi sediakan payung sebelum hujan yer..he..he...
Sebelum Mas merapu meraban.....baik pusing balik bab popia ni, resepi hasil dari skondeng dapur makcik jepun tu Kak Hana, maceh yer makcikk...sedapp sangat sambal sira ni...rasa lebih kurang macam popia bersira pedas yang Mas selalu beli kat pasar tani Shah Alammm...yummmyyy..lepas ni pasti akan dibuat lagi.....jom makan popia ngan teh o dalam cuaca hujan ni....

Popia Bersira Pedas
Sumber : Kak Hana

Bahan-bahan
  • kulit popia secukupnya
  • Untuk Inti
  • 1 batang carrot - dihiris halus
  • 1 biji sengkuang kecil - hana gune lobak putih
  • satu mangkuk kubis yg di racik halus
  • taugeh - jika suka (hana x ltk)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan n blend
  • 1 sudu mkn sos tiram
  • garam
  • perisa@gula sedikit
  • Untuk Sambal Sira
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
  • 2 sudu besar sos chili - hana gune sos cili thai jerk!
  • sedikit belacan - jika suka
  • sedikit air asam jawa @ cuka
  • gula melaka @ gula putih - Mas guna gula merah
  • garam
  • bijan sangai
Cara-cara :
  • Untuk Inti - Tumis bawang besar, masukkan sos tiram. tumis hingga naik bau. masukkan udang kering. kacau rata. masukkan sengkuang, carrot, kubis dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam dan juga perisa @ gula (jika suka). tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan.
  • Untuk Sambal Sira - Panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat dan kering. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang!



12 comments:

  1. kak mas, mie nak jugak!!!!! waaaaa.... nk mkn popis sira... tingat popia sira kt pasar malam seksyen 7 shah alam...sgt sedap!!!! kak mas, anto la mie byk2 popia ni pn xpe, confem habis tang tu jgk...

    ReplyDelete
  2. masss.. datng nak makan popia... walaupun idok gemo sangt, tapi nmpk sedap bangat mkcik nyer popia nii.... weh kt ampng pun gelap niii

    ReplyDelete
  3. waaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!! makan ati la!
    kita kt opis lah=gi neh

    ReplyDelete
  4. mas sayaaaaaang,kat luar tu hujan lebat.perut lapo.akak dtg dgn muka 5 sen ni nak popia mu itu..mas buat byk kan..kan..akak ambik sepiring ya.maceh..

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,

    Wah nampak interesting lah popiah ni. Sy blum pernah makan & tak pernah nampak popiah mcm ni...insyaAllah nak try lah :D

    ReplyDelete
  6. Mimiey
    Mimiey selalu beli tu popia yang dijual ngan lori putih tu ke..entah2 org yg sama K.Mas beli..sedapp sangat popia tu, try wat Mimiey...sedapp tau..
    haa...dh dtg ni, meh makan sekali...2 ketoi cukuppp...budak2 tak leh mkn byk2....

    Izah
    kat sini dah hujan lebat makcikk..sedapp ooo makan popia hujan2 ni....ngan teh o tau..he..he...
    makcik lak Mas kasi seketoi sebab makcik kan diet....he..he..

    Kasih
    my peberet tooo...sedapp kan popia ni..meh join makan sekali..

    Kak Eliya
    ha..ha...jngn mcm tu kak....meh mkn popia..lagi sedapp...

    Kak Anymz
    patut la ilang sepiring...iappp..nnti pulangkan balik piring tu..he..he..

    Anie
    kalau Anie suka pedas, boleh try buat...sedapp tau...

    ReplyDelete
  7. Mmmm sedapnye....Nak cuba la hjung minggu nih!!

    TQ for the rceipe ^__^

    ReplyDelete
  8. a'a kak mas....yg lori putih...dia baut kat u jgk...hehehheheh...2 la, mmg nk kena g beli kulit popia ni...xsabar!!! xsabar!!!

    ReplyDelete
  9. jiwa kacau nengok popia kak mas nih...menggoda sangat..sodap nih..bagi satu buat saya alas perut ni,kak mas =).

    ReplyDelete
  10. salam mas...
    sedap nih sedap! sbb mmg peberet akak.. dah lama tak buat.. teringin pulak nengok mas punyer... mintak seketui dulu er mas.. macehhhhhhh.. maceh gak sudi try... da kemas2 ker tuh nak balik kampong? slamat ari raya aji mas.. bwk kete lek lok yer..moga selamat di jalan raya... kim slm org kamponggg.. hehe

    ReplyDelete
  11. Adia
    selamat mencuba adia...memang sedap popia ni....

    mimiey
    haaa..kalau betul, buat cepat2 mimiey...memang rasanya sama...sedappkan mimiey...

    Nurul
    he..he...kacau sikit ke banyak nurul....try la buat nurul. memang sedapp..

    kak hana
    he..he..maceh kak sebab resepi sambal sira ni memang best..mas pun suka..sedapppp sangat....
    mas balik pagi raya kak....mlm ni hubby keje lagi...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...