Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, November 14, 2010

Nasi Serai dan Ayam Masak Kari Kering



Assalamualaikum. 
Hari ni Mas masak sempoi sikit, Nasi Serai ngan Ayam Masak Kari Kering. Untuk Mas ngan anak2 jer, hubby keje. Saje gabungankan Nasi Serai ngan Ayam Masak Kari Kering ni, sedapp tau....
Semalam Izah pun dah try buat  Ayam Masak Kari Kering ni dan katanya sedappp. Betul la makcik...memang sedapppp  Ayam Masak Kari Kering ni......
Terima kasih Kak Nor - Secubit Garam untuk resepi Ayam Masak Kari Kering ni...dan resepi Nasi Serai ....memang sedapp nasi serai tu, patut la Kak Nor buat banyak kali.....cayangg Akak ....muahhhh


Nasi Serai 

Bahan :
2 cawan beras - k.nor guna beras siam
1/2 labu bawang holland - didadu kecil
3 ulas bawang putih ~- ditumbuk
2 helai daun pandan
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 btg serai - dititik @ ketuk
1/2 kiub pati ayam
garam
air secukupnya
2 sudu besar minyak sapi ~ k.nor guna windmill

Panaskan minyak sapi dan masukkan bawang besar dan daun pandan.
Goreng hingga bawang layu dan wangi, masukkan bawang putih, kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.
Masukkan serai.
Goreng lg hingga wangi dan masukkan beras.
Kacau2 sekejap dan masukkan air secukupnya.
Masukkan kiub pati ayam dan garam.
Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak lah sehingga nasi masak.


* utk dptkan nasi yg lembut dan gebu, rendam kejap beras yg dah dibasuh bersih lebih kurang 10 - 15 min dan toskan. 





Ayam Masak Kari Kering
Sumber : Izah

Bahan :
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
sedikit garam dan serbuk kunyit

Goreng ayam 1/2 masak ~ biar lembut jer, tak perlu sampai garing.
Angkat dan toskan.

Bahan lain:
7 bIjI bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
1 - 2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari ~ bancuh dgn sedikit air
2 tangkai daun kari
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
jus asam jawa
garam
gula ~ jika suka




Cara :
Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing,
Masukkan cili mesin. Goreng lagi.
Masukkan rempah kari dan goreng hingga sedikit kering.
Masukkan 1/4 cawan air dan juga daun kari. Masak hingga pecah minyak.
Kemudian masukkan sos tiram, baki air, jus asam jawa, garam dan gula.
Kacau2 dan masukkan ayam.
Masak hingga ayam masak dan juga kuah pekat.
Angkat dan hidangkan panas2.




10 comments:

  1. wahh mas, gandingkan nasi serai dgn ayam kari kering tu ya.. ngam ek.. camna rasa ayam kari kering tu, cam ala2 mamak tak? :)

    ReplyDelete
  2. salam mas,korang ni pakat2 ek bila masak.?tak kira, ni akak dtg bawak pinggan mangkuk segala ni..gi rumah izah ada buah je.akak nak nasi tu dua pinggan.lauk tu buh ayam 6 ketul ek..jap gi nak ambik kek umah hana plak.mlm kang makan soto si ika...boleh tak gitu?lalalalalala....

    ReplyDelete
  3. kak nor
    macehh..kak nor...memang sedap..ayam tu memang rasa ala2 mamak...mas suka.....

    kak anymz
    hee..he...boleh kak..meh makan kat sini...nasi pun panasss lagi ni...
    izah tak masak kak...dia mkn buah jer...tak kenyang kan..he..he..

    ReplyDelete
  4. wah mas gandingan yg ideal boleh tiru ni

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,
    Sedapnya menu Mas arini....akak masak simple mimple je arini....nasi serai tu mmng wangi je kan....kena dngn kari kering, mmng sedap tul..

    ReplyDelete
  6. chik min
    bolehhh chik min....sedapp tau...selamat mencuba yerr...

    Kak Yatie
    he..he..betul tu kak....wangi betul nasi tu...sedap betul makan ngan ayam kari kering....mas suka..

    ReplyDelete
  7. dah lama xmkn nasi serai... aym tu adala tu xlama lagi masuk dapo mek klate ni... sblm singgah klate, meh singgah umah kak mas pekena 2 pinggan lu....cepat2 kak mas, mie dh lapo nih...

    ReplyDelete
  8. Salam Mas...
    ayam masak kari kering tuh memang my fevret. Nanti balik Msia nak minta mak masak. I tak reti masak kari, rasa macam pahit je bila masak kari hahaha

    ReplyDelete
  9. salam mas.. dah lama nak masak nasik serai tu... asyik tertangguh je... tapi bila tengok pic tu, dah tergambar kesedapannya.. lawan ngan ayam kari kering tu.... fuh!!!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...