Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, November 10, 2010

Kuih Cara Kentang Keju



Nampak KakWan buat ari tu, terus Mas lak follow buat kuih ni petang semalam, lagi pun bahan2 semua ada. Cuma inti jer Mas tukar ngan coklat chip. Sedap tau kuih cara ni....lembut dan rasa gebu jer bila mengunyah...agaknya sebab ada campuran kentang ngan cheese kot. Mas buat 1/2 adunan jer, banyak gak dapat, dalam 40 biji acuan bentuk cermai, memang puas makan bertiga. Daniel ngan Ain pun suka, maknya lagi la....tak henti2 mengunyah sambil bakar kuih ni, he..he...masa bakar kuih ni lak, wanginya harum semerbak satu rumah...sukanya....

Kuih Cara Kentang Keju 
Sumber : KakWan 

Bahan :
  • 400gm ubi kentang
  • 4 biji telur
  • 200gm gula pasir
  • 400ml santan pekat KARA
  • 100ml air
  • 200gm tepung gandum 
  • 80gm serbuk keju parmesan - Mas guna 2 keping slice cheese, cincang halus
  • 60gm mentega dicairkan
  • 1/2 sudu kecil garam halus 
  • 1/4 sudu kecil pewarna kuning
  • 1/2 sudu kecil esen vanila 
Hiasan :  Kismis atau blackcurrent secukupnya - Mas letak coklat chips

Cara :
  1. Kupas dan rebus ubi kentang hingga empuk.  Lenyek ketika masih panas .Baru Mas timbang.
  2. Sebatikan telur, gula, garam, esen vanila.  Masukkan ubi kentang, keju dan tepung sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.  Masukkan ke dalam pengisar dan kisar sekejap.  Kemudian masukkan mentega cair, gaul hingga rata.
  3. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.  Leser acuan cara dengan sedikit minyak.  Tuang 3/4 bancuhan ke dalam acuan dan bakar selama 5 minit.  Keluarkan dari ketuhar dan taburkan dengan kismis dan bakar semula hingga masak.
  4. Mas pulak bakar dengan cara panaskan acuan cara dan leserkan sedikit minyak. Tuang penuh adunan dan letakkan 2 biji coklat chips dan bakar 10 minit @ hingga kuih cara masak dan kulitnya garing sikit.

10 comments:

  1. mas... akak nak sarapan sini boley tak?? lum sarap nih.. cam sedap kuih cara mas tuh. nnti nak try jugak lah! acuan cara akak tuh dh lama tdo! kekeke

    ReplyDelete
  2. haaa...kejutkan cepat acuan cara tu...lama sangat tuannya tidokan...he..he..
    dah abiss la kak..mas buat petang semalam, memang sedapp cara ni..akak try la buat....selamat mencuba yer..nnti anto la sepiringg...he..he...
    psttt : mas pun dah lama rehatkan acuan cara mas tu..he...he..

    ReplyDelete
  3. mas....
    makcik pun nak bbuat pagi ni kuih ni, tapi santan lak habis..sebab dah mencara jugak semalam...boleh tuko tak..yang ni sah lagi sodapppp

    ReplyDelete
  4. haa..memang compom yang ni sedappp makcik, try la buat......mas suka tau...kak hana pun nak buat tu...he..he..

    ReplyDelete
  5. salam mas,akak masuk kan dlm list kuih cara ni..cam sodap je tu..nak cari acuan cara ni..rasa ada dlm stor tu..nak kena punggah balik yang malas.silap2 akak gi beli je lah nanti..

    ReplyDelete
  6. ambooiii...dok ngunyah sambil2 bakar kuih? tak sopan nih...hiiii.

    Mas : patotle n3 ko tak kuar2..lupe nak tukar link..hekhek..sori ek..

    ReplyDelete
  7. kuih cara!!! lama xmkn...acuan mie pn sama cam acuan kak hana, dok tido je dlm stor. siap tarik slimut lagi...bila nk bgn xtau le..mintak kak mas punyala camni....hikhikhik

    ReplyDelete
  8. wah ade cara kentang best tu kentang kite berlambak tu

    ReplyDelete
  9. Kak Anymz
    haaa...cari balik acuan cara tu kak, kat mana menyorok tu..he..he..
    try la buat kak..sedapp tau

    Anna
    he..he..tak tahan bau wangi kuih tu, mesti nak makan gak...lagi pun lambat gak nk membakar cara ni....baik 2 in 1, makan dan masakkk....

    Mimiey
    cian acuan cara ni kan...asyik kena tido jer..he..he...mentang2 la pasir mas musin ujan....
    dah abiss la mimiey..try la buat, sedapp tau..

    Chik Mimi
    elok bebenor tu....sedap tau cara ni...try la buat..sedapp sangat cara ni...lain dari biasa..he..he..

    ReplyDelete
  10. Salam Mas,
    Akak dtng 3 kali ni..nak komen tak boleh plk..dtng lagi ni...cantiknya, menawannya, sedapnya,siapa si pembuatnya....hi3..tngk bhn2 dah tau mmng sedap, skrng takde stok cheese..masuk list dululah...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...