Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, November 26, 2010

Ayam Goreng Berempah Kuzie Katering



Sebenarnya ayam goreng ni dah banyak kali Mas buat, baru kali ni sempat ambik gambar. Memang sedap ayam goreng berempah kuzie katering ni, serdaknya yang paling best, Mas selalu buat serdak labih sebab ramai peminat serdak ayam ni...maceh untuk tuan punya resepi  Pak Engku Kuzie Catering dan resepi ayam ni Mas ambik dari Kak Hana.

Ayam Goreng Berempah Kuzie Katering
Sumber : Kak Hana

Bahan-bahan :
  • *4 labu bawang merah
  • *6 batang serai
  • *2 tongkol lengkuas (bahan * blend dgn sedikit shj air)
  • 3 sudu rempah kari ikan
  • 3 sudu kunyit babas
  • 5 sudu cili kering kisar - hana buh serbuk cili je sbb tk wat pedas 
  • 5 helai daun kari
  • 5 tangkai cili kering dipotong 3
  • sedikit serbuk perasa
  • 1 ekor ayam dipotong 16


Cara-cara :
  • Perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
  • Panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila serdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...
  • Bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.

9 comments:

  1. Mas, U have something that I love eating the most!!! Ayammmm goreng!!! Memang nampak sedap lor...leh tukar ngan puding nenas tak??? hehe ;)

    ReplyDelete
  2. boleh jer love...dah terliur tengok puding nenas tu.....he..he..

    ReplyDelete
  3. salam....
    mas..tu dia makin hari makin menjadi ko...

    pandai mas mendapurkan diri..

    ReplyDelete
  4. makcikkk... miss u too lah.. weh ayam neh mmg sedapkan.tang serdak nyer tuh mmg mantap.. nk 2 ketuii.. hubby yg demam.tapi dah nmpk ok dah tu, tu duk qadok tidur lagi tuh..hihihi

    ReplyDelete
  5. ayu
    he..he...biasa la ayu, suri rumah...memang masa banyak abiss kat dapur....

    izah
    hubby kau tngh tido ke izah, patut la merayapp....he..he..
    cukup ke 2 ketoi jer....he..he..

    ReplyDelete
  6. sedap kan mas kan.... akak pong dh byk kali cuba utk lauk budak2 nih.., serdak dier mmg best!

    ReplyDelete
  7. wah!sodap nya, kak mas. nanti nak cuba jugak nih..kena get ready kamera sblm menghidang, saya takot kang blm sempat snap gmbr, dh abis dikerja rakyat jelata di rumah.kihkihkih..

    ReplyDelete
  8. saalm mas,
    wah ini tak boleh jadi nak kena buat juga ayam kuzie ni..sedapnyaaa..

    ReplyDelete
  9. salam kak mas, sori ya lama tak dtg sini, sibuk jaga anak2 tak sihat, ni pun ade masa sikit nak lawat umah kawan2 rindu kt kak mas...ayam goreng ni masuk list lah, sure sedap ni :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...