Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, November 8, 2010

Apam Pelangi




Alhamdudillah, akhirnya selesai gak masalah uploard gambar ni. Maceh untuk Izah tersayang yang banyak menolong Mas. Dapat gak dengar suara merdu kau semalam yer Izah, he..he...moga2 hero2 Izah tu cepat2 sihat yer. Ni la Apam Pelangi yang Mas buat Isnin lepas, dah seminggu terperap, baru boleh n3 kan dan Mas lihat ramai yang dah mencubanya. Apam ni memang sedapp ditambah lak ngan rasa lemak2 santan tu. Resepi apam ni Mas copy dari Kak Hana dan makcik jepun tu copy resepi dari Kak Ilah dan resepi asal dari Cikpuanmieza.

Apam Pelangi

Bahan-bahan :
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus - Kak Hana dan Mas cume buh 90g je
  • 125 ml santan kara 
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna

Cara-cara :
  • Pukul telur dengan gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yangg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yang kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.

   

14 comments:

  1. kak mas.wendunye!!!! lama kak mas menyepi.... apam tu xpe mememrap dlm folder,yg penting dh selesai masuk molot,hehehehehhee....

    ReplyDelete
  2. salam kak Mas, ooo ade dua blog rupanya, ok gak kak, leh concentrate satu blog je..heeehe nak nak ampam pelangi, tak sarapan lagi ni heheee

    ReplyDelete
  3. salam mas,resepi ni dah naik berkulat dok dlm draft akak tu hah..takot basi pulak santan kara ni..hari ni mesti buat ni mas.takleh jadi nih..hihi

    ReplyDelete
  4. Mimiey
    ha..ha..betul3....merajuk jap ari tu sebab blog buat hal, skrg dah okkk...

    Ros
    tu la ros...jngn tamak kan....he..he..apam dah abis la cayang, k.mas sarapan nasi lemak tadi....

    Kak Anymz
    ha...buat cepat kak...tak bleh tangguh2 lagi....he..he..sedap tau kak apam ni....selamat memcuba yerr kak..

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,
    Terasa lain bila Mas menyepi seketika...ow masalah blog lagi ya...syukur semuanya dah selesai...apam pelangi Mas gebu betul...nak mintak dah abes pulak...nnti akak wat gaklah....

    ReplyDelete
  6. Kak Yatie
    tu la kak, alhamdudillah semuanya dah ok balik...malu plak akak cakap macam tu..he..he,,try la buat kak..sedapp tau..

    ReplyDelete
  7. sexy la apam rainbow mas neh...nak blaja wt ngn mas lah...

    ReplyDelete
  8. salam mas... teringin nak makan apam pelangi ni!!! ade sesiapa nak bagi free tak!!!kih kih kih!!!

    ReplyDelete
  9. Kak Eliya
    oppss..seksi ke....he..he..try la buat kak, senang jer..sedapp lak tu...

    Kak Wana
    akak...try la buat, sedapp tau...kalau nak gak, minta kat kak yatie ngan kak Anymz, dia orang tengah plan nk buat tu..he..he...yg mas punya dah jadi baja ni...he..he..

    ReplyDelete
  10. Salam, Mas... baru nak mintak sikit.. habis dah ker? Bilalah akak dpt mngapam ni, asek tngok kat umah org jer.. kih3

    ReplyDelete
  11. Kak Yus
    ha....cuti nanti akak try buat....compom sedapp kak...he..he..

    ReplyDelete
  12. adoyaii Mas..kita wat haritu pagi terus abes tak sempak nak tunggu petang...

    er..pindah banglo lama yea...hihi...

    ReplyDelete
  13. Anna
    tak pindah Anna cuma nak tumpukan satu rumah jer..he..he..
    k.mas buat ari tu pun kejap jer abiss....sedapp kan..

    ReplyDelete
  14. Thanks for the useful insight points.

    My blog:
    rachat des credit aussi Rachat de Credit locataire

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...