Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, November 30, 2010

Apam Coklat




Assalamualaikum.
Pagi tadi Mas buat Apam Coklat untuk sarapan, hmmm....sedapppnya....lembut lembab jerk...rasanya macam kek coklat pun ada. 
Semalam Izahdaut dah buat dan resepi apam ni Izah ambik dari dapur Kak Nor. Rasanya tak puas makan lagi Apam Coklat ni, akan ada siaran ulangan nanti. 
Lagi pun, untuk membuat apam coklat ni, senang sangat dan tak mengambil masa yang lama. Jadi sesiapa yang teringin sila la mencuba....

Apam Coklat
Resepi : Alma@myresepi.com
Sumber : Izahdaut  dan  Kak Nor

Bahan :
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1 biji telur
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 atau 2 sudu besar serbuk koko




Cara :
Panaskan pengukus yang berisi air hingga mendidih.
Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lagi boleh gunakan blender.
Masukkan dalam acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit.
Sedap dimakan panas2.

Nota :

 Apam ni rasa dia cam kek coklat kukus. 
Padat dan moist.




10 comments:

  1. sana sinin sinun dok mengapam pam pam...rasanya saya pun dah pernah buat kot, lupo dah..kena godek balik ni..hihi..balik dulu aa..kang terjangkit virus mengapam lak susah gak ni..heeee

    ReplyDelete
  2. eh eh..ada apam..tak mo mintak la..apam aku guna acuan cara lagi bes!!!! huuhhh...

    ReplyDelete
  3. vaaaaa nih btol2 coklat nih! mcm kek coklat er mas?

    ReplyDelete
  4. Anna
    he..he..puhh..puhh...hembus kat Anna...minta2 berjangkit apam gak...

    Izah
    makcik...tak abis2 lagi ke apam cara kau tu....he..he...

    Kak Hana
    ha....macam kek coklat rasa apam ni kak..sedapp sangat..

    ReplyDelete
  5. Resipi yang senang, boleh try! Thanks for sharing Mas. Karang pass me a few pulak ;)

    ReplyDelete
  6. salam mas..ala buat mkn2 family leh la mas..xder la segebuss kedai mamak!
    nampak menyelerakan apam mas tue..cantik!

    ReplyDelete
  7. mas--
    ayu suka.....ayu suka...dan suka apam coklat...

    nak......

    ReplyDelete
  8. Mas, suka dtg n tgok recipe kat sini sbb mas make it simple and byk2 yang wat jadi sokmo tu....:).......minggu ni seme mengapam eik? Sedap apam choc tu...nak minta izin copy yer....

    ReplyDelete
  9. salam..umi nak copy,,resepi leh tak terima kasih ya,,sudi share ya

    ReplyDelete
  10. Mas, to get smiling appam..kena letak api kuat masa kukus. Pastikan air cukup dlm kukusan. Kalau kena tambah air, tambah air panas shj.

    Ini saje Love buat tuk dptkan apam mekar Mas. Hope this helps. ;)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...