Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, February 22, 2011

Bakso



Lunch ari ni, Mas sekeluarga makan Bakso lak. Sebenarnya Mas selalu gak buat bakso sebab selalu mendapat permintaan kat rumah ni. Sebelum ni pernah di n3 kan DISINI. Resepi Mas dapat dari Kak Hana dan tuan resepinya dari Kak Iza@myresepi. Tengok kat myresepi pun ramai yang dah mencubanya. Maceh untuk akak berdua atas resepi Bakso yang sedapp ni.

Bakso
Resepi asal : Kak Iza@myresepi
Sumber : Kak Hana
Bahan :
  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh- hana x ltk
  • Kobis dihiris halus
  • *Untuk Bebola
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi @ tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
  • *Untuk Kuah
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging @ pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa

Cara :
  1. Untuk Kuah : Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. Untuk Bebola : Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa.

25 comments:

  1. semenjak jiran indon tu balik indon.. dah tak merasa makan bakso.. huhuhu..
    mak kata dia nak buat.. ni tak sabar nak rasa airtangan mak ni..

    ReplyDelete
  2. Salam Mas,
    Akak ni teringin sgt nak mkn bakso, tp bila nak order aja memanjang habih, terus tersentot tak jadi sampai la ni..... Bila Mas dah letak resepi, nanti leh la cuba sendiri

    ReplyDelete
  3. Nisya,
    tak pernah rasa lagi nisya..rugi tau..
    sedapp sangat bakso ni...


    Cikgu Isza,
    bestnya bakso airtangan mak...
    mas dok jauh2 ni..terpaksa la buat sendiri..
    kalau mas...beli jer..he..he..

    ReplyDelete
  4. Assalam mas,
    akak bawakan nasi lemak ni..nak exchange dgn bakso tu..nak kuah lebih ya..buat hirup2..cili pun 3 sudu besr tau..hehe

    ReplyDelete
  5. aslm'kum.. mask simple mcm ni mmg akk suke.. lama tak beli daging ball tu.. klau ada stok boleh buat.. hihihi.. pi kedai dulu eh..

    ReplyDelete
  6. Kak Watie,
    ni mesti gi masa kedai nak tutup..sebab tu habis..he..he..
    try la buat kak..senang jer...
    sedapp lak tu...
    mas pun dulu selalu beli,
    bila dah tahu buat,mas selalu buat sendiri..lebih puas makan...nak tambah kuah bebanyak pun boleh...

    ReplyDelete
  7. Kak Ayu,
    wahh..best tukar nasi lemak ngan bakso...he..he...
    akak dah try ke blum resepi ni..best tau...
    nanti mas pun nak try resepi nasi lemak akak tu...

    ReplyDelete
  8. Kak Dzana,
    elok2 jejalan tu kak..he..he..
    try la buat kak..memang best resepi bakso ni...mas suka tau..

    ReplyDelete
  9. Mas,

    Kita orang tgh tak sihat ni, meh lah hantar sepiuk dua bakso ni...lapar arh. hehehez :D

    ReplyDelete
  10. huih, sedapnye!! tau makan je bakso ni,xpenah buat sendirik...nanti nk tryla buat...tapi kak mas, nakla 2 mangkuk...1 mkn petang ni, 1 makan malam...camne...ok x...hehhehehhe

    ReplyDelete
  11. waduh3!! kangan bangat sama itu baksoooo......rindu sama itu bandung sih!!! :)

    ReplyDelete
  12. Mas.. akak mmg suker sangat klu bab2 sup nie.. x pernah pon buat bakso tapi makan pernah...mmg sedapkan.. waaa... teringat2 la pulak....

    ReplyDelete
  13. mas!nak jugak bakso...nak hirup kuah lebeyyy...ko watkan semangkuk yer mas..plis plisss...hihi

    kang aku bg ko rasa sesuap puding aku tuh,nak?ngeee

    ReplyDelete
  14. Akak nak jugak bakso mangkok besor yer...ada lagi ke????

    ReplyDelete
  15. yg ni org sakit bleh mkn kot, hehe... dulu masa bujang akak mmg suka sgt mkn bakso ni... tp beli la, bkn buat sndri..hehehe.. insyaAllah dh sihat betul2 nti bleh la try resepi ni. buat masa skrg, jamu mata je la dulu, kekeke....

    ReplyDelete
  16. Mas, wah ada bakso disini...sedapnya akak nk hirup kuah tu slurppp...tapau lak semangkuk yer..hehe

    ReplyDelete
  17. akak mula belajar buat bakso dari maid akak dulu mas..memang sedap giler bakso.makan dgn kicap cili padi tu..pergghh..selalu gak ada permintaan dari rakan anak2..cuma akak agak malas nak buat bakso ni sbb nak molat2kan dagingnya tu..hehe
    ambik kat rumah mas semangkuk dulu lah..

    ReplyDelete
  18. kelazzz bakso ni sbb buat bebola dging sendrik! sll kiter main beli jer..x brp nk rajin kan :)


    eskrim vanila bwh sinun halus x? cm best jer..lgpun fav kiter flavour tu..kiter pnh bt eskrim 3 minit nyer..jenuh..tobat x bt lagi :DD

    ReplyDelete
  19. memang sedap bakso ni.....jom tuko ngan kukis..hihi

    ReplyDelete
  20. sedap bakso makcik..
    semangkukk....semalam tak berapa sempat nak bw..sori lambat sampai makcik

    ReplyDelete
  21. ting tong!!tuan tanah ade ke x nih? ein bwk mangkuk tingkat nih..nak mintak bakso sikit..ekeke

    ReplyDelete
  22. Kak Mas,

    Ida suka sangat bakso ni tapi salu beli jer. Kalau buat sendiri tentu best kan sebab yang ida beli tu rasanya macam beef ball tu depa pakai yang dah siap jual

    ReplyDelete
  23. Hi! I underѕtand this іs kind оf off-toρiс but I neеded tο ask.
    Doеs running a ωell-еstablisheԁ blog such as уours
    rеquire a massive аmount work? I'm brand new to operating a blog but I do write in my journal everyday. I'd like to stаrt а blog ѕο I ωill be able to share my рersonal еxperience
    and vieωs online. Please let me κnоω if you have any κind of recоmmendatiοns oг tiρs
    for new aspiring blog owners. Thаnkyou!

    Mу website; woodworking plans crib

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...