Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, November 27, 2010

Roti Canai



Pagi ni sarapan roti canai, Mas buat sendiri tau, adunan roti tu Mas uli malam tadi, pagi ni baru dicanaikan dan Mas buat kuah kacang dal dan sambal ikan bilis, sempat juga hubby sarapan pagi tadi sebelum dia gi kerja. Resepi Mas ambik dari Kak Hana sebab pernah nampak makcik jepun tu buat, memang sedapppp....habis gak 2 keping sorang..he..he..

Roti Canai
Sumber : Kak Hana

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gadum
  • 1 hingga 1 1/2 cawan air
  • 1 sudu besar marjerin
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar minyak masak


Cara-cara :
  • Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
  • Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
  • Campur minyak masak
  • Campur marjerin
  • Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
  • Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
  • Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)
  • Tinggalkan selama 2 jam.
  • Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
  • Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.
PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk @ ais 



13 comments:

  1. mamak !!..eh maasss..ekekee..roti telur satu...kuah kari ada?? teh tarik panjaaanggg punyaa...hihi...

    ReplyDelete
  2. Wow...roti canai home made!!! Bagus lor Mas...;)

    Love n kids baru makan roti canai tapi kedai beli mali! hehehe..

    Kalau awal tahu, mesti kita gi rumah Mas je...;)

    Sanggup U tag I??? hahaha, thanks ya! :D

    ReplyDelete
  3. Anna
    cisss...sajer tersasul yer.....ni roti canai mas punya tau..he..he...
    kuah kari tak de, kuah dal ngan sambal ikan bilisss jer...he.he...

    love
    hhaa..ni pun first time makan roti canai home made, selalu mas beli jer...he..he..family mas pun suka roti canai....
    yeeey yeeeeey... suka sangat boleh tag love....

    ReplyDelete
  4. Mas,

    Mmg kena arh masakan kita berdua...hehehez. Nah amik ni semangkuk chicken vindaloo, jgn lupa tapau extra roti canai utk anie eh :D

    ReplyDelete
  5. arghhhhh... ade sambal tumis tuh yg wat akak tak tahannnn... sodappppp!

    *mas...lately nih akak susah nak komen kat blog mas.. kdg stuck my pc ku buruk! hihi..

    ReplyDelete
  6. anie
    he..he..tu la, bagus ni tukar2....

    kak hana
    he..he....mas memang suka letak sambal tumiss kak....lebih sedappp..
    yer ke kak....hu..hu..

    ReplyDelete
  7. salam masa..wah!sedap tue makan roti canai..selalu k.atie order jer klu nk mkn..hihi

    ReplyDelete
  8. makcik...mlm mlm baru dtg nih..esok ordr 1o keping ye...antor kat tingkap umah... ai tungguuu tauuu..hikhik

    ReplyDelete
  9. Salam kenal Mas...
    tebar roti tu yg mahal nye....
    Teringgin lak nk cube buat..tp tkut x reti nk menebar ..camno tu...???

    ReplyDelete
  10. Salam Mas,
    Alamak akak dtng lambatlah arini..arini busy satu hari, takde kat umah...tadi akak beli je roti canai gara2 terliur tngk Mas punya...kat kedai depan umah tu ada jual...apalagi, order jek..tngh malas tapi nak mkn gak...kih3...

    ReplyDelete
  11. salam kak Mas,
    canai ni aku suka sangat...
    dimakan dg kuah kari.. wah,sedapnya...

    ReplyDelete
  12. wow3, Mas. Akak tak pnah lagi try buat roti canai. Ni Mas tebar ke? Dulu ms kecik2, mak akak buat roti canai tarik keliling guna dulang besar, ktorg pun bekeliling gak ngadap dulang... hehe

    ReplyDelete
  13. lama betul tak buat roti canai sendiri... sebab kedai mamak dekat je dengan rumah, hihi

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...